Brunet wieczorową porą - tort czekoladowy z "Bake Off - Ale Ciacho"

Czekoladowe ciacho według przepisu Krzysztofa Ilnickiego.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Brunet wieczorową porą - tort czekoladowy z "Bake Off - Ale Ciacho"
(TVP2)

Ósmy odcinek kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho" upłynął pod znakiem czekolady. Wyzwaniem było przygotowanie pralin i trufli. Maleńkie, apetyczne czekoladki były inspiracją do stworzenia kreatywnych konstrukcji. W czekoladowej konkurencji technicznej pięciu uczestników wykonało tort Brunet Wieczorową Porą, według receptury Krzysztofa Ilnickiego. Najlepiej z tym zadaniem poradził sobie Antoni Rochala. Z programem pożegnała się Bogna Nadolska. Czekoladowe ciacho jurora warto przygotować w domu - poniżej przepis.

Składniki na brownie:
135 g czekolady 75 proc.
135 g masła
60 g mąki
30 g kakao
113 g jajek
210 g cukru
Biszkopt kakaowy:
30 g kakao
170 g wody
110 g masła
280 g muscovado
100 g jajek
6 g ekstraktu z wanilii
140 g mąki
6 g sody
2 g soli
140 g kwaśnej śmietany 18 proc.
Krem:
225 g czekolady mlecznej 33,6%
225 g czekolady gorzkiej 54,5%
350 g śmietany 36 proc.
40 g syropu glukozowego
325 g masła
Ciągnący słony karmel
200 g cukru
140 g śmietany 36 proc.
3 g soli
90 g masła

Brownie
Rozpuścić czekoladę z masłem, ubić jaja z cukrem i połączyć. Dodać sypkie surowce. Piec ok. 15-20 minut.

Biszkopt kakaowy
Zagotować wodę i dodać kakao. Utrzeć masło z cukrem. Napowietrzyć jaja i wanilię, i wszystko połączyć. Dodać śmietanę i sypkie surowce. Piec ok. 45-55 minut.

Krem
Zagotować śmietanę i syrop glukozowy. Połączyć z czekoladami i dodać masło. Ubić, gdy zacznie się krystalizować. Uwaga - krem po ubiciu nie może być zważony!

Ciągnący karmel
Skarmelizować cukier. Dodać zagotowaną śmietanę i sól. Wystudzić i połączyć z masłem.
Montaż
Użyć jednego blatu Brownie i dwóch blatów biszkoptu. Użyć obu kremów, nasączyć według uznania.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:

**Tort Czarnoleski wg przepisu Krzysztofa Ilnickiego**

**Makaroniki - jak zrobić te słodkie ciasteczka?**

**Przepyszna tarta cytrynowa z bezą**

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.