Bazylia – odmiany, zastosowanie, właściwości lecznicze, przepisy
Bazylia to jedna z tych roślin, która jest obecna niemal w każdym domu. Ma atrakcyjny zielony kolor, ładnie pachnie i można ją dodać do wielu potraw.
Bazylia – charakterystyka
Bazylia jest rośliną roczną, która zresztą szybko może się „zużyć”, dlatego jeśli chcemy mieć ją u siebie na stałe, musimy regularnie kupować nowe doniczki. Nie jest to jednak drogi zakup, gdyż cena bazylii wynosi raptem kilka złotych. W dodatku bazylia jest powszechnie dostępna, można ją kupić w praktycznie każdym większym markecie. Mowa oczywiście o bazylii pospolitej, najpopularniejszej z wszystkich odmian.
Bazylia – odmiany i właściwości
Poza bazylią pospolitą istnieje jeszcze kilka innych rodzajów, na przykład bazylia czerwona, wyróżniająca się głównie charakterystycznym, ciemnym kolorem liści. Z kolei bazylia cytrynowa o zapachu cytrusów idealnie pasuje do owoców morza i dań rybnych. Są też bazylia grecka i cynamonowa, ale to bazylia pospolita pozostaje numerem jeden wśród tych roślin.
Bazylia – suszona przyprawa
Jeśli mamy problem z regularnym podlewaniem roślin, możemy oczywiście skorzystać z suszonej bazylii, która jest sprzedawana jako gotowa bazylia w saszetkach. Niektóre osoby twierdzą, że liście bazylii są za duże i zbyt uciążliwe w jedzeniu. W takim wypadku można sięgnąć po saszetkę, jednak smak takiej bazylii może być nieco inny, mniej intensywny.
Bazylia – zastosowanie w kuchni
Bazylia kojarzona jest powszechnie z kuchnią włoską bądź śródziemnomorską. Bywa dodawana do pizzy, a zwłaszcza sosów pomidorowych do pizzy, czy makronów spaghetti, ale błędem jest myślenie, że bazylia to tylko ładna ozdoba niektórych dań.
W niektórych przypadkach bazylia jest wręcz głównym składnikiem dania. Tak jest np. z sosem pesto, który swój charakterystyczny zielony kolor zawdzięcza głównie bazylii. We Włoszech, a gdzieniegdzie także w Polsce, robi się z niej lody gałkowe. Zwykle bazylia jest jednak dodatkiem do rozmaitych dań, przede wszystkim do pomidorów w niemal każdej postaci i lekkich, letnich sałatek. Bazylią można też przyprawić mięso, zwłaszcza jeśli jest to drób.
Bazylia – właściwości lecznicze
Poza walorami czysto smakowymi, bazylia posiada również właściwości lecznicze. Wpływa głównie na układ trawienny i nerwowy. Bazylia pomaga wchłaniać wartości odżywcze z posiłków i usprawnia proces trawienia. Dzięki niej wzmaga się nasz apetyt i lepiej wydziela się sok żołądkowy. Bazylia wpływa też pozytywnie na nastrój i jakość naszego snu. W tej kwestii można ją porównać do liści melisy.
Nie każdy wie, że bazylia może mieć istotny wpływ na leczenie przeziębień. Grupa naukowców z Brazylii przeprowadziła badania, z których wynika, że pewien olejek zawarty w tej roślinie ma silne działanie antybakteryjne. Prawdopodobnie tym olejkiem jest to linalol. Napar z bazylii może wydatnie wspomóc kurację antybiotykiem, wzmacniając jego działanie.