Chcesz mieć zdrowe serce? Tych orzechów nie może zabraknąć w diecie

Orzech włoski to nie tylko smaczna przekąska podjadana między posiłkami, to także smaczny dodatek do domowych wypieków. Ze względu na bogactwo wartości odżywczych znalazł uznanie w medycynie i kosmetyce. I choć jest kalorycznym produktem, to warto po niego sięgnąć ze względu na wartościowe białko i tłuszcz.

Orzechy włoskieSpożywanie orzechów włoskich ureguluje poziom cholesterolu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©fotovapl - stock.adobe.com

Orzech włoski – charakterystyka

Orzech włoski to owoc drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Uprawiany jest w południowo – wschodniej Europie, na Bałkanach, w części Azji, w Himalajach i południowo – zachodnich Chinach. Orzech włoski to duże drzewa o krótkim, często bardzo szerokim pniu oraz szeroko rozbudowaną koroną. Jadalną część owocu tworzy jądro – nasienie otoczone błoniastą łupiną. Owoc orzecha włoskiego ma owalny kształt, średnicę 3-4 cm oraz długość 4-5 cm.

Orzech włoski jest dość kalorycznym produktem – w 100 g znajdziemy 654 kalorii. Składają się w 65 proc. z tłuszczów, 25 proc. z białek i 10 proc. z węglowodanów i pozostałych substancji. Warto dodać, że tłuszcze to przede wszystkim zdrowe formy tłuszczu omega-3. Ponadto, orzech włoski jest bogaty w mangan, witaminę E, B6, foliany, tiaminę, fosfor, cynk, selen, żelazo i wapń. Cennym składnikiem orzecha włoskiego jest aminokwas – arginina.

Orzech włoski – właściwości lecznicze

Znaczna ilość antyoksydantów w orzechach włoskich poprawia układ krwionośny i wzmacnia pracę serca. Spożywanie orzechów włoskich ureguluje poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do zakrzepów. Spożywanie orzechów włoskich wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego, chroniąc tym samym przed zawałem serca. Wykazują także działanie antynowotworowe.

5 roślinnych źródeł kwasów omega-3. Ratunek dla serca i mózgu

Dodatkowym ich atutem jest wspomaganie organizmu w procesie odchudzania i utrzymaniu zdrowej masy ciała. Jest to efektem posiadania dużej ilości wysokiego jakościowo białka, błonnika oraz niski indeks glikemiczny. Posiadają sporo kalorii, dlatego należy jeść je z umiarem.

Orzechy włoskie ograniczają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Ponadto, poprawiają męskie zdolności rozrodcze oraz jakość nasienia. Dzięki zwalczaniu wolnych rodników opóźniają proces starzenia się organizmu i pozwalają utrzymać dobra formę jak najdłużej. Zawartość kwasu foliowego i magnezu w orzechu włoskim działa wzmacniająco na komórki nerwowe.

Cenną właściwością orzechów włoskich jest wspieranie działania mózgu. Spożywanie ich w odpowiednich ilościach poprawi pamięć i koncentrację, ogólnie usprawni procesy myślowe oraz obniży ryzyko depresji.

Znaczna ilość garbników oraz związków o właściwościach antybakteryjnych przyczynia się do zwalczania nadmiernej potliwości stóp oraz w leczeniu żylaków i hemoroidów. Polecany jest zwłaszcza napar z liści orzecha włoskiego, który można stosować do nasiadówek i okładów.

Zawarte w orzechach włoskich witaminy A, E i koenzym Q10 przyczyniają się do poprawy wyglądu cery. Zatrzymują wodę w komórkach skóry, przyspieszają jej regenerację i dodają witalności.

Składniki orzecha włoskiego są pomocne w dolegliwościach przewodu pokarmowego, przy zatruciach i biegunkach. Warto wtedy sięgnąć po napar z liści bądź nalewkę z zielonego orzecha włoskiego.

Orzech włoski – zastosowanie w kosmetyce

Orzech włoski znalazł zastosowanie w balsamach brązujących, pozwalających osiągnąć piękną i zdrową opaleniznę. Roztarte łupinki wykorzystywane są do produkcji peelingów i kremów złuszczających. Ponadto, można je odnaleźć w kremach i maseczkach oczyszczających pory. Właściwości ściągające i przeciwbakteryjne pomogą w walce z trądzikiem lub łupieżem. Zalecane są osobom z tendencją do przetłuszczających się włosów.

Orzech włoski – zastosowanie w kuchni

Orzech włoski to pyszna i zdrowa przekąska między posiłkami. Może stanowić też smaczny dodatek do wytrawnych sałatek, np. serowych. Orzech włoski może stać się składnikiem wielu dań i deserów. Zdecydowanie dopełni smak domowych wypieków – ciast i ciasteczek. Można również serwować lody, musli bądź owsiankę z dodatkiem orzecha włoskiego.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie