Koniec ze wzdęciami. Zobacz, jak przygotowywać rośliny strączkowe
Najpopularniejsza metodą jest moczenie roślin strączkowych przed ich ugotowaniem. Najlepiej całą noc.
Rośliny strączkowe to nieocenione źródło białka, witamin, a przede wszystkim błonnika. Oczyszczają jelita i wspomagają odchudzanie, dlatego warto zjadać je codziennie w niewielkich ilościach. Wiele osób skarży się jednak, że fasola, soczewica czy bób powodują u nich nieprzyjemne reakcje takie jak bóle brzucha czy wzdęcia. Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka podpowiedziała, jak przygotowywać potrawy, by zapobiec dolegliwościom.
Najpopularniejszą metodą jest moczenie roślin strączkowych przed ich ugotowaniem. Najlepiej całą noc. Jeśli nie mamy czasu, możemy zalać je gorącą wodą. Wtedy wystarczy godzinne moczenie. Pomocne będą też zioła wspomagające trawienie, np. majeranek, a także czarnuszka. Warto dodawać je do wszystkich ciężkostrawnych dań.