Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego
Szukasz lekkiej, świeżej i pełnej smaku surówki, która idealnie sprawdzi się latem? Przygotuj surówkę z młodej kapusty z prostym, aromatycznym dressingiem i mnóstwem ziół – to prawdziwy przebój sezonu! Do przygotowania tej surówki potrzebujesz tylko kilku składników. Sięgnij po pół główki młodej kapusty (ok. 1 kg) i zamiast ją siekać, użyj obieraczki do warzyw, by uzyskać cienkie, delikatne wstążki. Dodaj do niej zieloną część z 1 pęczka dymki, 1 pęczek koperku oraz 1 pęczek natki pietruszki – dzięki nim surówka zyska mnóstwo świeżości i aromatu. Przygotuj dressing z ⅓ szklanki oliwy z oliwek, soku z ½ cytryny, przeciśniętych 2 ząbków czosnku i 1,5 łyżeczki soli. Wymieszaj wszystko razem i ciesz się chrupiącą, lekką i orzeźwiającą surówką. Pasuje do obiadu, grilla albo jako samodzielna przekąska.