Jak zrobić chłodnik z botwinki? Sprawdzony przepis

Chłodnik to nic innego jak zupa na zimno. Chłodnik nie tylko orzeźwia, ale także dostarcza sporo witamin oraz ważnych dla zdrowia minerałów. Bazą zupy jest najczęściej kefir, jogurt naturalny lub maślanka. Najpopularniejszy w polskiej kuchni jest chłodnik z botwinką, zwany litewskim. Jak go przygotować?

Przepis na chłodnik z botwinki
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Tradycyjny chłodnik

Dawniej chłodnik przygotowywano według ścisłej receptury. Nie mogło w nim zabraknąć kiszonych ogórków, kopru, cielęciny czy szyjek krabowych. Bazę do zupy stanowiło z kolei kwaśne mleko. Obecnie potrawa doczekała się licznych modyfikacji i znacznie bardziej egzotycznych wersji. Poza krajowymi owocami i warzywami dodaje się do niej również te importowane jak: awokado, mango, imbir, arbuzy.

Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć. Pamiętajmy także, że po schłodzeniu smak staje się mniej intensywny, dlatego taką zupę należy dość dobrze doprawić, zanim wstawimy ją do lodówki. Bazą chłodnika nie musi być śmietana, z powodzeniem można ją zastąpić kefirem, kwaśnym mlekiem, maślanką czy gęstym jogurtem naturalnym.

Zobacz też: Botwina – właściwości zdrowotne

Do doprawienia chłodnika możesz wykorzystać m.in. koperek. Jego delikatny smak doskonale komponuje się z botwinką i ogórkami. Czosnek dodaj do gotowego chłodnika lub wykorzystaj do przygotowania kwasu buraczanego. Pieprz doda pikanterii, jeśli nie chcesz, aby aromat pieprzu przeważył inne smaki w potrawie, skorzystaj z delikatniejszego pieprzu białego. Z kolei imbir wprowadzi do potrawy orientalną nutę.

Przepis na chłodnik litewski

Składniki:

  • pęczek botwinki (z młodymi buraczkami)
  • 2 gruntowe ogórki lub 1 szklarniowy
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka

Przygotowanie: botwinę wraz z buraczkami pokroić, włożyć do garnka i zalać wodą , aby zakryła warzywa i ugotować na średnim ogniu. Gotowe warzywa przestudzić, a następnie dodać kefir oraz śmietanę. Czosnek rozgnieść i wraz ze szczypiorkiem, koperkiem i pokrojonym drobno ogórkiem dodać do chłodnika. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik litewski przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z połówkami ugotowanego na twardo jajka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀