4 chłodniki wg szefów kuchni. Gessler, Makłowicz, Brodnicki i Wachowicz dzielą się przepisami

Do Polski nadciąga gorące powietrze znad Afryki. To doskonały moment by spróbować chłodników od znanych szefów kuchni.

Chłodnik litewski.Chłodnik litewski.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Timolina

Kiedy słupki rtęci szybują w górę, jest tak duszno, że ciężko jest oddychać, a na masce samochodu można by usmażyć jajecznicę, mało komu dopisuje apetyt. Na dodatek myśl o gorącym, rozgrzewającym obiedzie jeszcze bardziej odstrasza od jedzenia. Warto wtedy przygotować pyszny, zimny i orzeźwiający chłodnik. Smakują one wyśmienicie, a do tego są pełne witamin i minerałów, których uzupełnienie jest szczególnie istotne w tak upalną pogodę. Dzisiaj zebraliśmy dla was kilka propozycji smakowitych chłodników prosto od znanych i cenionych szefów kuchni.

Chłodnik litewski Magdy Gessler

Składniki:

  • szklanka kefiru naturalnego
  • szklanka zsiadłego mleka
  • szklanka śmietany 18%
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 ogórek
  • 2 buraki
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka rzodkiewki
  • 2 łyżeczki octu
  • cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyć i obrać wszystkie warzywa. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a botwinkę pokroić w kostkę. Włożyć botwinkę wraz z burakami do garnka i zalać niewielką ilością wody tak, by ledwo przykrywała warzywa.
  2. Wlać dwie łyżeczki octu, doprawcie solą oraz cukrem i zagotować. Gotować do miękkości i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  3. Gdy zupa będzie już całkiem zimna, należy wlać do niej po szklance kefiru, śmietany oraz zsiadłego mleka. Wymieszać. Dodać pokrojoną rzodkiewkę, ogórka, posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  4. Wymieszać i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki, aby chłodnik dobrze się schłodził.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik chlebowy. Najlepsza zupa na upały

Chłodnik ogórkowy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 ml - maślanki
  • 500 ml - gęstego jogurtu
  • 1 ogórek
  • 5 ogórków małosolnych
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 3 łyżki zalewy z ogórków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku

Dodatki:

  • kilka plastrów łososia wędzonego
  • kilka jajek przepiórczych
  • kilka kromek chleba razowego
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z jogurtem, maślanką i rosołem. Dolać trochę zalewy z ogórków.
  2. Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem i sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany koperek, wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
  3. Schłodzoną zupę nalać na talerz. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego łososia oraz ugotowane i przekrojone na pół jajka przepiórcze.
  4. Podawać z grzankami z chleba razowego.

Chłodnik pomidorowy z jogurtem Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 10 obranych ze skórki pomidorów
  • 1 awokado
  • 1 cytryna
  • 1 jogurt naturalny
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/2 ogórka (obranego i pokrojonego w kostkę)
  • 8 łodyżek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • pół bochenka chleba wiejskiego

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj pomidory z jogurtem, połową soku z cytryny i ketchupem, posól i popieprz.
  2. Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka i wstaw na godzinę do lodówki.
  3. Obierz awokado i pokrój je w kostkę.
  4. Chłodnik wlej do salaterek, dodaj kosteczki awokado i posyp szczypiorkiem. Podawaj dobrze schłodzony z tostem z chleba wiejskiego.

Zielony chłodnik Roberta Makłowicza

Składniki:

  • kefir
  • śmietana
  • pół szklanki wody
  • duży pęk liści niedźwiedziego czosnku
  • duży pęk szczawiu
  • pęczek koperku
  • 5-6 rzodkiewek
  • 3-4 łyżki octu z czeremchy,
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka soli
  • dwie łyżeczki cukru,
  • młode ziemniaki
  • masło
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy młode ziemniaki do miękkości. Dodajemy do nich trochę masła i koperku.
  2. Czosnek i szczaw siekamy i wrzucamy na patelnię. Na tę samą patelnię dolewamy ocet i wodę, a potem wsypujemy cukier i sól. Przykrywamy pokrywką i gotujemy warzywa do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
  3. Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek siekamy i wrzucamy do miski z resztą składników. Dodajemy kefir i śmietanę (kefiru dodajemy więcej niż śmietany).
  4. Chłodnik podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz jajkami na twardo.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów