Owsiane batoniki z truskawkami i rabarbarem. Fit przekąska
To prosty deser bez użycia miksera. Do przygotowania wystarczą dłonie, blaszka i piekarnik. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
- 1 szklanka mąki (130 g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g cukru + 1 łyżka (lub innego słodzidła – ksylitolu, erytrytolu)
- 1 jajko
- 100 g masła
- 400 g owoców- u mnie po 200 g rabarbaru i truskawek pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej .
Połącz mąkę, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Dodaj cukier, jajko i masło pokrojone w kostkę.
Zagnieć ciasto ręką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wilgotną dłonią wyłóż na nią 2/3 ciasta.
Pokrojony w kostkę rabarbar i truskawki połącz z łyżką cukru i mąką ziemniaczaną. Rozłóż na spodzie. Pokrusz resztę ciasta na wierzchu.
Piecz około 25 minut w 180 stopniach, do zarumienienia kruszonki.
Studź na kratce i pokrój w kostki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze