Tiramisu z rabarbarem i chałwą

Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Tiramisu z rabarbarem i chałwąTiramisu z rabarbarem i chałwą
Natalia Kudela

Składniki

  • około 300 g podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii

Do nasączenia:

  • 125 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 125 ml likieru cytrynowego lub cytrynówki

Masa rabarbarowa:

  • 500 g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki wody
  • 80 g cukru

Dodatkowo:

  • około 70 g chałwy
  • owoce do ozdoby

Przepis

Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu i zagotować pod przykryciem. Rabarbar gotować tak długo, aż zrobi się miękki i zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odstawić mikser i wymieszać jeszcze szpatułką lub łyżką. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Wymieszać razem kawę, cytrynówkę i 1/3 ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.

Przepis

Odłożyć parę łyżek śmietanowego kremu (około 1/4) nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Na biszkopty w blaszce wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Następnie wylać 1/2 masy rabarbarowej, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową. Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając je do góry dnem (patrz FILM), zdjąć folię spożywczą. Odłożony krem krótko wymieszać szpatułką i posmarować nim wierzch ciasta. Deser obficie posypać pokruszoną chałwą i ozdobić świeżymi owocami. Tiramisu z rabarbarem i chałwą podawać pokrojone na dość grube plastry.
Zobacz także: szybki torcik cappuccino z malinami

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja