Produkty bogate w cynk. Dieta na odporność

Wszyscy potrzebujemy teraz większej odporności. Jednym z najważniejszych mikroelementów, który za to odpowiada jest cynk. Najłatwiej przyjmować go w formie sztucznych suplementów, ale jeśli dbamy o zdrowy tryb życia, wybierajmy takie produkty, które sporo cynku zawierają. Okazuje się, że jest ich dość sporo.

Dieta bogata w cynkNaturalne źródła cynku
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Niedobór cynku - objawy

Niedobór cynku przejawia się przede wszystkim obniżoną odpornością, więc jeśli często łapią nas przeziębienia, katar czy kaszel, może być za to odpowiedzialny właśnie zbyt niski poziom tego minerału. Słaba kondycja włosów, paznokci, skóry, osłabienie pamięci i smaku to także mogą być symptomy niedoboru cynku.

Źródła cynku

Jakie są więc najlepsze naturalne źródła tego pierwiastka? Odpowiedź może wydać się niespodziewana, ale najwięcej tego mikroelementu zawierają… grzyby. Szczególnie dwa gatunki tu się wyróżniają. Na początek – boczniaki. Porcja tych grzybów pozwoli na przyswojenie aż 48 procent dziennej zalecanej dawki cynku. Boczniaki to grzyby hodowlane, choć w polskich lasach również możemy je znaleźć. Są mało kaloryczne i, wydawałoby się, oprócz walorów smakowych nic w nich nie ma. Nic bardziej mylnego: zawierają one mnóstwo cynku, wapnia i innych mikroelementów.

Podobnie bogatym źródłem naszego odpornościowego mikroelementu są grzyby shiitake. Wystarczy 50 gramów suszonych grzybów, by zaspokoić prawie 50 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk. Te pochodzące z Azji grzyby od wieków uznawane są za lekarstwo. Oprócz cynku zawierają one również różnego typu substancje, które pozwalają nam zwalczyć wolne rodniki. Grzyby shiitake nie tracą swoich właściwości po obróbce cieplnej. Kupując suszone musimy je najpierw namoczyć, a potem ugotować. Nadal będą jednak równie zdrowe.

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Czosnek swoje działanie antybakteryjne i antywirusowe zawdzięcza przede wszystkim substancjom lotnym, które nadają mu charakterystyczny zapach. Jest w nim jednak wiele innych, zdrowych związków, w tym także cynk. Jeśli dbamy o odporność, czosnek powinien więc znaleźć się w naszej codziennej diecie.

Innym produktem, zawierającym dużą dawkę cynku jest kakao. Mówimy tu o proszku z owoców kakaowca, a nie o czekoladzie. Czekolada, nawet ta, która zawiera spory procent kakao, cynku ma dużo mniej niż naturalne kakao. Codzienny kubek napoju, przygotowanego z kakao na pewno podniesie nam zdecydowania poziom cynku, a co za tym idzie, odporność.

Nasiona sezamu, czy to na surowo, czy w postaci pasty, nazywanej tahini, to kolejny znakomity skarbiec pełen cynku. Aż 10 mg tego mikroelementu znajduje się w 100 gramach sezamu. Przygotowywany z sezamu hummus pomoże nam w utrzymaniu odpowiedniej odporności.

Podobne właściwości mają migdały. Garść migdałów dziennie pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy mięśni, poprawia pamięć. Oprócz cynku w migdałach znajdziemy witaminę E i selen, odpowiedzialny za prawidłową pracę mózgu.

Niewiele warzyw jest dobrym źródłem cynku. Wyróżniają się jednak warzywa kapustne: kapusta biała, czerwona czy włoska, brukselka, kalarepa, itd. 500 gramów kapusty zapewni nam prawie 20 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk. Dotyczy to zarówno warzyw surowych, jedzonych np. w sałatkach, jak i ugotowanych czy upieczonych.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości