Koperkowe śniadania, obiady i kolacje
Wyrazisty smak i zapach koperku nieodparcie kojarzą się z wiosną i wyjątkowym smakiem ziemniaków, mięs, ryb czy sosów. Koperek może stanowić podstawę doskonałej zupy, a także być dodatkiem do jajek czy sałatek. Jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i zdrowy. Ponadto to na tyle uniwersalny produkt, że sprawdzi się zarówno w potrawach śniadaniowych, jak i obiadowych czy kolacyjnych.
Koperek na śniadanie
Jako że koperek korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a także działa antyoksydacyjnie i przeciwbakteryjnie, warto wprowadzić go do swojego codziennego menu. Jeśli w sezonie koperek umyjemy, osuszymy, posiekamy i zamrozimy, jego smakiem i zapachem będziemy mogli cieszyć się również w zimie.
Okazuje się, że do jajek pasuje nie tylko szczypiorek, bo koperek też doskonale odnajdzie się w tym duecie. A na śniadanie takie połączenie to gwarantowany sukces.
Omlet z koperkiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 3 jajka,
- kilka suszonych pomidorów,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 duża czubata łyżka posiekanego koperku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- W miseczce mieszamy jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Masę dokładnie ubijamy widelcem. Dodajemy do niej koperek i posiekane suszone pomidory.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Masę jajeczną wylewamy na gorący tłuszcz, przykrywamy i smażymy na małym ogniu, aż omlet w całości się zetnie. Zjadamy na gorąco.
Jak przedłużyć świeżość koperku?
Jajeczno-koperkowa pasta
Składniki:
- 6 jajek,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 pęczek koperku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je ze skorupek i siekamy.
- Koperek myjemy, osuszamy i również drobno siekamy. Jajka mieszamy z koperkiem i majonezem.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy np. z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.
Koperek na obiad
Koperek ma właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, a do tego potrafi łagodzić bóle brzucha, a nawet bóle menstruacyjne. Ze względu na swoje wyjątkowe działanie i niepowtarzalny smak z pewnością warto dodawać go również do obiadów. Koperkowa zupa czy też sos koperkowy podawany z pulpetami, rybami czy mięsem to właściwie żadna nowość. Poznajcie jednak mniej pospolite przepisy na obiady z dodatkiem tej rośliny.
Chłodnik koperkowo-botwinkowy
Składniki:
- ½ l zsiadłego mleka,
- ½ l jogurtu naturalnego,
- 2 pęczki botwinki,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 cebula,
- 3-4 ogórki,
- 1 łyżka masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- wędzona ryba lub siekane pieczone mięso,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a łodygi z liśćmi drobno kroimy.
- Cebulę obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy do niego cebulę. Szklimy ją. Dodajemy tarte buraczki i krótko podsmażamy. Dorzucamy potem resztę botwinki i dusimy razem przez minutę – nie możemy robić tego zbyt długo, by nie straciła swojego naturalnego koloru.
- Botwinkę z cebulą zalewamy wodą. Zagotowujemy i odstawiamy, by ostygła. W tym celu garnek wraz z zawartością możemy wstawić do lodowatej wody.
- Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Duże nasiona usuwamy, a resztę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Koperek i szczypiorek kroimy niezbyt drobno, a rzodkiewki kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek drobno siekamy.
- Wszystko to dorzucamy do przestudzonej botwinki. Dodajemy mleko i jogurt, doprawiamy, zagotowujemy i odstawiamy do schłodzenia.
- Jajka gotujemy na twardo.
- Chłodnik podajemy z połówkami jajek oraz posiekanym pieczonym mięsem lub wędzoną rybą. Możemy też pominąć te dodatki.
Łososiowo-koperkowa zapiekanka
Składniki:
- 40 dag ziemniaków,
- 50 dag świeżego szpinaku,
- 2 łyżki masła,
- 1 pęczek koperku,
- 1 cebula,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka musztardy,
- 60 g filetu z łososia,
- masło do wysmarowania formy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Szpinak rwiemy lub kroimy na grube kawałki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do mizerii lub cienko kroimy w plasterki. Gotujemy je 5 minut w osolonej wodzie i przekładamy na sitko.
- Hartujemy zimną wodą i zostawiamy do osączenia.
- Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy szpinak, sól i pieprz. Całość dusimy przez 2 minuty.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Koperek siekamy i mieszamy z żółtkami, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy szpinak. Potem układamy łososia oprószonego solą i pieprzem. Przykrywamy go plastrami ziemniaków tak, by nakładały się na siebie jak łuski. Wierzch smarujemy koperkowym sosem.
- Wstawiamy na 30-35 minut do piekarnika.
Koperek na kolację
Okazuje się, że koperek działa również przeciwbólowo, a także łagodzi stres. Wieczorem dobrze się wyciszyć i uspokoić, dlatego na kolację warto zjeść coś z koperkiem w roli głównej.
Wiosenna sałatka makaronowa
Składniki:
- 350 g drobnego makaronu orzo,
- 2 długie ogórki zielone,
- 1 pęczek koperku,
- 250 g drobiowej wędliny lub podsmażonej piersi z kurczaka,
- 3-4 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki naturalnego jogurtu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem. Studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Koperek siekamy.
- Wędlinę lub kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy jogurt i majonez, a potem doprawiamy do smaku.
- Mieszamy dokładnie i podajemy.
- Gdy sałatka zbyt długo stoi, może nieco podchodzić wodą. Wtedy przed podaniem należy ją tylko ponownie wymieszać.
Sałatka koperkowa z krewetkami
Składniki:
- 2 pęczki koperku,
- 50 dag mrożonych krewetek,
- ½ szkl. majonezu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Krewetki rozmrażamy i osuszamy. Podsmażamy je na patelni przez kilka minut. Koperek siekamy. Wszystko łączymy i mieszamy z majonezem.
- Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z chlebem tostowym.
Koperek znany już był w starożytnym Egipcie, gdzie szczególnie doceniane były jego właściwości ułatwiające trawienie. Dziś spotkamy go niemal wszędzie i jest powszechnie stosowany w kuchni. Z jego udziałem przygotujemy wiele fantastycznych potraw, które nie tylko będą smaczne, ale i korzystnie wpłyną na nasz organizm.