Chłodnik z buraków - pomysł na letni posiłek
Lekki, pożywny i orzeźwiający. Idealny na lato. Chłodnik z buraków, bo o nim mowa, to najlepsza zupa na upalne dni, a także bogactwo witamin i korzystnych dla zdrowia mikroelementów. Warto włączyć go do swojego jadłospisu. Jak zrobić chłodnik z buraków? Czy można go przygotować bez gotowania? Sprawdź nasze propozycje!
Chłodnik z buraków - co to za danie?
Chłodnik z buraków to znana w Polsce od dawna, tradycyjna potrawa. Zwykle przygotowywana jest z dodatkiem liści botwinki i soku z buraków. Możemy ją przyrządzić na bazie gęstego jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru.
Chłodnik z buraków, oprócz orzeźwienia, może nam przynieść również korzyści zdrowotne. Buraki i botwinka to źródło cennych witamin, takich jak A, C, B1, B2, PP, a także fosforu, wapnia i żelaza, które działają korzystnie między innymi na układ odpornościowy i krwionośny, a także na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Przepis na chodnik z buraków nie jest trudny, każdy z nas powinien poradzić sobie z przygotowaniem tej zupy. Poniżej zamieszczamy kilka przepisów, jak zrobić dobry chłodnik z buraków.
Chłodnik z botwinki - przepis
Potrzebne składniki:
- 1 pęczek botwinki z paroma dużymi buraczkami;
- 1 l bulionu warzywnego;
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- 400 ml kefiru/jogurtu naturalnego;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie myjemy botwinkę, odcinamy korzonki. Kroimy buraczki w kostkę, łodygi i liście siekamy na drobno. Jeśli liści jest dużo, nie musimy wszystkich dodawać.
2. Gotujemy bulion warzywny, a kiedy zacznie wrzeć, dodajemy pokrojone buraki. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 5 - 7 minut, o czym dodajemy do zupy liście i łodygi. Gotujemy przez następne 3 minuty.
3. Do zupy dodajemy ocet i sok z cytryny i gotujemy przez 1 minutę. Doprawiamy pieprzem i solą. Zupę odstawiamy do wystygnięcia.
4. Po ostudzeniu dodajemy kefir lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Chłodnik możemy podawać np. z ogórkiem, rzodkiewką lub jajkiem. Gotowe!
Potrzebne składniki
- 500 g buraków;
- 1 l jogurtu naturalnego lub kefiru;
- 1 pęczek rzodkiewki;
- 3 jajka;
- 1 ogórek;
- 2 łyżki natki pietruszki;
- 2 łyżki siekanego szczypiorku;
- 2 łyżki koperku;
- cukier;
- pieprz;
- sól;
- sok wyciśnięty z połówki cytryny.
Sposób przygotowania:
1. Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez kilka minut do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do wody po gotowaniu buraków dodajemy jogurt lub kefir, sok z cytryny i przyprawy.
3. Myjemy ogórka i rzodkiewkę, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej w słupki). Dodajemy je do wywaru.
4. Gotujemy jajka na twardo i podajemy je razem z zupą. Gotowe.
Chłodnik z buraków i botwinki bez gotowania - przepis
Potrzebne składniki:
- 2 buraki;
- 2 pęczki botwinki;
- 1 pęczek cebuli z dymki;
- 1 pęczek rzodkiewki;
- 1 pęczek koperku;
- 5 ogórków;
- 1 pęczek szczypiorku;
- 3 ząbki czosnku;
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny;
- 1 l kefiru;
- 1 l maślanki;
- 0,5 l soku z buraków;
- sól;
- pieprz;
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, natkę, koperek i szczypiorek delikatnie opłukujemy.
2. Ogórki i buraki obieramy ze skórki, kroimy je w kostkę. Resztę warzyw drobno siekamy.
3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy ze sobą i zalewamy sokiem z buraków, maślanką i kefirem.
4. Jeszcze raz wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem.
5. Jajka gotujemy na twardo i dodajemy do naszej zupy.
6. Gotowy chłodnik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia. Po tym czasie chłodnik będzie gotowy do jedzenia.
Smacznego!