WAŻNE
TERAZ

Rafał Brzoska szczerze o najtrudniejszym momencie życia. "Zastawiłem dom

Arbuz – zastosowanie w kuchni, uprawa, właściwości zdrowotne, przepisy

Gorące lato sprawia, że o tej porze arbuz jest jednym z najchętniej wybieranych przez nas owoców. Dlatego cena arbuza jest coraz niższa i za kilka złotych możemy mieć posiłek na długi czas.

Arbuz to jeden z najpopularniejszych składników letnich deserów
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0
Tomasz Karkuć
SKOMENTUJ

Arbuz – charakterystyka

Arbuzy, zanim rozprzestrzeniły się po całym świecie, rosły na południu Afryki. W niektórych miejscach arbuz potrafi występować jako roślina dzika, świetnie radząca sobie bez ingerencji ludzi. Najpopularniejszą odmianą, znaną ze sklepów, jest tzw. arbuz zwyczajny o grubej, zielonej skórze i soczystym, czerwonym miąższu.

Arbuz – uprawa w Polsce

W Polsce coraz częściej pojawiają się jednak inne odmiany arbuza, np. arbuz pokryty żółtą skórą lub arbuz z żółtym miąższem, tzw. Janosik. Oczywiście w naszym kraju uprawa arbuzów nie jest łatwa, ze względu na to, że lato w Polsce nie jest dostatecznie długie i upalne. W związku z tym polskie arbuzy wydają z reguły mniej owoców, które są raczej niewielkich rozmiarów. Z powodu niedostatku słońca arbuzy z Polski nie są aż tak słodkie, jak te z zagranicy.

Arbuz – wartości odżywcze

Ponieważ arbuz składa się głównie z wody, której jest w nim ponad 90 procent, nie zaspokoimy nim naszego dziennego zapotrzebowania na jakąkolwiek z witamin. Nie oznacza to jednak, że powinno się go jeść tylko dla przyjemności, bo mimo wszystko arbuz jest zdrowym owocem. W dodatku arbuz nie jest tuczący, bo zawiera mało kalorii. Solidny* kawałek arbuza* ma w sobie około 30-40 kcal.

Arbuz – zastosowanie w kuchni

Po arbuza najchętniej sięgamy w jego najprostszej postaci, krojąc go na dość grube plastry. Warto też jednak dać się ponieść fantazji i przyrządzić na przykład pizzę z arbuza. Oczywiście nie chodzi o położenie kawałków arbuza na prawdziwe ciasto do pizzy, tylko o umieszczenie na trójkątnych plasterkach arbuza innych owoców lub zrobienie słodko-słonej przekąski z serem feta i oliwkami.

Arbuz szczególnie dobrze komponuje się z fetą, dlatego te dwa składniki w połączeniu z pomidorem lub ogórkiem dadzą znakomitą sałatkę. Owoce arbuza zanurzone w miodzie można też wrzucić na... grilla. Nie należy ich jednak grillować zbyt długo ze względu wodnistą strukturę arbuza i jej delikatność.

Arbuz to też jeden z tych owoców, które doskonale się mrozi. Zmrożonego arbuza można wykorzystać do zrobienia granity, którą z pewnością polubią nie tylko dorośli, ale też dzieci. W tym celu zgniecionego arbuza należy wymieszać z sokiem z cytryn bądź pomarańczy. Do tego arbuzowego deseru można włożyć liść mięty lub kilka kostek lodu. Czas przygotowania jest naprawdę krótki; całość – w zależności od tego czy dodany do arbuza sok z cytrusów kupiliśmy, czy wycisnęliśmy własnoręcznie – zajmie nie więcej niż kilka-kilkanaście minut.

Arbuz – właściwości zdrowotne

Jednym z najcenniejszych składników arbuza jest likopen, który występuje w tym owocu w ilości niemal dwukrotnie większej niż w pomidorze. Regularne spożywanie bogatych w likopen arbuzów powinno sprawić, że zmaleje u nas prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór. Likopen „odstrasza”, szczególnie raka prostaty, dlatego arbuzy powinni jeść mężczyźni - zwłaszcza ci, którzy ze względu na wiek są szczególnie narażeni na tę chorobę.

Arbuz - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc