4 chłodniki wg szefów kuchni. Gessler, Makłowicz, Brodnicki i Wachowicz dzielą się przepisami
Do Polski nadciąga gorące powietrze znad Afryki. To doskonały moment by spróbować chłodników od znanych szefów kuchni.
Kiedy słupki rtęci szybują w górę, jest tak duszno, że ciężko jest oddychać, a na masce samochodu można by usmażyć jajecznicę, mało komu dopisuje apetyt. Na dodatek myśl o gorącym, rozgrzewającym obiedzie jeszcze bardziej odstrasza od jedzenia. Warto wtedy przygotować pyszny, zimny i orzeźwiający chłodnik. Smakują one wyśmienicie, a do tego są pełne witamin i minerałów, których uzupełnienie jest szczególnie istotne w tak upalną pogodę. Dzisiaj zebraliśmy dla was kilka propozycji smakowitych chłodników prosto od znanych i cenionych szefów kuchni.
Chłodnik litewski Magdy Gessler
Składniki:
- szklanka kefiru naturalnego
 - szklanka zsiadłego mleka
 - szklanka śmietany 18%
 - 1 pęczek botwiny
 - 1 ogórek
 - 2 buraki
 - 1 ząbek czosnku
 - pół pęczka koperku
 - pół pęczka szczypiorku
 - pół pęczka rzodkiewki
 - 2 łyżeczki octu
 - cukier
 - Sól
 - Pieprz
 
Przygotowanie:
- Umyć i obrać wszystkie warzywa. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a botwinkę pokroić w kostkę. Włożyć botwinkę wraz z burakami do garnka i zalać niewielką ilością wody tak, by ledwo przykrywała warzywa.
 - Wlać dwie łyżeczki octu, doprawcie solą oraz cukrem i zagotować. Gotować do miękkości i odstawić do całkowitego wystudzenia.
 - Gdy zupa będzie już całkiem zimna, należy wlać do niej po szklance kefiru, śmietany oraz zsiadłego mleka. Wymieszać. Dodać pokrojoną rzodkiewkę, ogórka, posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
 - Wymieszać i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki, aby chłodnik dobrze się schłodził.
 
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłodnik chlebowy. Najlepsza zupa na upały
Chłodnik ogórkowy Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 ml - maślanki
 - 500 ml - gęstego jogurtu
 - 1 ogórek
 - 5 ogórków małosolnych
 - 6 ogórków konserwowych
 - 1 szklanka rosołu drobiowego
 - 3 ząbki czosnku
 - kawałek imbiru
 - 3 łyżki zalewy z ogórków
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 1 łyżeczka cukru
 - sól
 - pieprz
 - garść koperku
 
Dodatki:
- kilka plastrów łososia wędzonego
 - kilka jajek przepiórczych
 - kilka kromek chleba razowego
 - oliwa do smażenia
 
Sposób przygotowania:
- Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z jogurtem, maślanką i rosołem. Dolać trochę zalewy z ogórków.
 - Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem i sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany koperek, wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
 - Schłodzoną zupę nalać na talerz. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego łososia oraz ugotowane i przekrojone na pół jajka przepiórcze.
 - Podawać z grzankami z chleba razowego.
 
Chłodnik pomidorowy z jogurtem Pascala Brodnickiego
Składniki:
- 10 obranych ze skórki pomidorów
 - 1 awokado
 - 1 cytryna
 - 1 jogurt naturalny
 - 2 łyżki ketchupu
 - 1/2 ogórka (obranego i pokrojonego w kostkę)
 - 8 łodyżek szczypiorku
 - sól i pieprz
 - pół bochenka chleba wiejskiego
 
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj pomidory z jogurtem, połową soku z cytryny i ketchupem, posól i popieprz.
 - Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka i wstaw na godzinę do lodówki.
 - Obierz awokado i pokrój je w kostkę.
 - Chłodnik wlej do salaterek, dodaj kosteczki awokado i posyp szczypiorkiem. Podawaj dobrze schłodzony z tostem z chleba wiejskiego.
 
Zielony chłodnik Roberta Makłowicza
Składniki:
- kefir
 - śmietana
 - pół szklanki wody
 - duży pęk liści niedźwiedziego czosnku
 - duży pęk szczawiu
 - pęczek koperku
 - 5-6 rzodkiewek
 - 3-4 łyżki octu z czeremchy,
 - pęczek szczypiorku
 - łyżeczka soli
 - dwie łyżeczki cukru,
 - młode ziemniaki
 - masło
 - jajka ugotowane na twardo
 
Sposób przygotowania:
- Gotujemy młode ziemniaki do miękkości. Dodajemy do nich trochę masła i koperku.
 - Czosnek i szczaw siekamy i wrzucamy na patelnię. Na tę samą patelnię dolewamy ocet i wodę, a potem wsypujemy cukier i sól. Przykrywamy pokrywką i gotujemy warzywa do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
 - Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek siekamy i wrzucamy do miski z resztą składników. Dodajemy kefir i śmietanę (kefiru dodajemy więcej niż śmietany).
 - Chłodnik podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz jajkami na twardo.