Z nieba leje się żar? Te dania doskonale orzeźwiają i nawadniają

Wysokie temperatury nie zachęcają do jedzenia potraw ciężkich, gorących i tłustych. Skłaniamy się raczej do lekkich dań, zawierających mnóstwo warzyw. Latem, a szczególnie, w upały, musimy także zadbać o dostarczanie naszemu organizmowi składników mineralnych, witamin i, przede wszystkim, wody. Oto kilka naszych propozycji dań na upalne dni.

ChłodnikDania na upały
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Chłodnik z ogórka

Zacznijmy od zupy, która jest idealna na ciepłe dni. Chłodniki znane są w wielu krajach, a ten, pochodzący z południa Europy, jest wyjątkowo dobry. Potrzebujemy: kilka ogórków, kilka rzodkiewek, koperek, czosnek, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól i pieprz. Warzywa ścieramy na tarce, wkładamy do miski. Wlewamy jogurt i sok z cytryny, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy siekanym koperkiem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gotowe.

Zupa z czereśni

Owocowe zupy mają tylu zwolenników co przeciwników. Wszystko jednak zależy od tego, jak taką zupę przygotujemy. Kompot z makaronem to nie jest prawdziwa zupa owocowa. Na naszą potrzebujemy: kilogram czereśni, litr wody, ugotowany drobny makaron, cukier, laskę wanilii, korę cynamonu, kardamon. Wodę gotujemy z cukrem i przyprawami. Gdy się zagotuje, wyjmujemy wanilię, kardamon i cynamon. Z owoców wyjmujemy pestki, kroimy je na pół. Wkładamy do wywaru z cukrem, gotujemy pięć minut. Zupę schładzamy i podajemy z makaronem.

Sałatka z melonem

Melon to idealne warzywo na lato. Zawiera mnóstwo wody, a także składników mineralnych. Dlatego też warto używać go w kuchni szczególnie latem. Składniki na sałatkę: mały, dojrzały melon, kilka plasterków szynki, kawałek sera feta, dwie pomarańcze, ocet balsamiczny, oliwa, sól, pieprz, świeża mięta. Melona obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Pomarańcze dzielimy na cząstki. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Z octu, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy sos winegret i polewamy sałatkę tuż przed podaniem, ozdabiając listkami mięty.

Sałatka z kuskusem

Każda kasza jest latem idealnym dodatkiem do przeróżnych potraw, między innymi do sałatek. W kaszy znajdziemy mnóstwo tak potrzebnych nam minerałów i jest lekkostrawna. Składniki: szklanka ugotowanej kaszy kuskus, czerwona papryka, żółta papryka, ogórek, twarożek, oliwa, sok z cytryny, suszone oregano, ostra papryka, sól i pieprz. Kuskus przekładamy do miski, warzywa kroimy w kostkę, twarożek rozkruszamy i dodajemy do kaszy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami, sos dodajemy do sałatki. Schładzamy.

Grillowane warzywa

Lato to także czas grillowania i żaden upał w tym nie przeszkadza. Zamiast jednak przygotowywać tłuste mięsa i wędliny, zdecydujmy się na grillowanie warzyw. Składniki: bakłażan, dwie cukinie, czerwona papryka, czosnek, świeży tymianek, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z solą i oliwą. Cukinię i bakłażan kroimy w plastry, paprykę w paski. Warzywa zawijamy w folię aluminiową, podpiekamy na grillu, doprawiamy czosnkiem, oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem.

Smoothie na odchudzanie

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości