Zdrowa dieta
Wiosną nasza dieta zmienia się w sposób naturalny. Nie potrzebujemy już dużych porcji tłuszczu i ciężkich, sycących potraw. Nasz organizm domaga się posiłków lżejszych, bogatych w warzywa i owoce. Słowem, bez wielkich wyrzeczeń przechodzimy na zdrowszą dietę. Aby dostarczyła nam ona wszystkiego, co na przedwiośniu jest nam najbardziej potrzebne, warto do codziennego menu włączyć kilka wyjątkowych produktów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oliwa z oliwek
Warto zamienić tłuszcze zwierzęce na roślinne. Oliwa z oliwek, produkt jak najbardziej naturalny, pomaga odbudować dobre samopoczucie, ale nie tylko. Oliwa zawiera mnóstwo witamin - A, D i E, kwasów nienasyconych, magnezu, wapnia i potasu. Zdrowotne właściwości tego tłuszczu powinniśmy wykorzystywać jak najczęściej. Dodawajmy ją do sałatek, dipów, dań rybnych, ale również możemy pić ją prosto z butelki. Dwie łyżki dobrej jakościowo oliwy dziennie na pewno wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie.
Świeże zioła
Zioła to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Wiele z nich np. natka pietruszki, to cenne źródło witaminy C, której o tej porze roku, nasz zmęczony organizm wyjątkowo potrzebuje. Poza tym świeże, ziołowe listki poprawiają apetyt i wspomagają trawienie, więc powinny być składnikiem diety oczyszczającej. Szczypiorek, natka pietruszki, koperek, estragon, świeża bazylia czy kolendra najlepsze są na surowo. Dodawajmy je więc do kanapek czy sałatek. Szczególnie zbawiennie działa szczypiorek, który dzięki ostremu smakowi wspomaga działanie układu pokarmowego, a zawarte w nim żelazo poprawia naszą odporność.
Rzodkiewka
Nowalijki budzą sporo kontrowersji. Tak naprawdę zdrowe są dopiero te, które pochodzą z gruntu. Wcześniejsze, zawierają przede wszystkim wodę i sporo szkodliwych azotynów z nawozów sztucznych. Kiedy tylko się pojawią, warto sięgać po nie jak najczęściej. Rzodkiewki są chyba najbardziej popularnymi wiosennymi warzywami. Są znakomitym źródłem potasu, żelaza, magnezu, cynku, a ostry miąższ rzodkiewki ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Aromatyczne warzywa możemy chrupać prosto z pęczka, ale również dodawać je do surówek, sałatek czy twarożku.
Kiełki
Enzymy, witamina C, magnez, potas, mnóstwo antyoksydantów i chlorofilu – to wszystko znajdziemy w kiełkach roślin. Najbardziej popularne są kiełki fasoli, soi, soczewicy, słonecznika, ale warto także spróbować kiełków brokuła, rzodkiewki czy selera. Kiełki najlepiej przygotować samodzielnie w domu. Nie wymaga to wielkich wysiłków, wystarczy odpowiedni pojemnik i, przede wszystkim, zdrowe nasiona. Pamiętajmy, by pod żadnym pozorem nie korzystać z nasion przeznaczonych do siewu – są one bardzo często potraktowane środkiem grzybobójczym. A same kiełki to składnik nie tylko sałatek, ale także dań typu stir fry czy zup jarzynowych.
Kapusta kiszona
Wszelkiego rodzaju kiszonki pomagają w oczyszczaniu organizmu. Kapusta kiszona, oczywiście w sposób naturalny, ekologiczny, bez dodatków w postaci polepszaczy czy sztucznych konserwantów, ma mnóstwo witaminy C, kwasu mlekowego i błonnika. Kapusta doskonale pomaga również na problemy z wątrobą i śledzioną. W dodatku jest bardzo niskokaloryczna, więc powinna być składnikiem każdej diety odchudzającej.