Arbuz – zastosowanie w kuchni, uprawa, właściwości zdrowotne, przepisy

Gorące lato sprawia, że o tej porze arbuz jest jednym z najchętniej wybieranych przez nas owoców. Dlatego cena arbuza jest coraz niższa i za kilka złotych możemy mieć posiłek na długi czas.

Arbuz to jeden z najpopularniejszych składników letnich deserów
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0
Tomasz Karkuć

Arbuz – charakterystyka

Arbuzy, zanim rozprzestrzeniły się po całym świecie, rosły na południu Afryki. W niektórych miejscach arbuz potrafi występować jako roślina dzika, świetnie radząca sobie bez ingerencji ludzi. Najpopularniejszą odmianą, znaną ze sklepów, jest tzw. arbuz zwyczajny o grubej, zielonej skórze i soczystym, czerwonym miąższu.

Arbuz – uprawa w Polsce

W Polsce coraz częściej pojawiają się jednak inne odmiany arbuza, np. arbuz pokryty żółtą skórą lub arbuz z żółtym miąższem, tzw. Janosik. Oczywiście w naszym kraju uprawa arbuzów nie jest łatwa, ze względu na to, że lato w Polsce nie jest dostatecznie długie i upalne. W związku z tym polskie arbuzy wydają z reguły mniej owoców, które są raczej niewielkich rozmiarów. Z powodu niedostatku słońca arbuzy z Polski nie są aż tak słodkie, jak te z zagranicy.

Arbuz – wartości odżywcze

Ponieważ arbuz składa się głównie z wody, której jest w nim ponad 90 procent, nie zaspokoimy nim naszego dziennego zapotrzebowania na jakąkolwiek z witamin. Nie oznacza to jednak, że powinno się go jeść tylko dla przyjemności, bo mimo wszystko arbuz jest zdrowym owocem. W dodatku arbuz nie jest tuczący, bo zawiera mało kalorii. Solidny* kawałek arbuza* ma w sobie około 30-40 kcal.

Arbuz – zastosowanie w kuchni

Po arbuza najchętniej sięgamy w jego najprostszej postaci, krojąc go na dość grube plastry. Warto też jednak dać się ponieść fantazji i przyrządzić na przykład pizzę z arbuza. Oczywiście nie chodzi o położenie kawałków arbuza na prawdziwe ciasto do pizzy, tylko o umieszczenie na trójkątnych plasterkach arbuza innych owoców lub zrobienie słodko-słonej przekąski z serem feta i oliwkami.

Arbuz szczególnie dobrze komponuje się z fetą, dlatego te dwa składniki w połączeniu z pomidorem lub ogórkiem dadzą znakomitą sałatkę. Owoce arbuza zanurzone w miodzie można też wrzucić na... grilla. Nie należy ich jednak grillować zbyt długo ze względu wodnistą strukturę arbuza i jej delikatność.

Arbuz to też jeden z tych owoców, które doskonale się mrozi. Zmrożonego arbuza można wykorzystać do zrobienia granity, którą z pewnością polubią nie tylko dorośli, ale też dzieci. W tym celu zgniecionego arbuza należy wymieszać z sokiem z cytryn bądź pomarańczy. Do tego arbuzowego deseru można włożyć liść mięty lub kilka kostek lodu. Czas przygotowania jest naprawdę krótki; całość – w zależności od tego czy dodany do arbuza sok z cytrusów kupiliśmy, czy wycisnęliśmy własnoręcznie – zajmie nie więcej niż kilka-kilkanaście minut.

Arbuz – właściwości zdrowotne

Jednym z najcenniejszych składników arbuza jest likopen, który występuje w tym owocu w ilości niemal dwukrotnie większej niż w pomidorze. Regularne spożywanie bogatych w likopen arbuzów powinno sprawić, że zmaleje u nas prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór. Likopen „odstrasza”, szczególnie raka prostaty, dlatego arbuzy powinni jeść mężczyźni - zwłaszcza ci, którzy ze względu na wiek są szczególnie narażeni na tę chorobę.

Arbuz - przepisy

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce