Oto dlaczego warto jeść orzechy włoskie. Wyniki badań
Orzechy to doskonała przekąska, po którą warto sięgać jak najczęściej. Orzechy są pełne zdrowych tłuszczów i białka. Ponadto regularne jedzenie orzechów włoskich może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Takie wnioski płyną z najnowszych badań.
Wpływ orzechów włoskich na poziom cholestrolu
Badanie, które zostało opublikowane we flagowym czasopiśmie American Heart Association, "Circulation", wykazało, że orzechy włoskie mogą obniżyć poziom LDL, czyli złego cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Przez dwa lata grupa ochotników w wieku 63-79 lat codziennie zjadała pół szklanki włoskich orzechów. Następnie naukowcy porównali wyniki ich badań z wynikami osób, które nie jadły orzechów włoskich. Okazało się, że osoby jedzące codziennie orzechy włoskie miały niższy cholesterol. Poziom LDL u osób jedzących orzechy była średnio o 4,3 proc. niższa niż u osób niejedzących orzechów (u mężczyzn poziom LDL zmniejszył się o 7,9 proc, a u kobiet 2,6 proc).
Właściwości orzechów włoskich
Warto do codziennego jadłospisu na stale wprowadzić orzechy włoskie. Są co prawda bardzo kaloryczne, ale to nie są puste kalorie. Dostarczają organizmowi pełnowartościowego białka i dobrych tłuszczów. Orzechy włoskie są także doskonałym źródłem m.in. fosforu, potasu, witaminy B6 oraz manganu, którego w 100 g produktu jest aż 180 proc. zalecanego dziennego spożycia.
Ze względu na obecność kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu, polecane są kobietom w ciąży.
Nic więc dziwnego, że orzechy włoskie uchodzą za jedne z najzdrowszych bakalii - już garść dziennie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz nerwowego. Pomagają także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. To prawdziwa bomba witaminowa niezbędna zarówno dla kobiet, mężczyzn, jak i dzieci.
Orzechy włoskie w kuchni
Orzechy stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia. Orzechy warto dodawać do płatków owsianych i suszonych owoców, zalewamy je naturalnym jogurtem, słodzimy miodem i mamy pyszne i zdrowe śniadanie.
Orzechy idealnie uzupełniają również różnego rodzaju sałatki. Pasują zarówno do warzyw, takich jak pomidory, sałata, papryka czy ogórki, jak i do owoców – gruszek, jabłek, winogron czy truskawek. Nie zapominajmy również o tym, że różnego rodzaju sery, głównie żółte typu gouda czy kozie smakują o wiele lepiej w towarzystwie orzechów.
Posiekane drobno lub zmielone orzechy mogą być nietypową, a bardzo smaczną panierką, w której obtaczamy kotlety wieprzowe, piersi z kurczaka czy rybę.
Ale, oczywiście, orzechy najbardziej kojarzą nam się z deserami. Sposobów na wykorzystanie ich w słodkościach jest bardzo wiele. Orzechy to także idealny produkt do zrobienia kruchych, maślanych ciasteczek.