5 pomysłów na chłodnik

Gdy żar leje się z nieba, wcale nie mamy ochoty na gorące dania. Chłodnik będzie więc idealnym pomysłem na letni obiad. Tym bardziej, że można w nim łączyć naprawdę nietypowe smaki i odkrywać je na nowo. Poznajcie 5 pomysłów na chłodnik, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Chłodnik z pomidorówChłodnik z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórkowo-ziołowy chłodnik z prażoną cieciorką

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 50 ml sezamowej pasty tahini,
  • 30 ml oliwy,
  • sok z cytryny,
  • ½ pęczka koperku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • ½ pęczka bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz cayenne i sól do smaku,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 płaska łyżeczka kminu.

Przygotowanie:

  1. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich tahini, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeże zioła. Wszystko razem blendujemy. Możemy dodatkowo przetrzeć przez drobne sitko. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dodajemy nieco przegotowanej wody.
  2. Całość na godzinę wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy cieciorkę. Odsączamy ją z zalewy i osuszamy. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy kminem i solą. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na ok. 15 minut, kontrolując stopień zrumienienia.
  3. Chłodnik podajemy posypany prażoną cieciorką i posiekanymi ziołami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Chłodnik z cukinii

Składniki:

  • 1 kg młodych cukinii,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 l bulionu warzywnego albo drobiowego,
  • 240 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka,
  • 5 łyżek posiekanej melisy,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • cukier, sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. W garnek wlewamy oliwę i stawiamy na ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodajemy posiekany czosnek i szalotkę. Do tego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cukinię również pokrojoną w kostkę razem ze skórką. Zalewamy całość gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 minut.
  2. Do garnka dodajemy posiekane zioła, zostawiając nieco do przybrania. Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Zupę blendujemy. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
  3. Potrawę studzimy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem mieszamy z kefirem. Na talerzach posypujemy zostawionymi wcześniej ziołami.

Chłodnik z arbuzem i pomidorami

Składniki:

  • 1,5 kg słodkich i dojrzałych pomidorów,
  • 800 g miąższu arbuza,
  • 1 niewielka cebula,
  • 50 g czarnych oliwek,
  • 1 garść natki kolendry wraz z gałązkami,
  • 1 papryka,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 120 ml oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 60 ml octu winnego czerwonego,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i pozbywamy się pestek. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Ogórki obieramy, a paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki.
  2. Pomidory, arbuza, paprykę, cebulę i 2 ogórki posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, płatkami chili i kolendrą. Dodajemy ocet i oliwę. Miksujemy i doprawiamy solą.
  3. Schładzamy co najmniej przez pół godziny w lodówce. Resztę ogórków oraz oliwki drobno siekamy. Posypujemy nimi chłodnik wlany do talerzy.
Chłodnik
Chłodnik © Adobe Stock

Chłodnik z pomidorów malinowych

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów malinowych,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ strąka papryki chili,
  • 2 ogórki,
  • ½ cebuli,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego,
  • 1 kromka pszennej bułki bez skórki,
  • 120 ml kwaśnej 12 proc. śmietany,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Oddzielamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę.
  2. Ogórki obieramy i również kroimy w kostkę. Tak samo robimy z cebulą i paprykami. Dodajemy sok z limonki, oliwę, ocet i miąższ z bułki. Wszystko miksujemy na gładki krem.
  3. Doprawiamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po wlaniu do miseczek dekorujemy kleksem śmietany, skrapiamy oliwą i przybieramy natką pietruszki.
  4. Chłodnik podajemy ze świeżą bagietką.

Chłodnik z zielonych pomidorów i karczocha

Składniki:

  • 700 g zielonych pomidorów,
  • 1 karczoch,
  • 60 ml oliwy,
  • 1 dymka,
  • 1 cebula,
  • ½ zielonej papryki,
  • 2 garście żółtych pomidorków koktajlowych,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 120 ml lodowatej wody,
  • kilka listów świeżego majeranku lub oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z karczocha obrywamy zewnętrzne liście. Odcinamy spód oraz 1/3 góry. Łyżeczką pozbywamy się włókien. Resztę karczocha kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Pozostałe części kroimy w kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekane: cebulę, dymkę, karczocha i paprykę. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy pomidory i gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  3. Zupę miksujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Wyjmujemy i mieszamy z zimną śmietanką i lodowatą wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek i dekorujemy ćwiartkami pomidorków koktajlowych, oregano albo majerankiem.
  4. Całość skrapiamy oliwą.

Nie trać zapału! Spróbuj swoich sił i przygotuj własny chłodnik.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie