WP
WP

Tiramisu z rabarbarem i chałwą - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.malacukierenka.pl
Podziel się

Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Składniki
  • około 300 g podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii

Do nasączenia:

  • 125 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 125 ml likieru cytrynowego lub cytrynówki

Masa rabarbarowa:

  • 500 g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki wody
  • 80 g cukru
WP

Dodatkowo:

  • około 70 g chałwy
  • owoce do ozdoby
Przepis

Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu i zagotować pod przykryciem. Rabarbar gotować tak długo, aż zrobi się miękki i zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odstawić mikser i wymieszać jeszcze szpatułką lub łyżką. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Wymieszać razem kawę, cytrynówkę i 1/3 ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.

Odłożyć parę łyżek śmietanowego kremu (około 1/4) nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Na biszkopty w blaszce wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Następnie wylać 1/2 masy rabarbarowej, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową. Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając je do góry dnem (patrz FILM), zdjąć folię spożywczą. Odłożony krem krótko wymieszać szpatułką i posmarować nim wierzch ciasta. Deser obficie posypać pokruszoną chałwą i ozdobić świeżymi owocami. Tiramisu z rabarbarem i chałwą podawać pokrojone na dość grube plastry.
Zobacz także: szybki torcik cappuccino z malinami

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP