Zielono mi – jogurtowy chłodnik Katarzyny Bosackiej
Ten chłodnik to wspomnienie ciepłych i słonecznych letnich dni. Jest pyszny i bez wątpienia poprawia humor w pochmurną, deszczową pogodę. Chłodnik jogurtowy to potrawa niskokaloryczna, dlatego szczególnie polecamy go osobom, które dbają o linię.
Na swoim profilu na Instagramie, Katarzyna Bosacka dodała niedawno przepis na smaczny chłodnik jogurtowy. Z pewnością zawróci wam w głowie. Dodatek mięty sprawia, że chłodnik jest niesłychanie aromatyczny, a feta nadaje zupie przyjemnego, słonego smaku. Warto do tej potrawy dodać także kulki z arbuza. Nie od dziś wiadomo przecież, że feta i arbuz tworzą świetny duet. Słodycz arbuza balansuje kwaśny smak jogurtu naturalnego i podkreśla kremowość fety.
Przepis na chłodnik jogurtowy
Składniki:
- 2 duże jogurty naturalne
- 2 duże ogórki szklarniowe
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej mięty
- 1 niewielki kawałek fety
- sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
- Jogurty przelewamy do dużej miski.
- Ogórki myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek i miętę drobno siekamy.
- Wszystko dodajemy do jogurtu i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Wlewamy chochelką porcję na głęboki talerz. Na wierzch kładziemy trochę pokruszonej fety.
- Do chłodnika można dodać też kilka kulek wydrążonych z arbuza.
Trwa ładowanie wpisu: instagram