Tiramisu z rabarbarem i chałwą
Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- około 300 g podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 300 g schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii
Do nasączenia:
- 125 ml zaparzonej mocnej kawy
- 125 ml likieru cytrynowego lub cytrynówki
Masa rabarbarowa:
- 500 g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki wody
- 80 g cukru
Dodatkowo:
- około 70 g chałwy
- owoce do ozdoby
Przepis
Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu i zagotować pod przykryciem. Rabarbar gotować tak długo, aż zrobi się miękki i zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odstawić mikser i wymieszać jeszcze szpatułką lub łyżką. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Wymieszać razem kawę, cytrynówkę i 1/3 ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.
Przepis
Odłożyć parę łyżek śmietanowego kremu (około 1/4) nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Na biszkopty w blaszce wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Następnie wylać 1/2 masy rabarbarowej, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową. Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając je do góry dnem (patrz FILM), zdjąć folię spożywczą. Odłożony krem krótko wymieszać szpatułką i posmarować nim wierzch ciasta. Deser obficie posypać pokruszoną chałwą i ozdobić świeżymi owocami. Tiramisu z rabarbarem i chałwą podawać pokrojone na dość grube plastry.
Zobacz także: szybki torcik cappuccino z malinami