Produkty bogate w cynk. Dieta na odporność
Wszyscy potrzebujemy teraz większej odporności. Jednym z najważniejszych mikroelementów, który za to odpowiada jest cynk. Najłatwiej przyjmować go w formie sztucznych suplementów, ale jeśli dbamy o zdrowy tryb życia, wybierajmy takie produkty, które sporo cynku zawierają. Okazuje się, że jest ich dość sporo.
Niedobór cynku - objawy
Niedobór cynku przejawia się przede wszystkim obniżoną odpornością, więc jeśli często łapią nas przeziębienia, katar czy kaszel, może być za to odpowiedzialny właśnie zbyt niski poziom tego minerału. Słaba kondycja włosów, paznokci, skóry, osłabienie pamięci i smaku to także mogą być symptomy niedoboru cynku.
Źródła cynku
Jakie są więc najlepsze naturalne źródła tego pierwiastka? Odpowiedź może wydać się niespodziewana, ale najwięcej tego mikroelementu zawierają… grzyby. Szczególnie dwa gatunki tu się wyróżniają. Na początek – boczniaki. Porcja tych grzybów pozwoli na przyswojenie aż 48 procent dziennej zalecanej dawki cynku. Boczniaki to grzyby hodowlane, choć w polskich lasach również możemy je znaleźć. Są mało kaloryczne i, wydawałoby się, oprócz walorów smakowych nic w nich nie ma. Nic bardziej mylnego: zawierają one mnóstwo cynku, wapnia i innych mikroelementów.
Podobnie bogatym źródłem naszego odpornościowego mikroelementu są grzyby shiitake. Wystarczy 50 gramów suszonych grzybów, by zaspokoić prawie 50 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk. Te pochodzące z Azji grzyby od wieków uznawane są za lekarstwo. Oprócz cynku zawierają one również różnego typu substancje, które pozwalają nam zwalczyć wolne rodniki. Grzyby shiitake nie tracą swoich właściwości po obróbce cieplnej. Kupując suszone musimy je najpierw namoczyć, a potem ugotować. Nadal będą jednak równie zdrowe.
Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz
Czosnek swoje działanie antybakteryjne i antywirusowe zawdzięcza przede wszystkim substancjom lotnym, które nadają mu charakterystyczny zapach. Jest w nim jednak wiele innych, zdrowych związków, w tym także cynk. Jeśli dbamy o odporność, czosnek powinien więc znaleźć się w naszej codziennej diecie.
Innym produktem, zawierającym dużą dawkę cynku jest kakao. Mówimy tu o proszku z owoców kakaowca, a nie o czekoladzie. Czekolada, nawet ta, która zawiera spory procent kakao, cynku ma dużo mniej niż naturalne kakao. Codzienny kubek napoju, przygotowanego z kakao na pewno podniesie nam zdecydowania poziom cynku, a co za tym idzie, odporność.
Nasiona sezamu, czy to na surowo, czy w postaci pasty, nazywanej tahini, to kolejny znakomity skarbiec pełen cynku. Aż 10 mg tego mikroelementu znajduje się w 100 gramach sezamu. Przygotowywany z sezamu hummus pomoże nam w utrzymaniu odpowiedniej odporności.
Podobne właściwości mają migdały. Garść migdałów dziennie pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy mięśni, poprawia pamięć. Oprócz cynku w migdałach znajdziemy witaminę E i selen, odpowiedzialny za prawidłową pracę mózgu.
Niewiele warzyw jest dobrym źródłem cynku. Wyróżniają się jednak warzywa kapustne: kapusta biała, czerwona czy włoska, brukselka, kalarepa, itd. 500 gramów kapusty zapewni nam prawie 20 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk. Dotyczy to zarówno warzyw surowych, jedzonych np. w sałatkach, jak i ugotowanych czy upieczonych.
Zobacz też: