5 pomysłów na chłodnik
Gdy żar leje się z nieba, wcale nie mamy ochoty na gorące dania. Chłodnik będzie więc idealnym pomysłem na letni obiad. Tym bardziej, że można w nim łączyć naprawdę nietypowe smaki i odkrywać je na nowo. Poznajcie 5 pomysłów na chłodnik, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Ogórkowo-ziołowy chłodnik z prażoną cieciorką
Składniki:
- 3 ogórki,
- 50 ml sezamowej pasty tahini,
- 30 ml oliwy,
- sok z cytryny,
- ½ pęczka koperku,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- ½ pęczka bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz cayenne i sól do smaku,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 płaska łyżeczka kminu.
Przygotowanie:
- Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich tahini, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeże zioła. Wszystko razem blendujemy. Możemy dodatkowo przetrzeć przez drobne sitko. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dodajemy nieco przegotowanej wody.
- Całość na godzinę wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy cieciorkę. Odsączamy ją z zalewy i osuszamy. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy kminem i solą. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na ok. 15 minut, kontrolując stopień zrumienienia.
- Chłodnik podajemy posypany prażoną cieciorką i posiekanymi ziołami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować
Chłodnik z cukinii
Składniki:
- 1 kg młodych cukinii,
- 3 ziemniaki,
- 2 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 l bulionu warzywnego albo drobiowego,
- 240 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka,
- 5 łyżek posiekanej melisy,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- cukier, sól i pieprz do smaku,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- W garnek wlewamy oliwę i stawiamy na ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodajemy posiekany czosnek i szalotkę. Do tego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cukinię również pokrojoną w kostkę razem ze skórką. Zalewamy całość gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 minut.
- Do garnka dodajemy posiekane zioła, zostawiając nieco do przybrania. Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Zupę blendujemy. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
- Potrawę studzimy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem mieszamy z kefirem. Na talerzach posypujemy zostawionymi wcześniej ziołami.
Chłodnik z arbuzem i pomidorami
Składniki:
- 1,5 kg słodkich i dojrzałych pomidorów,
- 800 g miąższu arbuza,
- 1 niewielka cebula,
- 50 g czarnych oliwek,
- 1 garść natki kolendry wraz z gałązkami,
- 1 papryka,
- 4 ogórki gruntowe,
- 120 ml oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- 60 ml octu winnego czerwonego,
- sól.
Przygotowanie:
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i pozbywamy się pestek. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Ogórki obieramy, a paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki.
- Pomidory, arbuza, paprykę, cebulę i 2 ogórki posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, płatkami chili i kolendrą. Dodajemy ocet i oliwę. Miksujemy i doprawiamy solą.
- Schładzamy co najmniej przez pół godziny w lodówce. Resztę ogórków oraz oliwki drobno siekamy. Posypujemy nimi chłodnik wlany do talerzy.
Chłodnik z pomidorów malinowych
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów malinowych,
- ½ papryki czerwonej,
- ½ strąka papryki chili,
- 2 ogórki,
- ½ cebuli,
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego,
- 1 kromka pszennej bułki bez skórki,
- 120 ml kwaśnej 12 proc. śmietany,
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Oddzielamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę.
- Ogórki obieramy i również kroimy w kostkę. Tak samo robimy z cebulą i paprykami. Dodajemy sok z limonki, oliwę, ocet i miąższ z bułki. Wszystko miksujemy na gładki krem.
- Doprawiamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po wlaniu do miseczek dekorujemy kleksem śmietany, skrapiamy oliwą i przybieramy natką pietruszki.
- Chłodnik podajemy ze świeżą bagietką.
Chłodnik z zielonych pomidorów i karczocha
Składniki:
- 700 g zielonych pomidorów,
- 1 karczoch,
- 60 ml oliwy,
- 1 dymka,
- 1 cebula,
- ½ zielonej papryki,
- 2 garście żółtych pomidorków koktajlowych,
- 125 ml śmietanki 30 proc.,
- 120 ml lodowatej wody,
- kilka listów świeżego majeranku lub oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Z karczocha obrywamy zewnętrzne liście. Odcinamy spód oraz 1/3 góry. Łyżeczką pozbywamy się włókien. Resztę karczocha kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Pozostałe części kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekane: cebulę, dymkę, karczocha i paprykę. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy pomidory i gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.
- Zupę miksujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Wyjmujemy i mieszamy z zimną śmietanką i lodowatą wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek i dekorujemy ćwiartkami pomidorków koktajlowych, oregano albo majerankiem.
- Całość skrapiamy oliwą.
Nie trać zapału! Spróbuj swoich sił i przygotuj własny chłodnik.