Cztery pomysły na lekkie dania, idealne na upalne dni

To ogólnie znana zależność. Zimą, gdy temperatura spada zwykle częściej sięgamy po jedzenie. Jest też ono cięższe i bardziej sycące. Latem, zwłaszcza w te naprawdę gorące dni, często wcale nie mamy ochoty na jedzenie. Jesteśmy zmęczeni, pojawiają się bóle głowy, ciężko się nam oddycha i apetyt mija. Rezygnacja z posiłków nie jest jednak dobrym pomysłem.

ObiadCo jeść w czasie upałów?
Źródło zdjęć: © 123RF

Aby poprawić sobie humor i samopoczucie, podczas upałów konieczna jest odpowiednia dieta – przede wszystkim bogata w składniki mineralne i witaminy, a także sporo płynów. Dania na upały powinna być także lekkostrawne. Owoce, warzywa, ryby i owoce morza są właśnie produktami, które powinniśmy wykorzystywać do przygotowania letnich potraw. Oto nasze cztery propozycje na idealne potrawy na lato.

Chłodnik z ogórków i awokado

Chłodniki, czyli zimne zupy, znajdziemy w kuchniach wielu państw na świecie. Orzeźwiają, nawadniają, a przede wszystkim dostarczają wielu niezbędnych latem składników. Do przygotowania naszego chłodniku potrzebne nam będą: cztery ogórki, dwa dojrzałe awokado, miód, dwie szklanki jogurtu greckiego, dwie cytryny, pęczek kolendry, sól i pieprz. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i miksujemy z ogórkami. Dodajemy jogurt, sok z cytryny, miód i trochę soli. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy wody. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kolendrą.

Dodatki do chłodników

Sałatka z kozim serem i pomarańczami

Latem uwielbiamy jeść sałatki. Po pierwsze mamy dostęp do świeżych warzyw i ziół, po drugie sałatka nie wydaje się zbyt ciężka nawet przy bardzo wysokich temperaturach. Składniki: garść rukoli, pół awokado, kawałek koziego sera, pomarańcza, oliwa z oliwek, miód, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Liście rukoli myjemy i rozkładamy na talerzu. Dodajemy obraną i pokrojoną na półplasterki pomarańczę, awokado i pokruszony ser. Z oliwy, miodu, octu i przypraw robimy sos, którym tuż przed podaniem polewamy sałatkę.

Sałatka letnia

Dojrzałe, pachnące i soczyste warzywa posłużą nam do przyrządzenia bardzo łatwej i smacznej sałatki, świetnej na śniadanie, lunch, obiad czy kolację. Składniki: dwa ogórki, dwa pomidory, czerwona papryka, pęczek szczypiorku, pęczek natki pietruszki, pół kotki białego twarogu, ocet winny, olej, sól i pieprz. Pomidory kroimy w ćwiartki, ogórki w plasterki, paprykę w paski, zioła drobno siekamy. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, dodajemy pokruszony ser. Olej mieszamy z octem, solą i pieprzem i polewamy nim sałatkę. Podajemy ją schłodzoną.

chłodnik
© 123RF

Sorbet cytrynowy

I na koniec napój, który może zastąpić jeden z posiłków, a znakomicie poprawi nam samopoczucie. Potrzebujemy: kilka cytryn, białko z jajka, cukier, wodę. Cytryny polewamy wrzątkiem, żeby je sparzyć. Z jednej ścieramy skórkę, z pozostałych wyciskamy sok. Gotujemy pół litra wody ze szklanką cukru. Gdy cukier się rozpuści wlewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę, ubite na sztywno białko i dokładnie mieszamy. Wlewamy do płaskiego naczynia, wstawiamy do zamrażalnika na cztery godziny. Co godzinę masę mieszamy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀