Trwa ładowanie...

Jak zrobić chłodnik z botwinki? Sprawdzony przepis

Chłodnik to nic innego jak zupa na zimno. Chłodnik nie tylko orzeźwia, ale także dostarcza sporo witamin oraz ważnych dla zdrowia minerałów. Bazą zupy jest najczęściej kefir, jogurt naturalny lub maślanka. Najpopularniejszy w polskiej kuchni jest chłodnik z botwinką, zwany litewskim. Jak go przygotować?

Jak zrobić chłodnik z botwinki? Sprawdzony przepisŹródło: Getty Images
d3rdagf
d3rdagf

Tradycyjny chłodnik

Dawniej chłodnik przygotowywano według ścisłej receptury. Nie mogło w nim zabraknąć kiszonych ogórków, kopru, cielęciny czy szyjek krabowych. Bazę do zupy stanowiło z kolei kwaśne mleko. Obecnie potrawa doczekała się licznych modyfikacji i znacznie bardziej egzotycznych wersji. Poza krajowymi owocami i warzywami dodaje się do niej również te importowane jak: awokado, mango, imbir, arbuzy.

Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć. Pamiętajmy także, że po schłodzeniu smak staje się mniej intensywny, dlatego taką zupę należy dość dobrze doprawić, zanim wstawimy ją do lodówki. Bazą chłodnika nie musi być śmietana, z powodzeniem można ją zastąpić kefirem, kwaśnym mlekiem, maślanką czy gęstym jogurtem naturalnym.

Zobacz też: Botwina – właściwości zdrowotne

Do doprawienia chłodnika możesz wykorzystać m.in. koperek. Jego delikatny smak doskonale komponuje się z botwinką i ogórkami. Czosnek dodaj do gotowego chłodnika lub wykorzystaj do przygotowania kwasu buraczanego. Pieprz doda pikanterii, jeśli nie chcesz, aby aromat pieprzu przeważył inne smaki w potrawie, skorzystaj z delikatniejszego pieprzu białego. Z kolei imbir wprowadzi do potrawy orientalną nutę.

Przepis na chłodnik litewski

Składniki:

  • pęczek botwinki (z młodymi buraczkami)
  • 2 gruntowe ogórki lub 1 szklarniowy
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka
d3rdagf

Przygotowanie: botwinę wraz z buraczkami pokroić, włożyć do garnka i zalać wodą , aby zakryła warzywa i ugotować na średnim ogniu. Gotowe warzywa przestudzić, a następnie dodać kefir oraz śmietanę. Czosnek rozgnieść i wraz ze szczypiorkiem, koperkiem i pokrojonym drobno ogórkiem dodać do chłodnika. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik litewski przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z połówkami ugotowanego na twardo jajka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3rdagf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
Więcej tematów