Trwa ładowanie...
d3z5ski

Chłodniki z sezonowych warzyw. Najlepsze zupy na ciepłe dni

Chłodniki, czyli najprościej mówiąc, zupy na zimno, jada się w wielu zakątkach świata, szczególnie tam, gdzie lata są długie i gorące. Dlatego codziennie możemy odbyć kulinarną podróż, nie ruszając się z domu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Chłodnik warzywny - najlepsza zupa na lato (Getty Images)
d3z5ski

Chłodnik - jak przygotować

Przygotowanie chłodnika nie jest pracochłonne ani czasochłonne (musimy jednak doliczyć czas na schłodzenie potrawy). Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć.

Pamiętajmy także, że po schłodzeniu smak staje się mniej intensywny, dlatego taką zupę należy dość dobrze doprawić zanim wstawimy ją do lodówki. Bazą chłodnika nie musi być śmietana, z powodzeniem można ją zastąpić kefirem, kwaśnym mlekiem, maślanką czy gęstym jogurtem naturalnym.

d3z5ski

Chłodnik litewski - przepis

Połączenie świeżych warzyw z kefirem, śmietaną i ziołami to świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad, kiedy z nieba leje się żar. Podstawą zupy jest botwinka, która odkwasza organizm i poprawia stan cery. Ponadto, do chłodnika dodajemy świeżego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek.

Chłodnik litewski - składniki

  • duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
  • 2 ogórki
  • 5 łyżek posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 szklanek kefiru
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Chłodnik litewski krok po kroku

1. Botwinkę opłucz i posiekaj. Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż wszystko do garnka i zalej niewielką ilością wody.

d3z5ski

2. Duś przez 10 minut, po tym czasie zdejmij z ognia i wystudź.

3. Śmietanę i kefir wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz z botwinką. Wsyp posiekany koperek, szczypiorek oraz pokrojone w półplasterki ogórki i rzodkiewki.

4. Całość dopraw sola i pieprzem.

5. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z jajkiem na twardo.

d3z5ski

Zobacz też: Botwina – właściwości zdrowotne

Gazpacho prosto z Andaluzji

Tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. Do przygotowania gazpacho potrzebujesz jedynie blendera i kilku składników, które teraz z łatwością możesz kupić na pobliskim bazarze.

d3z5ski

Gazpacho - składniki:

  • 4 kromki białego pieczywa
  • 6 pomidorów
  • czerwona i zielona papryka
  • duży ogórek
  • cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 0,5 l wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Gazpacho krok po kroku

1. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą. Pieczywo pokrój na drobne kawałki i dodaj do czosnku.

d3z5ski

2. Dolej oliwę, mieszaj, aż postanie jednolita masa. Odstaw na 30 minut.

3. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz. Część pokrój w kostkę, resztę zblenduj razem z masą chlebową.

4. Przetrzyj przez sito, dolej ocet i wodę. Wymieszaj i odstaw do lodówki.

5. Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

d3z5ski

6. Podawaj z resztą pokrojonych w kostkę warzyw.

Bułgarski tarator

Tarator to chłodnik rodem z gorącej Bułgarii. Znakomicie gasi pragnienie i orzeźwia w upalny dzień.

Tarator - składniki:

  • 4 naturalne kefiry
  • zielony ogórek
  • 2 łyżki oleju
  • 6 orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanego lubczyku
  • sól, koperek do dekoracji

Tarator krok po kroku

1. Ogórka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z kefirem.

2. Czosnek przeciśnij przez praskę, orzechy posiekaj i dodaj do kefiru.

3. Wsyp sól, lubczyk i posiekaną pietruszkę.

4. Wlej olej i posyp zupę koperkiem. Schłódź w lodówce.

Francuska vichysoisse

Klasyczny chłodnik francuski to vichysoisse. Wykwintna kompozycja smaków sprawdzi się podczas letnich przyjęć.

Vichysoisse - składniki:

  • 8 porów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • duży ziemniak
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Vichysoisse krok po kroku

1. Pora i selera pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle i oliwie, aż zmiękną.

2. Ziemniaki zagotuj w wywarze, gdy będą miękkie odstaw do wystudzenia.

3. Dodaj podsmażonego warzywa. Zblenduj. Odstaw do lodówki.

4. Podawaj z grzankami lub podsmażonymi krewetkami.

Zobacz też:
Chłodnik ogórkowy według Ewy Wachowicz
Dodatki do chłodników
Dietetyczny chłodnik. Zamień jogurt naturalny na inny składnik
Botwinka według Hanny Lis

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3z5ski

Podziel się opinią

Share

d3z5ski

d3z5ski