6 pomysłów na gazpacho. Smakowite pomysły nie tylko z Andaluzji
Oto hiszpański odpowiednik naszego chłodnika. Gazpacho to serwowana na zimo i niewymagająca gotowania zupa idealna na ciepłe dni. Najpopularniejsza jest z pomidorami, mimo że tradycyjne gazpacho przyrządzało się tylko z wody, chleba i oliwy. Poznaj najlepsze przepisy na tę potrawę.
Gazpacho wywodzi się z Andaluzji, gdzie przyrządzali je sobie ubodzy rolnicy. Typowe składniki, z których robi się gazpacho, to świeże i surowe warzywa, oliwa, ocet, czasem owoce. Zupę serwuje się najczęściej z rozmoczonym chlebem albo jego okruszkami, drobniutko posiekanymi warzywami, ziołami, kawałeczkami owoców, kleksem jogurtu naturalnego, jajkiem, rozdrobnionymi orzechami. Danie przed podaniem powinno się schłodzić w lodówce, ale jeśli nie ma takiej możliwości, można dorzucić rozkruszone kostki lodu. Istnieje wiele odmian gazpacho, w zależności od regionu, w którym się je przygotowuje – oraz inwencji gotującego. Oto garść propozycji na tę pyszną, orzeźwiającą potrawę.
Gazpacho pomidorowe
Składniki:
- 50 dag pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały ogórek
- 2 papryki
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie: pomidory umyć, obrać ze skórki i zmiksować razem z ogórkiem i cebulą. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paseczki. Do zmiksowanych pomidorów dodać czosnek, oliwę i pieprz. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Przed podaniem wrzucić pokrojoną paprykę i drugą cebulę pokrojoną w piórka. Gazpacho można zmiksować z 1–2 kromkami białego pieczywa bądź podawać z grzankami czosnkowymi.
Gazpacho de melon
Składniki:
- 3 średnie pomidory
- 1 brzoskwinia
- 1 melon pomarańczowy kantalupa
- 2 żółte melony miodowe
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 zielona papryczka chili
- cukier, sól
Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Brzoskwinię sparzyć, obrać, usunąć pestkę, pokroić na kawałki. Papryczkę chili oczyścić z pestek, drobno posiekać. Żółte melony przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Pomidory, chili (łyżeczkę chili oraz pomidorów odłożyć), brzoskwinię, melony i oregano zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Pomarańczowy melon obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę, włożyć do gazpacho razem z odłożonym chili i pomidorami, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Gazpacho podawać z kruszonym lodem, posypane zieloną pietruszką.
Gazpacho z oliwkami
Składniki:
- po 1 strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 10 dag dymki
- 8 dag zielonych i czarnych oliwek
- 5 dag sałaty (najlepiej rukoli)
- 2 ząbki czosnku
- 1 l jogurtu
- 1/8 l mleka
- 3 łyżki oliwy
- sól, biały pieprz
Wykonanie: paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dymkę obrać i również pokroić. Oliwki osączyć z zalewy, posiekać. Rukolę umyć, delikatnie osuszyć, porwać palcami na małe kawałeczki (kilka całych liści odłożyć do dekoracji). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Jogurt wymieszać z mlekiem, oliwą i czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać papryki, dymkę, sałatę i oliwki. Przełożyć do miseczek. Przed podaniem udekorować sałatą. Podawać z bagietką.
Zielone gazpacho
Składniki:
- 100 g szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży ogórek, bez pestek, pokrojony
- 1/2 zielonej papryczki chili, bez pestek
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- 1/2 małego pęczka bazylii
- 1/2 małego pęczka mięty
- 1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki
- 4 dymki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki octu winnego
- oliwa z oliwek virgin albo olej rzepakowy
- garść kiełków grochu
- jadalne kwiaty, kostki lodu do podania
Wykonanie: wszystkie składniki, oprócz oliwy, kiełków, kostek lodu i kwiatów, umieścić w malakserze ze sporą szczyptą soli i pieprzu, po czym zmiksować, dodając tyle wody, aby otrzymać konsystencję zupy. Spróbować i jeśli trzeba, dodać więcej octu i przypraw. Schłodzić przez przynajmniej 2 godziny. Rozlać do miseczek, dodać kostki lodu, kiełki grochu i ewentualnie jadalne kwiaty. Skropić oliwą.
Szybkie gazpacho
Składniki:
- 250 g passaty
- 1 czerwona papryka, bez pestek, posiekana
- 1 czerwone chili, bez pestek, posiekane
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżeczka octu winnego
- sok z połowy limonki
- przyprawy do smaku
Wykonanie: w blenderze zmiksować passatę, paprykę, chili, czosnek, ocet i sok z limonki – na gładko. Doprawić do smaku. Serwować z kostkami lodu.
Gazpacho z awokado
Składniki:
- 2 duże dojrzałe awokado
- 3 duże mięsiste pomidory
- 1 zielony ogórek
- garść świeżego szpinaku
- 150 jogurtu naturalnego albo greckiego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, ewentualnie cukier
- woda
- jajko na twardo i szczypiorek do podania
Wykonanie: awokado obrać, przekroić na pół, pozbyć się pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dorzucić do awokado. Dodać drobno posiekanego ogórka i pokrojony w paski umyty i osuszony świeży szpinak. Całość dokładnie zmiksować. Jogurt wymieszać z oliwą, dodać do miski. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby również niewielką ilością cukru. Gdyby gazpacho było zbyt gęste, wlać trochę wody. Schłodzić w lodówce. Zupę podawać posypaną drobno posiekanym jajkiem na twardo i szczypiorkiem.
Źródło przepisów:
Gazpacho pomidorowe, gazpacho de melon, gazpacho z oliwkami – "Kuchnia hiszpańska", opracowała Marta Orłowska, wyd. O-press 2011,
Zielone gazpacho – magazyn "Good Food", lipiec 2014, www.bbcgoodfood.com,
Szybkie gazpacho – magazyn "Good Food", lipiec 2017, www.bbcgoodfood.com,
Gazpacho z awokado – EPN.