Jarmuż- jak nietypowo wykorzystać go w kuchni?

Najpopularniejsza w ostatnich latach odmiana kapusty to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jarmuż zawiera mnóstwo chroniących przed rakiem przeciwutleniaczy, wspomaga pracę układu krążeniowego. Teraz jest najlepsza pora , by go jeść!

Obraz

/ 8Zimowy zastrzyk witamin

Obraz
© 123RF.COM

Najpopularniejsza w ostatnich latach odmiana kapusty to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jarmuż zawiera mnóstwo chroniących przed rakiem przeciwutleniaczy, wspomaga pracę układu krążeniowego. Teraz jest najlepsza pora, by go jeść! Najsmaczniejsze i najdelikatniejsze są liście jarmużu zbierane tuż po pierwszych przymrozkach, czyli właśnie takie, które teraz można znaleźć w sklepach. Można je dusić, smażyć, gotować na parze lub jeść na surowo. Warto poznać nietypowe zastosowania jarmużu w kuchni oraz sprytne sposoby, które pozwolą przedłużyć jego świeżość i podkręcić smak.

/ 8Kupuj mądrze

Obraz
© 123RF.COM

Im młodszy jarmuż, tym lepszy ma smak. Jeśli lubisz jeść go na surowo, już na etapie zakupów wybierz taki z najmniejszymi, zielonymi listkami. Powinny być jędrne i mieć intensywny, zielony kolor. Taki rodzaj jest najłagodniejszy w smaku, świetnie sprawdzi się do koktajli i surówek. Duże, rozłożyste liście jarmużu lepsze będą do gotowania i duszenia - a to dlatego, że mogą mieć lekko gorzkawy posmak. Jarmuż mrożony to świetne rozwiązanie, gdy zawsze chcemy mieć pod ręką zdrowy produkt do przygotowania obiadu. Można go używać do zupy, gulaszu czy makaronu.

/ 8Przechowuj w lodówce

Obraz
© 123RF.COM

Jarmuż najlepiej zjadać zaraz po zakupie, bo bardzo szybko więdnie i traci swoje genialne właściwości. Poza tym po kilku dniach przechowywania może stać się gorzkawy w smaku. Najbardziej szkodzi mu wilgoć i ciepło. Dlatego po zakupie trzeba schować go do lodówki i myć tylko tyle, ile potrzebujemy użyć do konkretnej potrawy. Jarmuż można zawinąć w bawełnianą ściereczkę lub przechowywać w lodówce w foliowym worku z dziurkami. Wtedy dłużej pozostanie smaczny i świeży.

/ 8Zrób z niego pesto

Obraz
© 123RF.COM

Nie wszyscy lubią charakterystyczny smak jarmużu. Można jednak korzystać z jego zdrowotnych właściwości i często robić z niego pesto. W towarzystwie oliwy z oliwek, czosnku i ziół będzie smakował o wiele lepiej. To świetny dodatek do makaronów, mięs i kanapek. Jarmuż myjemy, suszymy i odrywamy miękkie liście od twardych łodyżek. Dwie garście listków wkładamy do rozdrabniacza. Dodajemy 2 obrane ząbki czosnku i 4 łyżki podprażonych wcześniej płatków migdałowych. Do tego łyżka startego parmezanu, 2 łyżki oliwy i po dużej szczypcie soli morskiej i pieprzu. Pyszny dodatek do dań jest gotowy w 5 minut!

/ 8Przekąska z mocą

Obraz
© 123RF.COM

Czipsy z jarmużu to prawdziwy hit! Smakują obłędnie i bardzo łatwo można je zrobić w domu. Jarmuż porządnie myjemy i osuszamy. Odrywamy listki od twardych łodyżek. Liście kroimy nożem na małe kawałki. Układamy je na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami: rozmarynem, tymiankiem i ostrą papryką. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej możliwej temperatury, np. 250 stopni Celsjusza. Garść takich czipsów ma tylko 15 kalorii!

/ 8Używaj jako przyprawy

Obraz
© 123RF.COM

Zostało ci trochę niezjedzonych czipsów z jarmużu? Nie wyrzucaj ich! Włóż je do młynka na przyprawy albo młynka do pieprzu i zetrzyj na drobne granulki. Taka naturalna przyprawa bez żadnych konserwantów podkręca smak wielu dań. Możesz oprószyć nią ulubiona zupę, spaghetti albo sałatkę. To dodatkowa porcja witamin na twoim talerzu.

/ 8Zamroź w foremce do lodu

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli jarmuż w lodówce zaczyna już źle wyglądać i nie jest już tak jędrny jak na początku, możesz wykorzystać go w sprytny sposób. Oderwane od łodyżek listki jarmużu włóż do blendera, dodaj odrobinę wody i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do foremki na kostki lodu i zamroź. Używaj do zup, sosów i koktajli warzywno-owocowych.

/ 8Jarmuż lubi cytrusy

Obraz
© 123RF.COM

Jarmuż jedzony na surowo dostarcza nam mnóstwo witamin i składników mineralnych. Aby wydobyć z niego jeszcze więcej cennych właściwości warto podawać go w towarzystwie cytrusów, np. mandarynek lub dressingów na bazie ich soku. Kwasy zawarte w soku pomarańczy czy limonek pomagają lepiej przyswoić niektóre związki zawarte w jarmużu.

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany