Arbuz – zastosowanie w kuchni, uprawa, właściwości zdrowotne, przepisy

Gorące lato sprawia, że o tej porze arbuz jest jednym z najchętniej wybieranych przez nas owoców. Dlatego cena arbuza jest coraz niższa i za kilka złotych możemy mieć posiłek na długi czas.

Arbuz to jeden z najpopularniejszych składników letnich deserów
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0
Tomasz Karkuć

Arbuz – charakterystyka

Arbuzy, zanim rozprzestrzeniły się po całym świecie, rosły na południu Afryki. W niektórych miejscach arbuz potrafi występować jako roślina dzika, świetnie radząca sobie bez ingerencji ludzi. Najpopularniejszą odmianą, znaną ze sklepów, jest tzw. arbuz zwyczajny o grubej, zielonej skórze i soczystym, czerwonym miąższu.

Arbuz – uprawa w Polsce

W Polsce coraz częściej pojawiają się jednak inne odmiany arbuza, np. arbuz pokryty żółtą skórą lub arbuz z żółtym miąższem, tzw. Janosik. Oczywiście w naszym kraju uprawa arbuzów nie jest łatwa, ze względu na to, że lato w Polsce nie jest dostatecznie długie i upalne. W związku z tym polskie arbuzy wydają z reguły mniej owoców, które są raczej niewielkich rozmiarów. Z powodu niedostatku słońca arbuzy z Polski nie są aż tak słodkie, jak te z zagranicy.

Arbuz – wartości odżywcze

Ponieważ arbuz składa się głównie z wody, której jest w nim ponad 90 procent, nie zaspokoimy nim naszego dziennego zapotrzebowania na jakąkolwiek z witamin. Nie oznacza to jednak, że powinno się go jeść tylko dla przyjemności, bo mimo wszystko arbuz jest zdrowym owocem. W dodatku arbuz nie jest tuczący, bo zawiera mało kalorii. Solidny* kawałek arbuza* ma w sobie około 30-40 kcal.

Arbuz – zastosowanie w kuchni

Po arbuza najchętniej sięgamy w jego najprostszej postaci, krojąc go na dość grube plastry. Warto też jednak dać się ponieść fantazji i przyrządzić na przykład pizzę z arbuza. Oczywiście nie chodzi o położenie kawałków arbuza na prawdziwe ciasto do pizzy, tylko o umieszczenie na trójkątnych plasterkach arbuza innych owoców lub zrobienie słodko-słonej przekąski z serem feta i oliwkami.

Arbuz szczególnie dobrze komponuje się z fetą, dlatego te dwa składniki w połączeniu z pomidorem lub ogórkiem dadzą znakomitą sałatkę. Owoce arbuza zanurzone w miodzie można też wrzucić na... grilla. Nie należy ich jednak grillować zbyt długo ze względu wodnistą strukturę arbuza i jej delikatność.

Arbuz to też jeden z tych owoców, które doskonale się mrozi. Zmrożonego arbuza można wykorzystać do zrobienia granity, którą z pewnością polubią nie tylko dorośli, ale też dzieci. W tym celu zgniecionego arbuza należy wymieszać z sokiem z cytryn bądź pomarańczy. Do tego arbuzowego deseru można włożyć liść mięty lub kilka kostek lodu. Czas przygotowania jest naprawdę krótki; całość – w zależności od tego czy dodany do arbuza sok z cytrusów kupiliśmy, czy wycisnęliśmy własnoręcznie – zajmie nie więcej niż kilka-kilkanaście minut.

Arbuz – właściwości zdrowotne

Jednym z najcenniejszych składników arbuza jest likopen, który występuje w tym owocu w ilości niemal dwukrotnie większej niż w pomidorze. Regularne spożywanie bogatych w likopen arbuzów powinno sprawić, że zmaleje u nas prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór. Likopen „odstrasza”, szczególnie raka prostaty, dlatego arbuzy powinni jeść mężczyźni - zwłaszcza ci, którzy ze względu na wiek są szczególnie narażeni na tę chorobę.

Arbuz - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany