Trwa ładowanie...

Chłodnik z buraków - pomysł na letni posiłek

Lekki, pożywny i orzeźwiający. Idealny na lato. Chłodnik z buraków, bo o nim mowa, to najlepsza zupa na upalne dni, a także bogactwo witamin i korzystnych dla zdrowia mikroelementów. Warto włączyć go do swojego jadłospisu. Jak zrobić chłodnik z buraków? Czy można go przygotować bez gotowania? Sprawdź nasze propozycje!

Chłodnik z buraków - pomysł na letni posiłekŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Chłodnik z buraków - co to za danie?

Chłodnik z buraków to znana w Polsce od dawna, tradycyjna potrawa. Zwykle przygotowywana jest z dodatkiem liści botwinki i soku z buraków. Możemy ją przyrządzić na bazie gęstego jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru.

Chłodnik z buraków, oprócz orzeźwienia, może nam przynieść również korzyści zdrowotne. Buraki i botwinka to źródło cennych witamin, takich jak A, C, B1, B2, PP, a także fosforu, wapnia i żelaza, które działają korzystnie między innymi na układ odpornościowy i krwionośny, a także na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Przepis na chodnik z buraków nie jest trudny, każdy z nas powinien poradzić sobie z przygotowaniem tej zupy. Poniżej zamieszczamy kilka przepisów, jak zrobić dobry chłodnik z buraków.

Chłodnik z botwinki - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 pęczek botwinki z paroma dużymi buraczkami;
  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • 400 ml kefiru/jogurtu naturalnego;
  • sól;
  • pieprz.
d21x3o7

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie myjemy botwinkę, odcinamy korzonki. Kroimy buraczki w kostkę, łodygi i liście siekamy na drobno. Jeśli liści jest dużo, nie musimy wszystkich dodawać.

2. Gotujemy bulion warzywny, a kiedy zacznie wrzeć, dodajemy pokrojone buraki. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 5 - 7 minut, o czym dodajemy do zupy liście i łodygi. Gotujemy przez następne 3 minuty.

3. Do zupy dodajemy ocet i sok z cytryny i gotujemy przez 1 minutę. Doprawiamy pieprzem i solą. Zupę odstawiamy do wystygnięcia.

4. Po ostudzeniu dodajemy kefir lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Chłodnik możemy podawać np. z ogórkiem, rzodkiewką lub jajkiem. Gotowe!

Chłodnik z buraków z jajkiem - przepis

Potrzebne składniki

  • 500 g buraków;
  • 1 l jogurtu naturalnego lub kefiru;
  • 1 pęczek rzodkiewki;
  • 3 jajka;
  • 1 ogórek;
  • 2 łyżki natki pietruszki;
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku;
  • 2 łyżki koperku;
  • cukier;
  • pieprz;
  • sól;
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny.
d21x3o7

Sposób przygotowania:

1. Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez kilka minut do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Do wody po gotowaniu buraków dodajemy jogurt lub kefir, sok z cytryny i przyprawy.

3. Myjemy ogórka i rzodkiewkę, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej w słupki). Dodajemy je do wywaru.

4. Gotujemy jajka na twardo i podajemy je razem z zupą. Gotowe.

123RF
Źródło: 123RF

Chłodnik z buraków i botwinki bez gotowania - przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 buraki;
  • 2 pęczki botwinki;
  • 1 pęczek cebuli z dymki;
  • 1 pęczek rzodkiewki;
  • 1 pęczek koperku;
  • 5 ogórków;
  • 1 pęczek szczypiorku;
  • 3 ząbki czosnku;
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny;
  • 1 l kefiru;
  • 1 l maślanki;
  • 0,5 l soku z buraków;
  • sól;
  • pieprz;
  • 3 jajka
d21x3o7

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, natkę, koperek i szczypiorek delikatnie opłukujemy.

2. Ogórki i buraki obieramy ze skórki, kroimy je w kostkę. Resztę warzyw drobno siekamy.

3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy ze sobą i zalewamy sokiem z buraków, maślanką i kefirem.

4. Jeszcze raz wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem.

5. Jajka gotujemy na twardo i dodajemy do naszej zupy.

6. Gotowy chłodnik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia. Po tym czasie chłodnik będzie gotowy do jedzenia.

Smacznego!

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj