Chłodnik z buraków - pomysł na letni posiłek

Lekki, pożywny i orzeźwiający. Idealny na lato. Chłodnik z buraków, bo o nim mowa, to najlepsza zupa na upalne dni, a także bogactwo witamin i korzystnych dla zdrowia mikroelementów. Warto włączyć go do swojego jadłospisu. Jak zrobić chłodnik z buraków? Czy można go przygotować bez gotowania? Sprawdź nasze propozycje!

Chłodnik to jedna z tradycyjnych polskich zup
Źródło zdjęć: © 123RF

Chłodnik z buraków - co to za danie?

Chłodnik z buraków to znana w Polsce od dawna, tradycyjna potrawa. Zwykle przygotowywana jest z dodatkiem liści botwinki i soku z buraków. Możemy ją przyrządzić na bazie gęstego jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru.

Chłodnik z buraków, oprócz orzeźwienia, może nam przynieść również korzyści zdrowotne. Buraki i botwinka to źródło cennych witamin, takich jak A, C, B1, B2, PP, a także fosforu, wapnia i żelaza, które działają korzystnie między innymi na układ odpornościowy i krwionośny, a także na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Przepis na chodnik z buraków nie jest trudny, każdy z nas powinien poradzić sobie z przygotowaniem tej zupy. Poniżej zamieszczamy kilka przepisów, jak zrobić dobry chłodnik z buraków.

Chłodnik z botwinki - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 pęczek botwinki z paroma dużymi buraczkami;
  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • 400 ml kefiru/jogurtu naturalnego;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie myjemy botwinkę, odcinamy korzonki. Kroimy buraczki w kostkę, łodygi i liście siekamy na drobno. Jeśli liści jest dużo, nie musimy wszystkich dodawać.

2. Gotujemy bulion warzywny, a kiedy zacznie wrzeć, dodajemy pokrojone buraki. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 5 - 7 minut, o czym dodajemy do zupy liście i łodygi. Gotujemy przez następne 3 minuty.

3. Do zupy dodajemy ocet i sok z cytryny i gotujemy przez 1 minutę. Doprawiamy pieprzem i solą. Zupę odstawiamy do wystygnięcia.

4. Po ostudzeniu dodajemy kefir lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Chłodnik możemy podawać np. z ogórkiem, rzodkiewką lub jajkiem. Gotowe!

Chłodnik z buraków z jajkiem - przepis

Potrzebne składniki

  • 500 g buraków;
  • 1 l jogurtu naturalnego lub kefiru;
  • 1 pęczek rzodkiewki;
  • 3 jajka;
  • 1 ogórek;
  • 2 łyżki natki pietruszki;
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku;
  • 2 łyżki koperku;
  • cukier;
  • pieprz;
  • sól;
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny.

Sposób przygotowania:

1. Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez kilka minut do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Do wody po gotowaniu buraków dodajemy jogurt lub kefir, sok z cytryny i przyprawy.

3. Myjemy ogórka i rzodkiewkę, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej w słupki). Dodajemy je do wywaru.

4. Gotujemy jajka na twardo i podajemy je razem z zupą. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Chłodnik z buraków i botwinki bez gotowania - przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 buraki;
  • 2 pęczki botwinki;
  • 1 pęczek cebuli z dymki;
  • 1 pęczek rzodkiewki;
  • 1 pęczek koperku;
  • 5 ogórków;
  • 1 pęczek szczypiorku;
  • 3 ząbki czosnku;
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny;
  • 1 l kefiru;
  • 1 l maślanki;
  • 0,5 l soku z buraków;
  • sól;
  • pieprz;
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, natkę, koperek i szczypiorek delikatnie opłukujemy.

2. Ogórki i buraki obieramy ze skórki, kroimy je w kostkę. Resztę warzyw drobno siekamy.

3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy ze sobą i zalewamy sokiem z buraków, maślanką i kefirem.

4. Jeszcze raz wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem.

5. Jajka gotujemy na twardo i dodajemy do naszej zupy.

6. Gotowy chłodnik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia. Po tym czasie chłodnik będzie gotowy do jedzenia.

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru