Chcesz mieć zdrowe serce? Tych orzechów nie może zabraknąć w diecie
Orzech włoski to nie tylko smaczna przekąska podjadana między posiłkami, to także smaczny dodatek do domowych wypieków. Ze względu na bogactwo wartości odżywczych znalazł uznanie w medycynie i kosmetyce. I choć jest kalorycznym produktem, to warto po niego sięgnąć ze względu na wartościowe białko i tłuszcz.
Orzech włoski – charakterystyka
Orzech włoski to owoc drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Uprawiany jest w południowo – wschodniej Europie, na Bałkanach, w części Azji, w Himalajach i południowo – zachodnich Chinach. Orzech włoski to duże drzewa o krótkim, często bardzo szerokim pniu oraz szeroko rozbudowaną koroną. Jadalną część owocu tworzy jądro – nasienie otoczone błoniastą łupiną. Owoc orzecha włoskiego ma owalny kształt, średnicę 3-4 cm oraz długość 4-5 cm.
Orzech włoski jest dość kalorycznym produktem – w 100 g znajdziemy 654 kalorii. Składają się w 65 proc. z tłuszczów, 25 proc. z białek i 10 proc. z węglowodanów i pozostałych substancji. Warto dodać, że tłuszcze to przede wszystkim zdrowe formy tłuszczu omega-3. Ponadto, orzech włoski jest bogaty w mangan, witaminę E, B6, foliany, tiaminę, fosfor, cynk, selen, żelazo i wapń. Cennym składnikiem orzecha włoskiego jest aminokwas – arginina.
Orzech włoski – właściwości lecznicze
Znaczna ilość antyoksydantów w orzechach włoskich poprawia układ krwionośny i wzmacnia pracę serca. Spożywanie orzechów włoskich ureguluje poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do zakrzepów. Spożywanie orzechów włoskich wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego, chroniąc tym samym przed zawałem serca. Wykazują także działanie antynowotworowe.
5 roślinnych źródeł kwasów omega-3. Ratunek dla serca i mózgu
Dodatkowym ich atutem jest wspomaganie organizmu w procesie odchudzania i utrzymaniu zdrowej masy ciała. Jest to efektem posiadania dużej ilości wysokiego jakościowo białka, błonnika oraz niski indeks glikemiczny. Posiadają sporo kalorii, dlatego należy jeść je z umiarem.
Orzechy włoskie ograniczają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Ponadto, poprawiają męskie zdolności rozrodcze oraz jakość nasienia. Dzięki zwalczaniu wolnych rodników opóźniają proces starzenia się organizmu i pozwalają utrzymać dobra formę jak najdłużej. Zawartość kwasu foliowego i magnezu w orzechu włoskim działa wzmacniająco na komórki nerwowe.
Cenną właściwością orzechów włoskich jest wspieranie działania mózgu. Spożywanie ich w odpowiednich ilościach poprawi pamięć i koncentrację, ogólnie usprawni procesy myślowe oraz obniży ryzyko depresji.
Znaczna ilość garbników oraz związków o właściwościach antybakteryjnych przyczynia się do zwalczania nadmiernej potliwości stóp oraz w leczeniu żylaków i hemoroidów. Polecany jest zwłaszcza napar z liści orzecha włoskiego, który można stosować do nasiadówek i okładów.
Zawarte w orzechach włoskich witaminy A, E i koenzym Q10 przyczyniają się do poprawy wyglądu cery. Zatrzymują wodę w komórkach skóry, przyspieszają jej regenerację i dodają witalności.
Składniki orzecha włoskiego są pomocne w dolegliwościach przewodu pokarmowego, przy zatruciach i biegunkach. Warto wtedy sięgnąć po napar z liści bądź nalewkę z zielonego orzecha włoskiego.
Orzech włoski – zastosowanie w kosmetyce
Orzech włoski znalazł zastosowanie w balsamach brązujących, pozwalających osiągnąć piękną i zdrową opaleniznę. Roztarte łupinki wykorzystywane są do produkcji peelingów i kremów złuszczających. Ponadto, można je odnaleźć w kremach i maseczkach oczyszczających pory. Właściwości ściągające i przeciwbakteryjne pomogą w walce z trądzikiem lub łupieżem. Zalecane są osobom z tendencją do przetłuszczających się włosów.
Orzech włoski – zastosowanie w kuchni
Orzech włoski to pyszna i zdrowa przekąska między posiłkami. Może stanowić też smaczny dodatek do wytrawnych sałatek, np. serowych. Orzech włoski może stać się składnikiem wielu dań i deserów. Zdecydowanie dopełni smak domowych wypieków – ciast i ciasteczek. Można również serwować lody, musli bądź owsiankę z dodatkiem orzecha włoskiego.