6 pomysłów na gazpacho. Smakowite pomysły nie tylko z Andaluzji

Oto hiszpański odpowiednik naszego chłodnika. Gazpacho to serwowana na zimo i niewymagająca gotowania zupa idealna na ciepłe dni. Najpopularniejsza jest z pomidorami, mimo że tradycyjne gazpacho przyrządzało się tylko z wody, chleba i oliwy. Poznaj najlepsze przepisy na tę potrawę.

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

Gazpacho wywodzi się z Andaluzji, gdzie przyrządzali je sobie ubodzy rolnicy. Typowe składniki, z których robi się gazpacho, to świeże i surowe warzywa, oliwa, ocet, czasem owoce. Zupę serwuje się najczęściej z rozmoczonym chlebem albo jego okruszkami, drobniutko posiekanymi warzywami, ziołami, kawałeczkami owoców, kleksem jogurtu naturalnego, jajkiem, rozdrobnionymi orzechami. Danie przed podaniem powinno się schłodzić w lodówce, ale jeśli nie ma takiej możliwości, można dorzucić rozkruszone kostki lodu. Istnieje wiele odmian gazpacho, w zależności od regionu, w którym się je przygotowuje – oraz inwencji gotującego. Oto garść propozycji na tę pyszną, orzeźwiającą potrawę.

Gazpacho pomidorowe

Składniki:

  • 50 dag pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały ogórek
  • 2 papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie: pomidory umyć, obrać ze skórki i zmiksować razem z ogórkiem i cebulą. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paseczki. Do zmiksowanych pomidorów dodać czosnek, oliwę i pieprz. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Przed podaniem wrzucić pokrojoną paprykę i drugą cebulę pokrojoną w piórka. Gazpacho można zmiksować z 1–2 kromkami białego pieczywa bądź podawać z grzankami czosnkowymi.

Gazpacho de melon

Składniki:

  • 3 średnie pomidory
  • 1 brzoskwinia
  • 1 melon pomarańczowy kantalupa
  • 2 żółte melony miodowe
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 zielona papryczka chili
  • cukier, sól

Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Brzoskwinię sparzyć, obrać, usunąć pestkę, pokroić na kawałki. Papryczkę chili oczyścić z pestek, drobno posiekać. Żółte melony przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Pomidory, chili (łyżeczkę chili oraz pomidorów odłożyć), brzoskwinię, melony i oregano zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Pomarańczowy melon obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę, włożyć do gazpacho razem z odłożonym chili i pomidorami, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Gazpacho podawać z kruszonym lodem, posypane zieloną pietruszką.

Gazpacho z oliwkami

Składniki:

  • po 1 strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 10 dag dymki
  • 8 dag zielonych i czarnych oliwek
  • 5 dag sałaty (najlepiej rukoli)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l jogurtu
  • 1/8 l mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, biały pieprz
Obraz
© 123RF

Wykonanie: paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dymkę obrać i również pokroić. Oliwki osączyć z zalewy, posiekać. Rukolę umyć, delikatnie osuszyć, porwać palcami na małe kawałeczki (kilka całych liści odłożyć do dekoracji). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Jogurt wymieszać z mlekiem, oliwą i czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać papryki, dymkę, sałatę i oliwki. Przełożyć do miseczek. Przed podaniem udekorować sałatą. Podawać z bagietką.

Zielone gazpacho

Składniki:

  • 100 g szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży ogórek, bez pestek, pokrojony
  • 1/2 zielonej papryczki chili, bez pestek
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 1/2 małego pęczka bazylii
  • 1/2 małego pęczka mięty
  • 1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki
  • 4 dymki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki octu winnego
  • oliwa z oliwek virgin albo olej rzepakowy
  • garść kiełków grochu
  • jadalne kwiaty, kostki lodu do podania

Wykonanie: wszystkie składniki, oprócz oliwy, kiełków, kostek lodu i kwiatów, umieścić w malakserze ze sporą szczyptą soli i pieprzu, po czym zmiksować, dodając tyle wody, aby otrzymać konsystencję zupy. Spróbować i jeśli trzeba, dodać więcej octu i przypraw. Schłodzić przez przynajmniej 2 godziny. Rozlać do miseczek, dodać kostki lodu, kiełki grochu i ewentualnie jadalne kwiaty. Skropić oliwą.

Szybkie gazpacho

Składniki:

  • 250 g passaty
  • 1 czerwona papryka, bez pestek, posiekana
  • 1 czerwone chili, bez pestek, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sok z połowy limonki
  • przyprawy do smaku

Wykonanie: w blenderze zmiksować passatę, paprykę, chili, czosnek, ocet i sok z limonki – na gładko. Doprawić do smaku. Serwować z kostkami lodu.

Gazpacho z awokado

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 3 duże mięsiste pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • garść świeżego szpinaku
  • 150 jogurtu naturalnego albo greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, ewentualnie cukier
  • woda
  • jajko na twardo i szczypiorek do podania

Wykonanie: awokado obrać, przekroić na pół, pozbyć się pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dorzucić do awokado. Dodać drobno posiekanego ogórka i pokrojony w paski umyty i osuszony świeży szpinak. Całość dokładnie zmiksować. Jogurt wymieszać z oliwą, dodać do miski. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby również niewielką ilością cukru. Gdyby gazpacho było zbyt gęste, wlać trochę wody. Schłodzić w lodówce. Zupę podawać posypaną drobno posiekanym jajkiem na twardo i szczypiorkiem.

Źródło przepisów:
Gazpacho pomidorowe, gazpacho de melon, gazpacho z oliwkami – "Kuchnia hiszpańska", opracowała Marta Orłowska, wyd. O-press 2011,
Zielone gazpacho – magazyn "Good Food", lipiec 2014, www.bbcgoodfood.com,
Szybkie gazpacho – magazyn "Good Food", lipiec 2017, www.bbcgoodfood.com,
Gazpacho z awokado – EPN.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości