Bazylia – odmiany, zastosowanie, właściwości lecznicze, przepisy

Bazylia to jedna z tych roślin, która jest obecna niemal w każdym domu. Ma atrakcyjny zielony kolor, ładnie pachnie i można ją dodać do wielu potraw.

Bazylia ma wszestronne zastosowanie, choć jest kojarzona z kuchnią włoską
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tomasz Karkuć

Bazylia – charakterystyka

Bazylia jest rośliną roczną, która zresztą szybko może się „zużyć”, dlatego jeśli chcemy mieć ją u siebie na stałe, musimy regularnie kupować nowe doniczki. Nie jest to jednak drogi zakup, gdyż cena bazylii wynosi raptem kilka złotych. W dodatku bazylia jest powszechnie dostępna, można ją kupić w praktycznie każdym większym markecie. Mowa oczywiście o bazylii pospolitej, najpopularniejszej z wszystkich odmian.

Bazylia – odmiany i właściwości

Poza bazylią pospolitą istnieje jeszcze kilka innych rodzajów, na przykład bazylia czerwona, wyróżniająca się głównie charakterystycznym, ciemnym kolorem liści. Z kolei bazylia cytrynowa o zapachu cytrusów idealnie pasuje do owoców morza i dań rybnych. Są też bazylia grecka i cynamonowa, ale to bazylia pospolita pozostaje numerem jeden wśród tych roślin.

Bazylia – suszona przyprawa

Jeśli mamy problem z regularnym podlewaniem roślin, możemy oczywiście skorzystać z suszonej bazylii, która jest sprzedawana jako gotowa bazylia w saszetkach. Niektóre osoby twierdzą, że liście bazylii są za duże i zbyt uciążliwe w jedzeniu. W takim wypadku można sięgnąć po saszetkę, jednak smak takiej bazylii może być nieco inny, mniej intensywny.

Bazylia – zastosowanie w kuchni

Bazylia kojarzona jest powszechnie z kuchnią włoską bądź śródziemnomorską. Bywa dodawana do pizzy, a zwłaszcza sosów pomidorowych do pizzy, czy makronów spaghetti, ale błędem jest myślenie, że bazylia to tylko ładna ozdoba niektórych dań.

Bazylia ma naprawdę wszechstronne zastosowanie i świetnie pasuje chociażby do zup z roślin strączkowych, jeśli doda się ją niedługo przed końcem gotowania (bazylia w wysokiej temperaturze szybko traci smak).

W niektórych przypadkach bazylia jest wręcz głównym składnikiem dania. Tak jest np. z sosem pesto, który swój charakterystyczny zielony kolor zawdzięcza głównie bazylii. We Włoszech, a gdzieniegdzie także w Polsce, robi się z niej lody gałkowe. Zwykle bazylia jest jednak dodatkiem do rozmaitych dań, przede wszystkim do pomidorów w niemal każdej postaci i lekkich, letnich sałatek. Bazylią można też przyprawić mięso, zwłaszcza jeśli jest to drób.

Bazylia – właściwości lecznicze

Poza walorami czysto smakowymi, bazylia posiada również właściwości lecznicze. Wpływa głównie na układ trawienny i nerwowy. Bazylia pomaga wchłaniać wartości odżywcze z posiłków i usprawnia proces trawienia. Dzięki niej wzmaga się nasz apetyt i lepiej wydziela się sok żołądkowy. Bazylia wpływa też pozytywnie na nastrój i jakość naszego snu. W tej kwestii można ją porównać do liści melisy.

Nie każdy wie, że bazylia może mieć istotny wpływ na leczenie przeziębień. Grupa naukowców z Brazylii przeprowadziła badania, z których wynika, że pewien olejek zawarty w tej roślinie ma silne działanie antybakteryjne. Prawdopodobnie tym olejkiem jest to linalol. Napar z bazylii może wydatnie wspomóc kurację antybiotykiem, wzmacniając jego działanie.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀