Najlepsze potrawy z ogórków. Te przepisy musisz znać

Sezon na ogórki w pełni, a ty zastanawiasz się, jak go wykorzystać, by nie robić w kółko tylko mizerii? Mamy dla ciebie kilka pomysłów na potrawy ze świeżych ogórków, które musisz wypróbować w swojej kuchni.

Ogórki w zalewieZ ogórków można przygotować wiele dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po pierwsze: chłodnik z ogórków

Chłodnik to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej, które spożywa się na zimno. Okazuje się, że świetnie smakuje nie tylko ten z botwinki, ale również z ogórków. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 4-6 świeżych ogórków gruntowych,
  • 1,2 l jogurtu naturalnego, kefiru albo zsiadłego mleka,
  • 4 łyżki koperku drobno posiekanego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz wedle uznania,
  • ugotowane młode ziemniaki,
  • ½ pęczka rzodkiewki,
  • 4 jajka.

Przygotowanie:

  1. Ogórki należy dobrze umyć, odciąć im końcówki, a potem zetrzeć na tarce na grubych albo drobnych oczkach – według własnych preferencji. Rzodkiewkę również ścieramy na tarce.
  2. Obieramy ząbek czosnku i przeciskamy go przez praskę, dodając do ogórków i rzodkiewki. Do warzyw dodajemy jogurt. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz koprem.
  3. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę, by danie dobrze się schłodziło.
  4. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.

Sposób na idealną mizerię. Polecany przez szefów kuchni

Po drugie: ogórki po koreańsku

Jeśli już trochę znudziła ci się mizeria a lubisz nieco intensywniejsze smaki, polecamy ogórki po koreańsku. To ostatni hit wśród surówek!

Składniki:

  • 5 dużych ogórków,
  • 1 cebula,
  • 200 ml wody,
  • 3 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki przyprawy typu maggi,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki.

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjemy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy ją z ogórkami oraz solą. Zostawiamy do odsączenia – można na durszlaku.
  2. Z wody, octu, maggi, oleju, przypraw i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotowujemy zalewę.
  3. Odsączone ogórki z cebulą przekładamy do dowolnego pojemnika albo słoika i zalewamy przygotowanym płynem.
  4. Gotowe! Ogórki po koreańsku można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Po trzecie: sałatka z ogórków i gotowanego kurczaka

Idealna na grilla, na kolację czy zwyczajnie, kiedy tylko ma się ochotę. Jest lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna. W sam raz na co dzień i od święta.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu w kształcie ziarenek ryżu (orzo),
  • gotowany kurczak, np. ten który został po ugotowaniu rosołu,
  • 4-6 ogórków gruntowych,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
  2. Ogórki obieramy i również kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy w dużej misce.
  3. Dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny, koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę i sałatka jest gotowa do jedzenia.
Sałatka z ogórków
© Adobe Stock

Po czwarte: niecodzienna lemoniada ogórkowa

Jeśli lubisz niecodzienne połączenia i nieco ostrą nutkę przypraw, ta lemoniada na pewno ci się spodoba. Koniecznie wypróbuj.

Składniki:

  • 2 świeże ogórki,
  • 2 cytryny, kilka liści mięty,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • zimna woda,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

  1. Ogórka musimy obrać i pokroić na kawałki, zostawiając kilka plasterków. Pokrojonego wrzucamy do wysokiego pojemnika. Cytryny wyparzamy.
  2. Połówkę zostawiamy, a resztę wyciskamy. Sok dodajemy do ogórka. Następnie blendujemy. Powstałe purée przecieramy dokładnie przez sitko.
  3. Dodajemy miód, pieprz cayenne i miętę. Całość mieszamy.
  4. Przygotowujemy wysokie szklanki. Wrzucamy do nich kostki lodu, plasterki ogórka, kawałki cytryny.
  5. Zalewamy je ogórkowym purée mniej więcej do połowy szklanek. Dopełniamy je zimną wodą i cieszymy się orzeźwiającym wyjątkowym smakiem.

Po piąte: zupa ogórkowa

Może wydawać się to dziwne, ale zupę ogórkową można z powodzeniem przygotować właśnie ze świeżych ogórków, a nie tylko z kiszonych.

Składniki:

  • 4 skrzydełek z kurczaka,
  • 200 g świeżego ogórka,
  • 100 g marchewki,
  • 50 g pietruszki,
  • 50 g selera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g ziemniaków,
  • 40 g pora,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1 cytryny,
  • 40 g margaryny lub masła,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 l wody.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, pora i cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy margarynę. Wrzucamy do niego warzywa i szklimy je.
  2. Dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka i zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy pianę, która wytworzy się na wierzchu i dodajemy przyprawy.
  3. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  4. W tym czasie obieramy ogórka i ścieramy go na tarce. Koperek siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.
  5. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną. Dodajemy ogórek i koperek.
  6. Dolewamy nieco gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Następnie całość wlewamy do garnka i mieszamy zawartość.
  7. Zupę doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Przed podaniem doprawiamy ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Ze świeżych ogórków można nie tylko przygotowywać przetwory i mizerię. Z powodzeniem wykorzystasz je w kuchni do różnorodnych potraw. Na pewno z zadowoleniem zauważysz, że są one pełne smaku, a jednocześnie doskonale orzeźwiają.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść