Produkty bogate w cynk. Dieta na odporność

Wszyscy potrzebujemy teraz większej odporności. Jednym z najważniejszych mikroelementów, który za to odpowiada jest cynk. Najłatwiej przyjmować go w formie sztucznych suplementów, ale jeśli dbamy o zdrowy tryb życia, wybierajmy takie produkty, które sporo cynku zawierają. Okazuje się, że jest ich dość sporo.

Dieta bogata w cynkNaturalne źródła cynku
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska
15

Niedobór cynku - objawy

Niedobór cynku przejawia się przede wszystkim obniżoną odpornością, więc jeśli często łapią nas przeziębienia, katar czy kaszel, może być za to odpowiedzialny właśnie zbyt niski poziom tego minerału. Słaba kondycja włosów, paznokci, skóry, osłabienie pamięci i smaku to także mogą być symptomy niedoboru cynku.

Źródła cynku

Jakie są więc najlepsze naturalne źródła tego pierwiastka? Odpowiedź może wydać się niespodziewana, ale najwięcej tego mikroelementu zawierają… grzyby. Szczególnie dwa gatunki tu się wyróżniają. Na początek – boczniaki. Porcja tych grzybów pozwoli na przyswojenie aż 48 procent dziennej zalecanej dawki cynku. Boczniaki to grzyby hodowlane, choć w polskich lasach również możemy je znaleźć. Są mało kaloryczne i, wydawałoby się, oprócz walorów smakowych nic w nich nie ma. Nic bardziej mylnego: zawierają one mnóstwo cynku, wapnia i innych mikroelementów.

Podobnie bogatym źródłem naszego odpornościowego mikroelementu są grzyby shiitake. Wystarczy 50 gramów suszonych grzybów, by zaspokoić prawie 50 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk. Te pochodzące z Azji grzyby od wieków uznawane są za lekarstwo. Oprócz cynku zawierają one również różnego typu substancje, które pozwalają nam zwalczyć wolne rodniki. Grzyby shiitake nie tracą swoich właściwości po obróbce cieplnej. Kupując suszone musimy je najpierw namoczyć, a potem ugotować. Nadal będą jednak równie zdrowe.

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Czosnek swoje działanie antybakteryjne i antywirusowe zawdzięcza przede wszystkim substancjom lotnym, które nadają mu charakterystyczny zapach. Jest w nim jednak wiele innych, zdrowych związków, w tym także cynk. Jeśli dbamy o odporność, czosnek powinien więc znaleźć się w naszej codziennej diecie.

Innym produktem, zawierającym dużą dawkę cynku jest kakao. Mówimy tu o proszku z owoców kakaowca, a nie o czekoladzie. Czekolada, nawet ta, która zawiera spory procent kakao, cynku ma dużo mniej niż naturalne kakao. Codzienny kubek napoju, przygotowanego z kakao na pewno podniesie nam zdecydowania poziom cynku, a co za tym idzie, odporność.

Nasiona sezamu, czy to na surowo, czy w postaci pasty, nazywanej tahini, to kolejny znakomity skarbiec pełen cynku. Aż 10 mg tego mikroelementu znajduje się w 100 gramach sezamu. Przygotowywany z sezamu hummus pomoże nam w utrzymaniu odpowiedniej odporności.

Podobne właściwości mają migdały. Garść migdałów dziennie pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy mięśni, poprawia pamięć. Oprócz cynku w migdałach znajdziemy witaminę E i selen, odpowiedzialny za prawidłową pracę mózgu.

Niewiele warzyw jest dobrym źródłem cynku. Wyróżniają się jednak warzywa kapustne: kapusta biała, czerwona czy włoska, brukselka, kalarepa, itd. 500 gramów kapusty zapewni nam prawie 20 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk. Dotyczy to zarówno warzyw surowych, jedzonych np. w sałatkach, jak i ugotowanych czy upieczonych.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie