Trwa ładowanie...

Zielono mi – jogurtowy chłodnik Katarzyny Bosackiej

Ten chłodnik to wspomnienie ciepłych i słonecznych letnich dni. Jest pyszny i bez wątpienia poprawia humor w pochmurną, deszczową pogodę. Chłodnik jogurtowy to potrawa niskokaloryczna, dlatego szczególnie polecamy go osobom, które dbają o linię.

Chłodnik jogurtowy z ogórkiemChłodnik jogurtowy z ogórkiemŹródło: Adobe Stock, fot: Ildi Papp
d45ayx3
d45ayx3

Na swoim profilu na Instagramie, Katarzyna Bosacka dodała niedawno przepis na smaczny chłodnik jogurtowy. Z pewnością zawróci wam w głowie. Dodatek mięty sprawia, że chłodnik jest niesłychanie aromatyczny, a feta nadaje zupie przyjemnego, słonego smaku. Warto do tej potrawy dodać także kulki z arbuza. Nie od dziś wiadomo przecież, że feta i arbuz tworzą świetny duet. Słodycz arbuza balansuje kwaśny smak jogurtu naturalnego i podkreśla kremowość fety.

Przepis na chłodnik jogurtowy

Składniki:

  • 2 duże jogurty naturalne
  • 2 duże ogórki szklarniowe
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej mięty
  • 1 niewielki kawałek fety
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jogurty przelewamy do dużej miski.
  2. Ogórki myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek i miętę drobno siekamy.
  3. Wszystko dodajemy do jogurtu i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  5. Wlewamy chochelką porcję na głęboki talerz. Na wierzch kładziemy trochę pokruszonej fety.
  6. Do chłodnika można dodać też kilka kulek wydrążonych z arbuza.

Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d45ayx3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ayx3
Więcej tematów