5 pomysłów na chłodnik

Gdy żar leje się z nieba, wcale nie mamy ochoty na gorące dania. Chłodnik będzie więc idealnym pomysłem na letni obiad. Tym bardziej, że można w nim łączyć naprawdę nietypowe smaki i odkrywać je na nowo. Poznajcie 5 pomysłów na chłodnik, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Chłodnik z pomidorówChłodnik z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórkowo-ziołowy chłodnik z prażoną cieciorką

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 50 ml sezamowej pasty tahini,
  • 30 ml oliwy,
  • sok z cytryny,
  • ½ pęczka koperku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • ½ pęczka bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz cayenne i sól do smaku,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 płaska łyżeczka kminu.

Przygotowanie:

  1. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich tahini, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeże zioła. Wszystko razem blendujemy. Możemy dodatkowo przetrzeć przez drobne sitko. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dodajemy nieco przegotowanej wody.
  2. Całość na godzinę wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy cieciorkę. Odsączamy ją z zalewy i osuszamy. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy kminem i solą. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na ok. 15 minut, kontrolując stopień zrumienienia.
  3. Chłodnik podajemy posypany prażoną cieciorką i posiekanymi ziołami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Chłodnik z cukinii

Składniki:

  • 1 kg młodych cukinii,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 l bulionu warzywnego albo drobiowego,
  • 240 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka,
  • 5 łyżek posiekanej melisy,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • cukier, sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. W garnek wlewamy oliwę i stawiamy na ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodajemy posiekany czosnek i szalotkę. Do tego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cukinię również pokrojoną w kostkę razem ze skórką. Zalewamy całość gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 minut.
  2. Do garnka dodajemy posiekane zioła, zostawiając nieco do przybrania. Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Zupę blendujemy. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
  3. Potrawę studzimy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem mieszamy z kefirem. Na talerzach posypujemy zostawionymi wcześniej ziołami.

Chłodnik z arbuzem i pomidorami

Składniki:

  • 1,5 kg słodkich i dojrzałych pomidorów,
  • 800 g miąższu arbuza,
  • 1 niewielka cebula,
  • 50 g czarnych oliwek,
  • 1 garść natki kolendry wraz z gałązkami,
  • 1 papryka,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 120 ml oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 60 ml octu winnego czerwonego,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i pozbywamy się pestek. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Ogórki obieramy, a paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki.
  2. Pomidory, arbuza, paprykę, cebulę i 2 ogórki posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, płatkami chili i kolendrą. Dodajemy ocet i oliwę. Miksujemy i doprawiamy solą.
  3. Schładzamy co najmniej przez pół godziny w lodówce. Resztę ogórków oraz oliwki drobno siekamy. Posypujemy nimi chłodnik wlany do talerzy.
Chłodnik
Chłodnik © Adobe Stock

Chłodnik z pomidorów malinowych

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów malinowych,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ strąka papryki chili,
  • 2 ogórki,
  • ½ cebuli,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego,
  • 1 kromka pszennej bułki bez skórki,
  • 120 ml kwaśnej 12 proc. śmietany,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Oddzielamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę.
  2. Ogórki obieramy i również kroimy w kostkę. Tak samo robimy z cebulą i paprykami. Dodajemy sok z limonki, oliwę, ocet i miąższ z bułki. Wszystko miksujemy na gładki krem.
  3. Doprawiamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po wlaniu do miseczek dekorujemy kleksem śmietany, skrapiamy oliwą i przybieramy natką pietruszki.
  4. Chłodnik podajemy ze świeżą bagietką.

Chłodnik z zielonych pomidorów i karczocha

Składniki:

  • 700 g zielonych pomidorów,
  • 1 karczoch,
  • 60 ml oliwy,
  • 1 dymka,
  • 1 cebula,
  • ½ zielonej papryki,
  • 2 garście żółtych pomidorków koktajlowych,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 120 ml lodowatej wody,
  • kilka listów świeżego majeranku lub oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z karczocha obrywamy zewnętrzne liście. Odcinamy spód oraz 1/3 góry. Łyżeczką pozbywamy się włókien. Resztę karczocha kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Pozostałe części kroimy w kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekane: cebulę, dymkę, karczocha i paprykę. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy pomidory i gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  3. Zupę miksujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Wyjmujemy i mieszamy z zimną śmietanką i lodowatą wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek i dekorujemy ćwiartkami pomidorków koktajlowych, oregano albo majerankiem.
  4. Całość skrapiamy oliwą.

Nie trać zapału! Spróbuj swoich sił i przygotuj własny chłodnik.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów