Trwa ładowanie...

Koperkowe śniadania, obiady i kolacje

Wyrazisty smak i zapach koperku nieodparcie kojarzą się z wiosną i wyjątkowym smakiem ziemniaków, mięs, ryb czy sosów. Koperek może stanowić podstawę doskonałej zupy, a także być dodatkiem do jajek czy sałatek. Jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i zdrowy. Ponadto to na tyle uniwersalny produkt, że sprawdzi się zarówno w potrawach śniadaniowych, jak i obiadowych czy kolacyjnych.

Świezy koperek Świezy koperek Źródło: Adobe Stock
d3tmp94
d3tmp94

Koperek na śniadanie

Jako że koperek korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a także działa antyoksydacyjnie i przeciwbakteryjnie, warto wprowadzić go do swojego codziennego menu. Jeśli w sezonie koperek umyjemy, osuszymy, posiekamy i zamrozimy, jego smakiem i zapachem będziemy mogli cieszyć się również w zimie.

Okazuje się, że do jajek pasuje nie tylko szczypiorek, bo koperek też doskonale odnajdzie się w tym duecie. A na śniadanie takie połączenie to gwarantowany sukces.

Omlet z koperkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 duża czubata łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz.
d3tmp94

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Masę dokładnie ubijamy widelcem. Dodajemy do niej koperek i posiekane suszone pomidory.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło.
  3. Masę jajeczną wylewamy na gorący tłuszcz, przykrywamy i smażymy na małym ogniu, aż omlet w całości się zetnie. Zjadamy na gorąco.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Jajeczno-koperkowa pasta

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól i pieprz.
d3tmp94

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je ze skorupek i siekamy.
  2. Koperek myjemy, osuszamy i również drobno siekamy. Jajka mieszamy z koperkiem i majonezem.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy np. z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.

Koperek na obiad

Koperek ma właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, a do tego potrafi łagodzić bóle brzucha, a nawet bóle menstruacyjne. Ze względu na swoje wyjątkowe działanie i niepowtarzalny smak z pewnością warto dodawać go również do obiadów. Koperkowa zupa czy też sos koperkowy podawany z pulpetami, rybami czy mięsem to właściwie żadna nowość. Poznajcie jednak mniej pospolite przepisy na obiady z dodatkiem tej rośliny.

d3tmp94

Chłodnik koperkowo-botwinkowy

Składniki:

  • ½ l zsiadłego mleka,
  • ½ l jogurtu naturalnego,
  • 2 pęczki botwinki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ogórki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • wędzona ryba lub siekane pieczone mięso,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a łodygi z liśćmi drobno kroimy.
  2. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy do niego cebulę. Szklimy ją. Dodajemy tarte buraczki i krótko podsmażamy. Dorzucamy potem resztę botwinki i dusimy razem przez minutę – nie możemy robić tego zbyt długo, by nie straciła swojego naturalnego koloru.
  3. Botwinkę z cebulą zalewamy wodą. Zagotowujemy i odstawiamy, by ostygła. W tym celu garnek wraz z zawartością możemy wstawić do lodowatej wody.
  4. Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Duże nasiona usuwamy, a resztę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  5. Koperek i szczypiorek kroimy niezbyt drobno, a rzodkiewki kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek drobno siekamy.
  6. Wszystko to dorzucamy do przestudzonej botwinki. Dodajemy mleko i jogurt, doprawiamy, zagotowujemy i odstawiamy do schłodzenia.
  7. Jajka gotujemy na twardo.
  8. Chłodnik podajemy z połówkami jajek oraz posiekanym pieczonym mięsem lub wędzoną rybą. Możemy też pominąć te dodatki.
Chłodnik Adobe Stock
Chłodnik Źródło: Adobe Stock, fot: Svetlana Monyakova

Łososiowo-koperkowa zapiekanka

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków,
  • 50 dag świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 cebula,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 60 g filetu z łososia,
  • masło do wysmarowania formy,
  • sól i pieprz.
d3tmp94

Przygotowanie:

  1. Szpinak rwiemy lub kroimy na grube kawałki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do mizerii lub cienko kroimy w plasterki. Gotujemy je 5 minut w osolonej wodzie i przekładamy na sitko.
  2. Hartujemy zimną wodą i zostawiamy do osączenia.
  3. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy szpinak, sól i pieprz. Całość dusimy przez 2 minuty.
  4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Koperek siekamy i mieszamy z żółtkami, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy szpinak. Potem układamy łososia oprószonego solą i pieprzem. Przykrywamy go plastrami ziemniaków tak, by nakładały się na siebie jak łuski. Wierzch smarujemy koperkowym sosem.
  6. Wstawiamy na 30-35 minut do piekarnika.

Koperek na kolację

Okazuje się, że koperek działa również przeciwbólowo, a także łagodzi stres. Wieczorem dobrze się wyciszyć i uspokoić, dlatego na kolację warto zjeść coś z koperkiem w roli głównej.

d3tmp94

Wiosenna sałatka makaronowa

Składniki:

  • 350 g drobnego makaronu orzo,
  • 2 długie ogórki zielone,
  • 1 pęczek koperku,
  • 250 g drobiowej wędliny lub podsmażonej piersi z kurczaka,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki naturalnego jogurtu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem. Studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Koperek siekamy.
  2. Wędlinę lub kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy jogurt i majonez, a potem doprawiamy do smaku.
  3. Mieszamy dokładnie i podajemy.
  4. Gdy sałatka zbyt długo stoi, może nieco podchodzić wodą. Wtedy przed podaniem należy ją tylko ponownie wymieszać.
d3tmp94

Sałatka koperkowa z krewetkami

Składniki:

  • 2 pęczki koperku,
  • 50 dag mrożonych krewetek,
  • ½ szkl. majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Krewetki rozmrażamy i osuszamy. Podsmażamy je na patelni przez kilka minut. Koperek siekamy. Wszystko łączymy i mieszamy z majonezem.
  2. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z chlebem tostowym.

Koperek znany już był w starożytnym Egipcie, gdzie szczególnie doceniane były jego właściwości ułatwiające trawienie. Dziś spotkamy go niemal wszędzie i jest powszechnie stosowany w kuchni. Z jego udziałem przygotujemy wiele fantastycznych potraw, które nie tylko będą smaczne, ale i korzystnie wpłyną na nasz organizm.

Krewetki z koperkiem Adobe Stock
Krewetki z koperkiem Źródło: Adobe Stock
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3tmp94
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tmp94
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj