Chłodniki z sezonowych warzyw. Najlepsze zupy na ciepłe dni
Chłodniki, czyli najprościej mówiąc, zupy na zimno, jada się w wielu zakątkach świata, szczególnie tam, gdzie lata są długie i gorące. Dlatego codziennie możemy odbyć kulinarną podróż, nie ruszając się z domu.
Chłodnik - jak przygotować
Przygotowanie chłodnika nie jest pracochłonne ani czasochłonne (musimy jednak doliczyć czas na schłodzenie potrawy). Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć.
Pamiętajmy także, że po schłodzeniu smak staje się mniej intensywny, dlatego taką zupę należy dość dobrze doprawić zanim wstawimy ją do lodówki. Bazą chłodnika nie musi być śmietana, z powodzeniem można ją zastąpić kefirem, kwaśnym mlekiem, maślanką czy gęstym jogurtem naturalnym.
Chłodnik litewski - przepis
Połączenie świeżych warzyw z kefirem, śmietaną i ziołami to świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad, kiedy z nieba leje się żar. Podstawą zupy jest botwinka, która odkwasza organizm i poprawia stan cery. Ponadto, do chłodnika dodajemy świeżego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek.
Chłodnik litewski krok po kroku
1. Botwinkę opłucz i posiekaj. Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż wszystko do garnka i zalej niewielką ilością wody.
2. Duś przez 10 minut, po tym czasie zdejmij z ognia i wystudź.
3. Śmietanę i kefir wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz z botwinką. Wsyp posiekany koperek, szczypiorek oraz pokrojone w półplasterki ogórki i rzodkiewki.
4. Całość dopraw sola i pieprzem.
5. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z jajkiem na twardo.
Zobacz też: Botwina – właściwości zdrowotne
Gazpacho prosto z Andaluzji
Tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. Do przygotowania gazpacho potrzebujesz jedynie blendera i kilku składników, które teraz z łatwością możesz kupić na pobliskim bazarze.
Gazpacho - składniki:
- 4 kromki białego pieczywa
- 6 pomidorów
- czerwona i zielona papryka
- duży ogórek
- cebula
- 2 łyżki octu winnego
- 0,5 l wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Gazpacho krok po kroku
1. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą. Pieczywo pokrój na drobne kawałki i dodaj do czosnku.
2. Dolej oliwę, mieszaj, aż postanie jednolita masa. Odstaw na 30 minut.
3. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz. Część pokrój w kostkę, resztę zblenduj razem z masą chlebową.
4. Przetrzyj przez sito, dolej ocet i wodę. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
5. Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
6. Podawaj z resztą pokrojonych w kostkę warzyw.
Bułgarski tarator
Tarator to chłodnik rodem z gorącej Bułgarii. Znakomicie gasi pragnienie i orzeźwia w upalny dzień.
Tarator - składniki:
- 4 naturalne kefiry
- zielony ogórek
- 2 łyżki oleju
- 6 orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka posiekanego lubczyku
- sól, koperek do dekoracji
Tarator krok po kroku
1. Ogórka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z kefirem.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę, orzechy posiekaj i dodaj do kefiru.
3. Wsyp sól, lubczyk i posiekaną pietruszkę.
4. Wlej olej i posyp zupę koperkiem. Schłódź w lodówce.
Francuska vichysoisse
Klasyczny chłodnik francuski to vichysoisse. Wykwintna kompozycja smaków sprawdzi się podczas letnich przyjęć.
Vichysoisse - składniki:
- 8 porów
- 2 łodygi selera naciowego
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- duży ziemniak
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 150 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
Vichysoisse krok po kroku
1. Pora i selera pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle i oliwie, aż zmiękną.
2. Ziemniaki zagotuj w wywarze, gdy będą miękkie odstaw do wystudzenia.
3. Dodaj podsmażonego warzywa. Zblenduj. Odstaw do lodówki.
4. Podawaj z grzankami lub podsmażonymi krewetkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl