Jak zrobić chłodnik z botwinki? Sprawdzony przepis

Chłodnik to nic innego jak zupa na zimno. Chłodnik nie tylko orzeźwia, ale także dostarcza sporo witamin oraz ważnych dla zdrowia minerałów. Bazą zupy jest najczęściej kefir, jogurt naturalny lub maślanka. Najpopularniejszy w polskiej kuchni jest chłodnik z botwinką, zwany litewskim. Jak go przygotować?

Przepis na chłodnik z botwinki
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Tradycyjny chłodnik

Dawniej chłodnik przygotowywano według ścisłej receptury. Nie mogło w nim zabraknąć kiszonych ogórków, kopru, cielęciny czy szyjek krabowych. Bazę do zupy stanowiło z kolei kwaśne mleko. Obecnie potrawa doczekała się licznych modyfikacji i znacznie bardziej egzotycznych wersji. Poza krajowymi owocami i warzywami dodaje się do niej również te importowane jak: awokado, mango, imbir, arbuzy.

Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć. Pamiętajmy także, że po schłodzeniu smak staje się mniej intensywny, dlatego taką zupę należy dość dobrze doprawić, zanim wstawimy ją do lodówki. Bazą chłodnika nie musi być śmietana, z powodzeniem można ją zastąpić kefirem, kwaśnym mlekiem, maślanką czy gęstym jogurtem naturalnym.

Zobacz też: Botwina – właściwości zdrowotne

Do doprawienia chłodnika możesz wykorzystać m.in. koperek. Jego delikatny smak doskonale komponuje się z botwinką i ogórkami. Czosnek dodaj do gotowego chłodnika lub wykorzystaj do przygotowania kwasu buraczanego. Pieprz doda pikanterii, jeśli nie chcesz, aby aromat pieprzu przeważył inne smaki w potrawie, skorzystaj z delikatniejszego pieprzu białego. Z kolei imbir wprowadzi do potrawy orientalną nutę.

Przepis na chłodnik litewski

Składniki:

  • pęczek botwinki (z młodymi buraczkami)
  • 2 gruntowe ogórki lub 1 szklarniowy
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka

Przygotowanie: botwinę wraz z buraczkami pokroić, włożyć do garnka i zalać wodą , aby zakryła warzywa i ugotować na średnim ogniu. Gotowe warzywa przestudzić, a następnie dodać kefir oraz śmietanę. Czosnek rozgnieść i wraz ze szczypiorkiem, koperkiem i pokrojonym drobno ogórkiem dodać do chłodnika. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik litewski przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z połówkami ugotowanego na twardo jajka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie