Proziaki, racuchy, placuszki. 5 przysmaków ze zsiadłego mleka

Przed wiekami było jednym z najpopularniejszych napojów gaszących pragnienie, zaś podawane z młodymi ziemniakami i koperkiem stanowiło cenione danie obiadowe w gorące, letnie dni. Dziś zsiadłe mleko jest produktem trochę zapomnianym, a przecież z powodzeniem można je wykorzystać do przygotowania wielu prostych przysmaków…

RacuchySłodkie racuchy z jabłkami

Proziaki

Specjał z Podkarpacia. Do przygotowania pysznych placków potrzebujemy jednego jajka, pół litra zsiadłego mleka, łyżeczki sody oczyszczonej, mąki pszennej (w większości tradycyjnych przepisów nie podaje się jej dokładnej ilości, po prostu dosypuje się tyle mąki, by uzyskać pożądaną konsystencję ciasta, które powinno dość łatwo się rozwałkowywać), szczypty soli i cukru.

Zsiadłe mleko mieszamy z sodą, solą i cukrem w dużej misce, zostawiamy na kilka minut, a następnie powoli dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Później rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy krążki. Niegdyś proziaki wypiekano na rozgrzanej płycie kuchennej, przekładając na drugą stronę, gdy się zarumienią. Dziś nie dysponujemy zwykle piecem, ale możemy skorzystać ze specjalnych nakładek na palniki, dostępnych w sklepach ze sprzętem AGD. Sprawdzi się też dobra patelnia teflonowa lub żeliwna (nie używamy tłuszczu). Proziaki można również upiec w piekarniku

Placki najsmaczniejsze są na ciepło, np. z masłem smakowym (czosnkowym, pietruszkowym czy chrzanowym). Proziaki lubią również towarzystwo słodkiej śmietany i białego sera. Sprawdzą się też w wersji słodkiej, najlepiej z domowymi konfiturami, dżemem lub marmoladą. Placki można zaserwować po polaniu miodem, z kleksem jogurtu naturalnego.

Napoje roślinne, które mogą zastąpić mleko

Ogórkowy chłodnik z miętową nutą

Zsiadłe mleko świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami i koperkiem, ale nie mniej smacznym pomysłem na letni obiad jest przyrządzony z niego chłodnik.

Dwa niewielkie ogórki gruntowe myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich zsiadłe mleko (dwie szklanki), bulion warzywny (szklanka), drobno posiekany czosnek (1-2 ząbki) oraz sok z cytryny (łyżka) i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekaną miętę (1-2 łyżeczki), doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.

Przed podaniem chłodnik posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi, cząstkami pomidora i listkami mięty. Serwujemy z młodymi ziemniaczkami z wody.

Racuchy z jabłkami

Zsiadłe mleko tradycyjnie wykorzystuje się do przygotowywania puszystych i miękkich placuszków o charakterystycznym słodko-kwasowym smaku. Przepis na pyszne racuchy proponuje m.in. Anna Starmach.

Cztery kwaśne jabłka obieramy, kroimy na plasterki, a następnie niewielką kostkę. 170 g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia (około pół łyżeczki). Z dwóch jajek oddzielamy białka od żółtek, które roztrzepujemy, a następnie dodajemy do nich zsiadłe mleko (150 ml), cukier waniliowy (łyżeczkę) i cukier puder (3 łyżki), olej (łyżkę), szczyptę soli i cynamonu. Powoli wsypujemy mąkę, ubijając mikserem lub rózgą kuchenną. Do masy dodajemy jabłka, a następnie sztywną pianę ubitą z dwóch białek. Delikatnie mieszamy i niewielkie porcje ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy aż do uzyskania złocistego koloru. Placuszki serwujemy posypane cukrem pudrem.

zsiadłe mleko
© Adobe Stock

Radomianka/wuzetka

Warszawiacy nie mają wątpliwości, że recepturę tego pysznego ciastka stworzyli stołeczni cukiernicy. Innego zdania się mieszkańcy Radomia. Jedno nie ulega wątpliwości – zarówno wuzetka, jak i radomianka smakują wspaniale, szczególnie z kremem na bazie zsiadłego mleka.

Jak przygotować ten specjał? Wystarczy upiec biszkopt (obowiązkowo z dodatkiem kakao), równocześnie przygotowując krem. 200 g masła (powinno mieć temperaturę pokojową) ucieramy z cukrem pudrem (8-9 łyżek) i cukrem waniliowym (opakowanie). Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach dodajemy powoli szklankę zsiadłego mleko (też powinno mieć temperaturę pokojową). Gdy otrzymamy gładki, aksamitny krem umieszczamy go w lodówce, na 20-30 minut.

Biszkopt nasączamy ponczem, a następnie kroimy na pół. Dolny blat smarujemy marmoladą lub powidłami śliwkowymi, nakładamy na niego warstwę kremu i nakrywamy drugim blatem, który pokrywamy lukrową czekoladą. Ciasto zostawiamy na noc w lodówce, przed podaniem kroimy w kwadraty, każdy dekorując kleksem wyciśniętej ze szprycy bitej śmietany.

Pankejki

Okrągłe, pulchne, smażone na złoty kolor placuszki to obowiązkowy element śniadania w wielu amerykańskich domach. W ostatnich latach pankejki polubili również Polacy. Jak przygotować pyszną wersję naleśników z zsiadłym mlekiem?

Dwa żółtka ucieramy z cukrem pudrem (1-2 łyżki) na puszystą masę, do której następnie wlewamy zsiadłe mleko (szklankę) i miksujemy, w trakcie mieszania dosypując mąkę pszenną (1,5 szklanki) wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i suszonymi drożdżami (po pół łyżeczki). Gdy uzyskamy gładkie ciasto dodajemy pianę ubitą z dwóch białek, ze szczyptą soli. Całość delikatnie mieszamy łyżką, po czym odstawiamy na 15-20 minut. Pankejki smażymy na rozgrzanej patelni, z obu stron.

Gotowe naleśniki układamy w stosiki, polewamy syropem klonowym i posypujemy świeżymi owocami, np. jagodami czy malinami. W wersji bardziej kalorycznej może pojawić się bita śmietana lub położona na szczycie solidna porcja masła. Niekiedy pankejki serwuje się też z usmażonym bekonem i jajkiem sadzonym lub jako dodatek do dania głównego.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia