Najlepsze potrawy z ogórków. Te przepisy musisz znać

Sezon na ogórki w pełni, a ty zastanawiasz się, jak go wykorzystać, by nie robić w kółko tylko mizerii? Mamy dla ciebie kilka pomysłów na potrawy ze świeżych ogórków, które musisz wypróbować w swojej kuchni.

Ogórki w zalewieZ ogórków można przygotować wiele dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po pierwsze: chłodnik z ogórków

Chłodnik to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej, które spożywa się na zimno. Okazuje się, że świetnie smakuje nie tylko ten z botwinki, ale również z ogórków. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 4-6 świeżych ogórków gruntowych,
  • 1,2 l jogurtu naturalnego, kefiru albo zsiadłego mleka,
  • 4 łyżki koperku drobno posiekanego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz wedle uznania,
  • ugotowane młode ziemniaki,
  • ½ pęczka rzodkiewki,
  • 4 jajka.

Przygotowanie:

  1. Ogórki należy dobrze umyć, odciąć im końcówki, a potem zetrzeć na tarce na grubych albo drobnych oczkach – według własnych preferencji. Rzodkiewkę również ścieramy na tarce.
  2. Obieramy ząbek czosnku i przeciskamy go przez praskę, dodając do ogórków i rzodkiewki. Do warzyw dodajemy jogurt. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz koprem.
  3. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę, by danie dobrze się schłodziło.
  4. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.

Sposób na idealną mizerię. Polecany przez szefów kuchni

Po drugie: ogórki po koreańsku

Jeśli już trochę znudziła ci się mizeria a lubisz nieco intensywniejsze smaki, polecamy ogórki po koreańsku. To ostatni hit wśród surówek!

Składniki:

  • 5 dużych ogórków,
  • 1 cebula,
  • 200 ml wody,
  • 3 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki przyprawy typu maggi,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki.

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjemy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy ją z ogórkami oraz solą. Zostawiamy do odsączenia – można na durszlaku.
  2. Z wody, octu, maggi, oleju, przypraw i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotowujemy zalewę.
  3. Odsączone ogórki z cebulą przekładamy do dowolnego pojemnika albo słoika i zalewamy przygotowanym płynem.
  4. Gotowe! Ogórki po koreańsku można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Po trzecie: sałatka z ogórków i gotowanego kurczaka

Idealna na grilla, na kolację czy zwyczajnie, kiedy tylko ma się ochotę. Jest lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna. W sam raz na co dzień i od święta.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu w kształcie ziarenek ryżu (orzo),
  • gotowany kurczak, np. ten który został po ugotowaniu rosołu,
  • 4-6 ogórków gruntowych,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
  2. Ogórki obieramy i również kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy w dużej misce.
  3. Dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny, koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę i sałatka jest gotowa do jedzenia.
Sałatka z ogórków
© Adobe Stock

Po czwarte: niecodzienna lemoniada ogórkowa

Jeśli lubisz niecodzienne połączenia i nieco ostrą nutkę przypraw, ta lemoniada na pewno ci się spodoba. Koniecznie wypróbuj.

Składniki:

  • 2 świeże ogórki,
  • 2 cytryny, kilka liści mięty,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • zimna woda,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

  1. Ogórka musimy obrać i pokroić na kawałki, zostawiając kilka plasterków. Pokrojonego wrzucamy do wysokiego pojemnika. Cytryny wyparzamy.
  2. Połówkę zostawiamy, a resztę wyciskamy. Sok dodajemy do ogórka. Następnie blendujemy. Powstałe purée przecieramy dokładnie przez sitko.
  3. Dodajemy miód, pieprz cayenne i miętę. Całość mieszamy.
  4. Przygotowujemy wysokie szklanki. Wrzucamy do nich kostki lodu, plasterki ogórka, kawałki cytryny.
  5. Zalewamy je ogórkowym purée mniej więcej do połowy szklanek. Dopełniamy je zimną wodą i cieszymy się orzeźwiającym wyjątkowym smakiem.

Po piąte: zupa ogórkowa

Może wydawać się to dziwne, ale zupę ogórkową można z powodzeniem przygotować właśnie ze świeżych ogórków, a nie tylko z kiszonych.

Składniki:

  • 4 skrzydełek z kurczaka,
  • 200 g świeżego ogórka,
  • 100 g marchewki,
  • 50 g pietruszki,
  • 50 g selera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g ziemniaków,
  • 40 g pora,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1 cytryny,
  • 40 g margaryny lub masła,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 l wody.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, pora i cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy margarynę. Wrzucamy do niego warzywa i szklimy je.
  2. Dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka i zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy pianę, która wytworzy się na wierzchu i dodajemy przyprawy.
  3. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  4. W tym czasie obieramy ogórka i ścieramy go na tarce. Koperek siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.
  5. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną. Dodajemy ogórek i koperek.
  6. Dolewamy nieco gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Następnie całość wlewamy do garnka i mieszamy zawartość.
  7. Zupę doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Przed podaniem doprawiamy ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Ze świeżych ogórków można nie tylko przygotowywać przetwory i mizerię. Z powodzeniem wykorzystasz je w kuchni do różnorodnych potraw. Na pewno z zadowoleniem zauważysz, że są one pełne smaku, a jednocześnie doskonale orzeźwiają.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki