Brunet wieczorową porą - tort czekoladowy z "Bake Off - Ale Ciacho"

Czekoladowe ciacho według przepisu Krzysztofa Ilnickiego.

Brunet wieczorową porą - tort czekoladowy z "Bake Off - Ale Ciacho"
Źródło zdjęć: © TVP2

Ósmy odcinek kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho" upłynął pod znakiem czekolady. Wyzwaniem było przygotowanie pralin i trufli. Maleńkie, apetyczne czekoladki były inspiracją do stworzenia kreatywnych konstrukcji. W czekoladowej konkurencji technicznej pięciu uczestników wykonało tort Brunet Wieczorową Porą, według receptury Krzysztofa Ilnickiego. Najlepiej z tym zadaniem poradził sobie Antoni Rochala. Z programem pożegnała się Bogna Nadolska. Czekoladowe ciacho jurora warto przygotować w domu - poniżej przepis.

Składniki na brownie:
135 g czekolady 75 proc.
135 g masła
60 g mąki
30 g kakao
113 g jajek
210 g cukru
Biszkopt kakaowy:
30 g kakao
170 g wody
110 g masła
280 g muscovado
100 g jajek
6 g ekstraktu z wanilii
140 g mąki
6 g sody
2 g soli
140 g kwaśnej śmietany 18 proc.
Krem:
225 g czekolady mlecznej 33,6%
225 g czekolady gorzkiej 54,5%
350 g śmietany 36 proc.
40 g syropu glukozowego
325 g masła
Ciągnący słony karmel
200 g cukru
140 g śmietany 36 proc.
3 g soli
90 g masła

Brownie
Rozpuścić czekoladę z masłem, ubić jaja z cukrem i połączyć. Dodać sypkie surowce. Piec ok. 15-20 minut.

Biszkopt kakaowy
Zagotować wodę i dodać kakao. Utrzeć masło z cukrem. Napowietrzyć jaja i wanilię, i wszystko połączyć. Dodać śmietanę i sypkie surowce. Piec ok. 45-55 minut.

Krem
Zagotować śmietanę i syrop glukozowy. Połączyć z czekoladami i dodać masło. Ubić, gdy zacznie się krystalizować. Uwaga - krem po ubiciu nie może być zważony!

Ciągnący karmel
Skarmelizować cukier. Dodać zagotowaną śmietanę i sól. Wystudzić i połączyć z masłem.
Montaż
Użyć jednego blatu Brownie i dwóch blatów biszkoptu. Użyć obu kremów, nasączyć według uznania.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:

Źródło artykułu: TVP2

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć