9 smacznych produktów, które zapewnią naturalny detoks
Aby rozpocząć nowy rok i jeszcze przed wiosną pożegnać nadprogramowe poświąteczne kilogramy, nie trzeba wypijać litrów niesmacznych mikstur czy katować się głodówkami. Oto lista produktów, które jedzone regularnie oraz przygotowane w odpowiedni sposób sprawią, że odzyskamy energię i poczujemy się lekko.
Smakołyki na zdrowie
Detoks i oczyszczanie to pojęcia, których wiele osób używa mówiąc o powrocie do formy i noworocznych postanowieniach "bycia fit". Najczęściej kojarzą się one z miksturami, które skutecznie i szybko oczyszczają organizm, ale łączą się z wyrzeczeniami, a przede wszystkim nie każdemu służą. Aby rozpocząć nowy rok i jeszcze przed wiosną pożegnać nadprogramowe poświąteczne kilogramy, nie trzeba wypijać litrów niesmacznych mikstur czy katować się głodówkami. Oto lista produktów, które jedzone regularnie oraz przygotowane w odpowiedni sposób sprawią, że odzyskamy energię i poczujemy się lekko.
Grejpfruty
Zamiast rygorystycznej diety na nowy rok, warto wypróbować trik z jedzeniem połówki tego cytrusa przed każdym posiłkiem. Dzięki temu zjemy mniej, a nasz metabolizm się poprawi. Jak wynika z badań opublikowanych na łamach magazynu "Metabolism" grejpfruty przyśpieszają spalanie tłuszczu i już po miesiącu zauważymy pozytywną zmianę w obwodzie pasa. Z kolei zespół japońskich naukowców dowiódł, że już sam zapach tego owocu sprawia, że zmniejsza się nasz apetyt. Uwaga! Przed włączeniem do jadłospisu grejpfrutów warto upewnić się czy nie wpłyną na działanie niektórych leków.
Guacamole
Bazą tego meksykańskiego specjału jest awokado, które zyskało tytuł super produktu, który wyjątkowo wpływa na zdrowie. W badaniach laboratoryjnych udowodniono, że owoc ten pomaga w procesach naprawczych przy zniszczonej toksynami wątrobie. Z kolei pikantne zioła i kolendra, która nadają tej przekąsce charakterystycznego smaku, zawierają unikalną mieszankę olejów, które przyśpieszają przemianę materii i spalanie tłuszczów. Aby mieć pewność, że guacamole zawiera tylko niezbędne i zdrowe składniki, zamiast kupować gotowego produktu, lepiej przygotować je własnoręcznie.
Herbata z hibiskusa
Chcąc się rozgrzać w zimowe dni, chętniej sięgamy po treściwe posiłki i rozgrzewające zupy. Jednak jedzące je bez umiaru, szybko możemy przybrać na wadze. Słone same w sobie potrawy często dodatkowo przyprawiamy np. gotową mieszanką lub przyprawą typu maggi, a przez to czujemy się opuchnięci i nabrzmiali. W takich przypadkach warto mieć w kuchni herbatę z hibiskusa. W jej składzie znajdziemy cenne flawonoidy, które przeciwdziałają wzdęciom. Wszystko za sprawą aldosteronu, czyli hormonu, który reguluje równowagę wody i elektrolitów w organizmie.
Kurkuma
Przyprawa ta nie tylko wzbogaca smak dań, ale wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Znajdująca się w jej składzie i odpowiadająca za charakterystyczny kolor kurkumina, to skuteczna broń w walce ze stanami zapalnymi oraz w dolegliwościach związanych z pracą wątroby. Dodawana do potraw nawet w niewielkich ilościach zmniejsza odkładanie się złogów w drogach żółciowych i wspomaga procesy naprawcze wątroby. W kuchni warto wykorzystać również jej właściwości barwiące i urozmaicić obiad np. żółtym, aromatycznym ryżem.
Szparagi
Detoks przydaje się nie tylko, gdy chcemy schudnąć. Po zakrapianych imprezach próbujemy wrócić do formy, lecząc się izotonikami i kawą. Prostszym i smaczniejszym sposobem na kaca będzie zjedzenie szparagów. Jak donoszą wyniki badań opublikowane w "Journal of Food Science", aminokwasy i minerały występujące w tych produktach pomagają złagodzić objawy zatrucia alkoholowego i chronią komórki wątroby przed toksynami. Te zielone warzywa są także naturalnym diuretykiem, który ułatwia wypłukiwanie nadmiaru toksyn z organizmu.
Biała herbata
To duża konkurencja dla zielonej herbaty, której dotąd przypisywano wyjątkowe właściwości odchudzające i polecano ją jako alternatywę dla klasycznego earl greya. Biała herbata nie tylko skuteczne koi nerwy, ale może pomóc w walce z oponką. Badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrition and Metabolism" wykazały, że napój ten może jednocześnie zwiększyć lipolizę (rozpad tłuszczu) i zablokować adipogenezę (powstawanie komórek tłuszczowych). Przygotowując ją warto jednak kierować się zasadami na opakowaniu (zarówno przy herbacie w torebkach, jak i sypanej), aby została zaparzona w prawidłowy sposób.
Kapusta i jarmuż
Warzywa te wykazują niesamowitą zdolność do oczyszczania organizmu z nadmiaru cholesterolu, zwłaszcza gdy przygotowywane są na parze. Potwierdzają to najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrition Research", gdzie porównano ich działanie do wpływu leków.
Dziki łosoś
Ten produkt polecany jest szczególnie osobom, które w ramach noworocznych postanowień rzucają palenie. Naukowo dowiedziono, że dieta bogata w kwasy omega-3 (które znajdują się m.in. w łososiu) pomogą udrożnić tętnice i oczyścić krew. Rzecz dotyczy jednak ryb z dzikich połowów, a nie z hodowli.
Woda z cytryną
To dobry sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia. Szklanka wody z plasterkami cytryny (organicznej, wcześniej sparzonej) to gwarancja dobrego samopoczucia i zastrzyk energii. Owoce cytrusowe są bogate w przeciwutleniacz d-limonen - potężny związek znajdujący się w skórce, który stymuluje aktywność enzymów wątrobowych, a tym samym pomaga wypłukać toksyny z organizmu.
Na podstawie Time.com/mp/WP Kuchnia