Zielono mi – jogurtowy chłodnik Katarzyny Bosackiej

Ten chłodnik to wspomnienie ciepłych i słonecznych letnich dni. Jest pyszny i bez wątpienia poprawia humor w pochmurną, deszczową pogodę. Chłodnik jogurtowy to potrawa niskokaloryczna, dlatego szczególnie polecamy go osobom, które dbają o linię.

Chłodnik jogurtowy z ogórkiemChłodnik jogurtowy z ogórkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ildi Papp

Na swoim profilu na Instagramie, Katarzyna Bosacka dodała niedawno przepis na smaczny chłodnik jogurtowy. Z pewnością zawróci wam w głowie. Dodatek mięty sprawia, że chłodnik jest niesłychanie aromatyczny, a feta nadaje zupie przyjemnego, słonego smaku. Warto do tej potrawy dodać także kulki z arbuza. Nie od dziś wiadomo przecież, że feta i arbuz tworzą świetny duet. Słodycz arbuza balansuje kwaśny smak jogurtu naturalnego i podkreśla kremowość fety.

Przepis na chłodnik jogurtowy

Składniki:

  • 2 duże jogurty naturalne
  • 2 duże ogórki szklarniowe
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej mięty
  • 1 niewielki kawałek fety
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jogurty przelewamy do dużej miski.
  2. Ogórki myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek i miętę drobno siekamy.
  3. Wszystko dodajemy do jogurtu i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  5. Wlewamy chochelką porcję na głęboki talerz. Na wierzch kładziemy trochę pokruszonej fety.
  6. Do chłodnika można dodać też kilka kulek wydrążonych z arbuza.

Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie