4 chłodniki wg szefów kuchni. Gessler, Makłowicz, Brodnicki i Wachowicz dzielą się przepisami
Do Polski nadciąga gorące powietrze znad Afryki. To doskonały moment by spróbować chłodników od znanych szefów kuchni.
Kiedy słupki rtęci szybują w górę, jest tak duszno, że ciężko jest oddychać, a na masce samochodu można by usmażyć jajecznicę, mało komu dopisuje apetyt. Na dodatek myśl o gorącym, rozgrzewającym obiedzie jeszcze bardziej odstrasza od jedzenia. Warto wtedy przygotować pyszny, zimny i orzeźwiający chłodnik. Smakują one wyśmienicie, a do tego są pełne witamin i minerałów, których uzupełnienie jest szczególnie istotne w tak upalną pogodę. Dzisiaj zebraliśmy dla was kilka propozycji smakowitych chłodników prosto od znanych i cenionych szefów kuchni.
Chłodnik litewski Magdy Gessler
Składniki:
- szklanka kefiru naturalnego
- szklanka zsiadłego mleka
- szklanka śmietany 18%
- 1 pęczek botwiny
- 1 ogórek
- 2 buraki
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka rzodkiewki
- 2 łyżeczki octu
- cukier
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyć i obrać wszystkie warzywa. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a botwinkę pokroić w kostkę. Włożyć botwinkę wraz z burakami do garnka i zalać niewielką ilością wody tak, by ledwo przykrywała warzywa.
- Wlać dwie łyżeczki octu, doprawcie solą oraz cukrem i zagotować. Gotować do miękkości i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Gdy zupa będzie już całkiem zimna, należy wlać do niej po szklance kefiru, śmietany oraz zsiadłego mleka. Wymieszać. Dodać pokrojoną rzodkiewkę, ogórka, posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Wymieszać i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki, aby chłodnik dobrze się schłodził.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłodnik chlebowy. Najlepsza zupa na upały
Chłodnik ogórkowy Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 ml - maślanki
- 500 ml - gęstego jogurtu
- 1 ogórek
- 5 ogórków małosolnych
- 6 ogórków konserwowych
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 3 łyżki zalewy z ogórków
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- garść koperku
Dodatki:
- kilka plastrów łososia wędzonego
- kilka jajek przepiórczych
- kilka kromek chleba razowego
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z jogurtem, maślanką i rosołem. Dolać trochę zalewy z ogórków.
- Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem i sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany koperek, wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
- Schłodzoną zupę nalać na talerz. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego łososia oraz ugotowane i przekrojone na pół jajka przepiórcze.
- Podawać z grzankami z chleba razowego.
Chłodnik pomidorowy z jogurtem Pascala Brodnickiego
Składniki:
- 10 obranych ze skórki pomidorów
- 1 awokado
- 1 cytryna
- 1 jogurt naturalny
- 2 łyżki ketchupu
- 1/2 ogórka (obranego i pokrojonego w kostkę)
- 8 łodyżek szczypiorku
- sól i pieprz
- pół bochenka chleba wiejskiego
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj pomidory z jogurtem, połową soku z cytryny i ketchupem, posól i popieprz.
- Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka i wstaw na godzinę do lodówki.
- Obierz awokado i pokrój je w kostkę.
- Chłodnik wlej do salaterek, dodaj kosteczki awokado i posyp szczypiorkiem. Podawaj dobrze schłodzony z tostem z chleba wiejskiego.
Zielony chłodnik Roberta Makłowicza
Składniki:
- kefir
- śmietana
- pół szklanki wody
- duży pęk liści niedźwiedziego czosnku
- duży pęk szczawiu
- pęczek koperku
- 5-6 rzodkiewek
- 3-4 łyżki octu z czeremchy,
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka soli
- dwie łyżeczki cukru,
- młode ziemniaki
- masło
- jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
- Gotujemy młode ziemniaki do miękkości. Dodajemy do nich trochę masła i koperku.
- Czosnek i szczaw siekamy i wrzucamy na patelnię. Na tę samą patelnię dolewamy ocet i wodę, a potem wsypujemy cukier i sól. Przykrywamy pokrywką i gotujemy warzywa do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
- Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek siekamy i wrzucamy do miski z resztą składników. Dodajemy kefir i śmietanę (kefiru dodajemy więcej niż śmietany).
- Chłodnik podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz jajkami na twardo.