Brunet wieczorową porą - tort czekoladowy z "Bake Off - Ale Ciacho"
Czekoladowe ciacho według przepisu Krzysztofa Ilnickiego.
Ósmy odcinek kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho" upłynął pod znakiem czekolady. Wyzwaniem było przygotowanie pralin i trufli. Maleńkie, apetyczne czekoladki były inspiracją do stworzenia kreatywnych konstrukcji. W czekoladowej konkurencji technicznej pięciu uczestników wykonało tort Brunet Wieczorową Porą, według receptury Krzysztofa Ilnickiego. Najlepiej z tym zadaniem poradził sobie Antoni Rochala. Z programem pożegnała się Bogna Nadolska. Czekoladowe ciacho jurora warto przygotować w domu - poniżej przepis.
Składniki na brownie:
135 g czekolady 75 proc.
135 g masła
60 g mąki
30 g kakao
113 g jajek
210 g cukru
Biszkopt kakaowy:
30 g kakao
170 g wody
110 g masła
280 g muscovado
100 g jajek
6 g ekstraktu z wanilii
140 g mąki
6 g sody
2 g soli
140 g kwaśnej śmietany 18 proc.
Krem:
225 g czekolady mlecznej 33,6%
225 g czekolady gorzkiej 54,5%
350 g śmietany 36 proc.
40 g syropu glukozowego
325 g masła
Ciągnący słony karmel
200 g cukru
140 g śmietany 36 proc.
3 g soli
90 g masła
Brownie
Rozpuścić czekoladę z masłem, ubić jaja z cukrem i połączyć. Dodać sypkie surowce. Piec ok. 15-20 minut.
Krem
Zagotować śmietanę i syrop glukozowy. Połączyć z czekoladami i dodać masło. Ubić, gdy zacznie się krystalizować. Uwaga - krem po ubiciu nie może być zważony!
Ciągnący karmel
Skarmelizować cukier. Dodać zagotowaną śmietanę i sól. Wystudzić i połączyć z masłem.
Montaż
Użyć jednego blatu Brownie i dwóch blatów biszkoptu. Użyć obu kremów, nasączyć według uznania.
Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.
Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/