Koperkowe śniadania, obiady i kolacje

Wyrazisty smak i zapach koperku nieodparcie kojarzą się z wiosną i wyjątkowym smakiem ziemniaków, mięs, ryb czy sosów. Koperek może stanowić podstawę doskonałej zupy, a także być dodatkiem do jajek czy sałatek. Jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i zdrowy. Ponadto to na tyle uniwersalny produkt, że sprawdzi się zarówno w potrawach śniadaniowych, jak i obiadowych czy kolacyjnych.

Świezy koperek Świezy koperek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Koperek na śniadanie

Jako że koperek korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a także działa antyoksydacyjnie i przeciwbakteryjnie, warto wprowadzić go do swojego codziennego menu. Jeśli w sezonie koperek umyjemy, osuszymy, posiekamy i zamrozimy, jego smakiem i zapachem będziemy mogli cieszyć się również w zimie.

Okazuje się, że do jajek pasuje nie tylko szczypiorek, bo koperek też doskonale odnajdzie się w tym duecie. A na śniadanie takie połączenie to gwarantowany sukces.

Omlet z koperkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 duża czubata łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Masę dokładnie ubijamy widelcem. Dodajemy do niej koperek i posiekane suszone pomidory.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło.
  3. Masę jajeczną wylewamy na gorący tłuszcz, przykrywamy i smażymy na małym ogniu, aż omlet w całości się zetnie. Zjadamy na gorąco.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Jajeczno-koperkowa pasta

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je ze skorupek i siekamy.
  2. Koperek myjemy, osuszamy i również drobno siekamy. Jajka mieszamy z koperkiem i majonezem.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy np. z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.

Koperek na obiad

Koperek ma właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, a do tego potrafi łagodzić bóle brzucha, a nawet bóle menstruacyjne. Ze względu na swoje wyjątkowe działanie i niepowtarzalny smak z pewnością warto dodawać go również do obiadów. Koperkowa zupa czy też sos koperkowy podawany z pulpetami, rybami czy mięsem to właściwie żadna nowość. Poznajcie jednak mniej pospolite przepisy na obiady z dodatkiem tej rośliny.

Chłodnik koperkowo-botwinkowy

Składniki:

  • ½ l zsiadłego mleka,
  • ½ l jogurtu naturalnego,
  • 2 pęczki botwinki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ogórki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • wędzona ryba lub siekane pieczone mięso,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a łodygi z liśćmi drobno kroimy.
  2. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy do niego cebulę. Szklimy ją. Dodajemy tarte buraczki i krótko podsmażamy. Dorzucamy potem resztę botwinki i dusimy razem przez minutę – nie możemy robić tego zbyt długo, by nie straciła swojego naturalnego koloru.
  3. Botwinkę z cebulą zalewamy wodą. Zagotowujemy i odstawiamy, by ostygła. W tym celu garnek wraz z zawartością możemy wstawić do lodowatej wody.
  4. Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Duże nasiona usuwamy, a resztę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  5. Koperek i szczypiorek kroimy niezbyt drobno, a rzodkiewki kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek drobno siekamy.
  6. Wszystko to dorzucamy do przestudzonej botwinki. Dodajemy mleko i jogurt, doprawiamy, zagotowujemy i odstawiamy do schłodzenia.
  7. Jajka gotujemy na twardo.
  8. Chłodnik podajemy z połówkami jajek oraz posiekanym pieczonym mięsem lub wędzoną rybą. Możemy też pominąć te dodatki.
Chłodnik
Chłodnik © Adobe Stock | Svetlana Monyakova

Łososiowo-koperkowa zapiekanka

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków,
  • 50 dag świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 cebula,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 60 g filetu z łososia,
  • masło do wysmarowania formy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Szpinak rwiemy lub kroimy na grube kawałki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do mizerii lub cienko kroimy w plasterki. Gotujemy je 5 minut w osolonej wodzie i przekładamy na sitko.
  2. Hartujemy zimną wodą i zostawiamy do osączenia.
  3. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy szpinak, sól i pieprz. Całość dusimy przez 2 minuty.
  4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Koperek siekamy i mieszamy z żółtkami, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy szpinak. Potem układamy łososia oprószonego solą i pieprzem. Przykrywamy go plastrami ziemniaków tak, by nakładały się na siebie jak łuski. Wierzch smarujemy koperkowym sosem.
  6. Wstawiamy na 30-35 minut do piekarnika.

Koperek na kolację

Okazuje się, że koperek działa również przeciwbólowo, a także łagodzi stres. Wieczorem dobrze się wyciszyć i uspokoić, dlatego na kolację warto zjeść coś z koperkiem w roli głównej.

Wiosenna sałatka makaronowa

Składniki:

  • 350 g drobnego makaronu orzo,
  • 2 długie ogórki zielone,
  • 1 pęczek koperku,
  • 250 g drobiowej wędliny lub podsmażonej piersi z kurczaka,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki naturalnego jogurtu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem. Studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Koperek siekamy.
  2. Wędlinę lub kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy jogurt i majonez, a potem doprawiamy do smaku.
  3. Mieszamy dokładnie i podajemy.
  4. Gdy sałatka zbyt długo stoi, może nieco podchodzić wodą. Wtedy przed podaniem należy ją tylko ponownie wymieszać.

Sałatka koperkowa z krewetkami

Składniki:

  • 2 pęczki koperku,
  • 50 dag mrożonych krewetek,
  • ½ szkl. majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Krewetki rozmrażamy i osuszamy. Podsmażamy je na patelni przez kilka minut. Koperek siekamy. Wszystko łączymy i mieszamy z majonezem.
  2. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z chlebem tostowym.

Koperek znany już był w starożytnym Egipcie, gdzie szczególnie doceniane były jego właściwości ułatwiające trawienie. Dziś spotkamy go niemal wszędzie i jest powszechnie stosowany w kuchni. Z jego udziałem przygotujemy wiele fantastycznych potraw, które nie tylko będą smaczne, ale i korzystnie wpłyną na nasz organizm.

Krewetki z koperkiem
Krewetki z koperkiem © Adobe Stock
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯