Arbuz – zastosowanie w kuchni, uprawa, właściwości zdrowotne, przepisy

Gorące lato sprawia, że o tej porze arbuz jest jednym z najchętniej wybieranych przez nas owoców. Dlatego cena arbuza jest coraz niższa i za kilka złotych możemy mieć posiłek na długi czas.

Arbuz to jeden z najpopularniejszych składników letnich deserów
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0
Tomasz Karkuć

Arbuz – charakterystyka

Arbuzy, zanim rozprzestrzeniły się po całym świecie, rosły na południu Afryki. W niektórych miejscach arbuz potrafi występować jako roślina dzika, świetnie radząca sobie bez ingerencji ludzi. Najpopularniejszą odmianą, znaną ze sklepów, jest tzw. arbuz zwyczajny o grubej, zielonej skórze i soczystym, czerwonym miąższu.

Arbuz – uprawa w Polsce

W Polsce coraz częściej pojawiają się jednak inne odmiany arbuza, np. arbuz pokryty żółtą skórą lub arbuz z żółtym miąższem, tzw. Janosik. Oczywiście w naszym kraju uprawa arbuzów nie jest łatwa, ze względu na to, że lato w Polsce nie jest dostatecznie długie i upalne. W związku z tym polskie arbuzy wydają z reguły mniej owoców, które są raczej niewielkich rozmiarów. Z powodu niedostatku słońca arbuzy z Polski nie są aż tak słodkie, jak te z zagranicy.

Arbuz – wartości odżywcze

Ponieważ arbuz składa się głównie z wody, której jest w nim ponad 90 procent, nie zaspokoimy nim naszego dziennego zapotrzebowania na jakąkolwiek z witamin. Nie oznacza to jednak, że powinno się go jeść tylko dla przyjemności, bo mimo wszystko arbuz jest zdrowym owocem. W dodatku arbuz nie jest tuczący, bo zawiera mało kalorii. Solidny* kawałek arbuza* ma w sobie około 30-40 kcal.

Arbuz – zastosowanie w kuchni

Po arbuza najchętniej sięgamy w jego najprostszej postaci, krojąc go na dość grube plastry. Warto też jednak dać się ponieść fantazji i przyrządzić na przykład pizzę z arbuza. Oczywiście nie chodzi o położenie kawałków arbuza na prawdziwe ciasto do pizzy, tylko o umieszczenie na trójkątnych plasterkach arbuza innych owoców lub zrobienie słodko-słonej przekąski z serem feta i oliwkami.

Arbuz szczególnie dobrze komponuje się z fetą, dlatego te dwa składniki w połączeniu z pomidorem lub ogórkiem dadzą znakomitą sałatkę. Owoce arbuza zanurzone w miodzie można też wrzucić na... grilla. Nie należy ich jednak grillować zbyt długo ze względu wodnistą strukturę arbuza i jej delikatność.

Arbuz to też jeden z tych owoców, które doskonale się mrozi. Zmrożonego arbuza można wykorzystać do zrobienia granity, którą z pewnością polubią nie tylko dorośli, ale też dzieci. W tym celu zgniecionego arbuza należy wymieszać z sokiem z cytryn bądź pomarańczy. Do tego arbuzowego deseru można włożyć liść mięty lub kilka kostek lodu. Czas przygotowania jest naprawdę krótki; całość – w zależności od tego czy dodany do arbuza sok z cytrusów kupiliśmy, czy wycisnęliśmy własnoręcznie – zajmie nie więcej niż kilka-kilkanaście minut.

Arbuz – właściwości zdrowotne

Jednym z najcenniejszych składników arbuza jest likopen, który występuje w tym owocu w ilości niemal dwukrotnie większej niż w pomidorze. Regularne spożywanie bogatych w likopen arbuzów powinno sprawić, że zmaleje u nas prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór. Likopen „odstrasza”, szczególnie raka prostaty, dlatego arbuzy powinni jeść mężczyźni - zwłaszcza ci, którzy ze względu na wiek są szczególnie narażeni na tę chorobę.

Arbuz - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm