Zielono mi – jogurtowy chłodnik Katarzyny Bosackiej

Ten chłodnik to wspomnienie ciepłych i słonecznych letnich dni. Jest pyszny i bez wątpienia poprawia humor w pochmurną, deszczową pogodę. Chłodnik jogurtowy to potrawa niskokaloryczna, dlatego szczególnie polecamy go osobom, które dbają o linię.

Chłodnik jogurtowy z ogórkiemChłodnik jogurtowy z ogórkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ildi Papp

Na swoim profilu na Instagramie, Katarzyna Bosacka dodała niedawno przepis na smaczny chłodnik jogurtowy. Z pewnością zawróci wam w głowie. Dodatek mięty sprawia, że chłodnik jest niesłychanie aromatyczny, a feta nadaje zupie przyjemnego, słonego smaku. Warto do tej potrawy dodać także kulki z arbuza. Nie od dziś wiadomo przecież, że feta i arbuz tworzą świetny duet. Słodycz arbuza balansuje kwaśny smak jogurtu naturalnego i podkreśla kremowość fety.

Przepis na chłodnik jogurtowy

Składniki:

  • 2 duże jogurty naturalne
  • 2 duże ogórki szklarniowe
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej mięty
  • 1 niewielki kawałek fety
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jogurty przelewamy do dużej miski.
  2. Ogórki myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek i miętę drobno siekamy.
  3. Wszystko dodajemy do jogurtu i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  5. Wlewamy chochelką porcję na głęboki talerz. Na wierzch kładziemy trochę pokruszonej fety.
  6. Do chłodnika można dodać też kilka kulek wydrążonych z arbuza.

Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw