Świeże zioła zimą - jak je pielęgnować?
Odpowiednio pielęgnowanie nie tylko cieszą oko, ale wzbogacą smak potraw i korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Oto kilka wskazówek, jak dbać o zioła w domu i jak użyć ich w kuchni.
Zielono na parapecie
Świeże zioła kojarzą nam się z wiosną i okresem nowalijek. Ale po zielone dodatki warto sięgać przez cały rok. Umożliwiają to nie tylko produkty dostępne w sklepach w wygodnych, małych doniczkach, ale również domowe uprawy aromatycznej bazylii, pietruszki, szczypiorku czy mięty. Odpowiednio pielęgnowanie nie tylko cieszą oko, ale wzbogacą smak potraw i korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Oto kilka wskazówek, jak dbać o zioła w domu i jak użyć ich w kuchni.
Jak pielęgnować zioła uprawiane w domu?
Zioła powinny znajdować się w miejscu, gdzie minimum przez 5 godzin dziennie będą miały zapewniony dostęp słońca. Raz w tygodniu warto odwracać doniczki lub pojemniki z ziołami, tak aby z każdej strony gałązki mogły rozwijać się jednakowo.
W kwestii podlewania również należy zachować zasady. Nie warto robić tego intuicyjnie, ale po wcześniejszym sprawdzeniu, czy roślina tego potrzebuje - wystarczy włożyć palec w ziemię na głębokość ok. 2,5 centymetra. Jeśli ziemia jest sucha, podlewamy zioła odstaną wodą - nie może być zbyt zimna, za ciepła lub zawierająca chlor, ponieważ to uszkadza korzenie roślin, a tym samym doprowadza do więdnięcia i usychania. Ponadto w sezonie grzewczym poleca się spryskiwanie ziół z odległości ok. 1 metra, dzięki czemu poprawi się wilgotność powietrza.
Jeśli decydujemy się na przesadzanie ziół z plastikowych pojemniczków, warto zainwestować w specjalne systemy nawadniające, które kontrolują wilgotność gleby i wymagają uzupełniania wody raz na kilka dni.
Raz na dwa tygodnie poleca się także przycinanie górnych odrostów, dzięki czemu roślina będzie stymulowana do wzrostu.
Bazylia
Bazylia rosnąca w doniczkach wymaga nawożenia, najlepiej mieszankami organicznymi, dzięki którym utrzymany zostanie odpowiedni poziom pH gleby. Zioło to najlepiej trzymać w nasłonecznionym miejscu, od strony południowej. Gdy tylko pojawią się pąki kwiatowej, należy je usuwać, gdyż bazylia wytwarzająca nasiona robi się słaba i mniej odporna.
Warto używać jej do klasyków kuchni włoskiej, czyli domowego pesto lub klasycznej sałatki caprese, w której jadamy ją w towarzystwie pomidorów, mozzarelli, świeżo mielonego pieprzu i oliwy z oliwek. Doskonale smakuje również w daniach z makaronem w roli głównej. Sprawdzi się też jako dodatek do potraw z owocami morza oraz na bazie jajek, takich jak omlety. Warto pamiętać, że dodajemy ją pod koniec gotowania, aby nie straciła swojego aromatu i właściwości odżywczych.
Pietruszka
Doniczka z tym ziołem powinna znajdować się w nasłonecznionym, ale chłodniejszym miejscu. Nie wolno doprowadzić do przesuszenia ziemi, w której się znajduje.
W polskiej kuchni pietruszka to nieodłączny element zup, szczególnie rosołu, a także innych dań obiadowych, sałatek oraz kanapek. Warto zainspirować się kuchnią Dalekiego Wschodu i przygotować tabbouleh, czyli połączenie kaszy i warzyw, gdzie pietruszki dodaje się naprawdę "od serca".
Szczypiorek
Odpowiednia wilgotność powietrza i regularne podlewanie to gwarancja zielonego i smacznego szczypiorku. Zioło to najlepiej spożywać na surowo - w takiej postaci ma najlepszy smak i zachowuje wszystkie cenne składniki. Można dodawać go nie tylko do sałatek, ale dekorować nim kanapki, jajecznicę oraz twarożek.
Rozmaryn
Umieszczanie doniczki z rozmarynem na parapecie tuż nad grzejnikiem nie będzie dobrym pomysłem. Lepiej rozwijać będzie się na ganku lub w innym jasnym i chłodnym miejscu (temperatura powietrza powinna oscylować w granicy 2-8 stopni C. Warto zachować ostrożność w przypadku podlewania okazów bardziej rozwiniętych, które nie wymagają intensywnego nawadniania.
Rozmaryn to wyśmienity dodatek zarówno do dań mięsnych np. steków, jak i owoców morza czy makaronów. Warto dodać go również do placków, deserów np. sorbetów, a także do domowej roboty oliwy smakowej.
Mięta
Warto przesadzić ją do większej doniczki, gdyż potrzebuje miejsca, aby się rozrastać. Co ciekawe, całkiem nieźle radzi sobie również w cieniu, ale lepiej ustawić ją w miejscu nasłonecznionym. Jest wymagająca w kwestii podlewania - najlepiej robić to regularnie, mniejszą ilością wody, aby gleba cały czas była delikatnie wilgotna.
Mięta to nie tylko pyszny dodatek do drinków, herbaty czy lemoniady, ale także składnik marynat do mięs. Doskonale komponuje się z drobiem, baraniną, a także rybami. Jej orzeźwiający smak to również pyszne uzupełnienie deserów i ciast.
mp/WP Kuchnia