Paluszki surimi - co warto wiedzieć przed zakupem?

Paluszki krabowe to niezbędnik do sushi, ale również sałatek lub rybnych przekąsek. Tradycja powstawania tego smakołyku zakłada, że to zdrowa dawka białka. Niestety, współcześnie nie brakuje w sklepach produktów, które w swoim składzie mają znikomą ilość mięsa kraba, a jedynie zbitą miazgę rybną. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o surimi, czym kierować przy zakupie i jak użyć go w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Paluszki surimi w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Paluszki surimi, nazywane często krabowymi, to niezbędny składnik do sushi, ale również sałatek lub przekąsek. Tradycja powstawania tego smakołyku zakłada, że to zdrowa dawka białka. Niestety, współcześnie nie brakuje w sklepach produktów, które w swoim składzie mają tanie mięso ryb, wodę i konserwanty. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o surimi, czym kierować przy zakupie i jak użyć go w kuchni.

/ 7Japoński specjał

Obraz
© 123RF.COM

Nazwa pochodzi z języka japońskiego - surimi to dosłownie "mielona ryba". I to właśnie kraj kwitnącej wiśni uważa się za jego ojczyznę. W 1969 roku w Japonii powstała pierwsza fabryka surimi, która miała ożywić tamtejszy przemysł przetwórstwa rybnego. Do wyrobu tego produktu używa się białych gatunków ryb, głównie mintaja, dorsza i morszczuka. Mięso jest obficie płukane, aby usunąć intensywny zapach, następnie rozdrabniane i mielone na kleistą masę. Ta zostaje później połączona z mąką, jajkami i olejem oraz doprawiona. Jest na tyle plastyczna, że łatwo uformować z niej oczekiwane kształty.

/ 7Paluszki krabowe bez kraba?

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach najczęściej dostać można zamknięte w hermetycznych opakowaniach lub mrożone surimi. Większość nie ma w swoim składzie mięsa kraba, a jedynie aromat imitujący jego zapach. Mimo to warto od czasu do czasu włączyć ten produkt do jadłospisu. Pod warunkiem, że kupimy wyrób z pełnowartościowym białkiem w składzie, a nie zbiorem konserwantów, spulchniaczy i aromatów. Zawsze należy więc czytać etykiety surimi - im krótszy skład tym lepiej. Sytuacją idealną jest, gdy producent dokładnie określa, z jakich ryb przygotowane jest surimi, a także gdy nie ma w nim dodatku białka, soi, sztucznych barwników i nawilżaczy.

/ 7Sałatka z surimi w awokado

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowane paluszków, 2 średnie łodygi selera naciowego, 1 puszka kukurydzy, 4 łyżki majonezu, 3 awokado, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: selera i paluszki pokroić, połączyć w misce z odcedzoną kukurydzą i majonezem. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestki, delikatnie wydrążyć środek i posiekać. Dodać do sałatki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w "miseczkach" z awokado.

/ 7Quesadillas z surimi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 placki tortilli, 2 opakowania surimi, ser żółty, 3 łyżki śmietany, 1 duży ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na połowie każdego placka ułożyć po kilka paluszków, dodać ser żółty, złożyć i zapiec. W tym czasie przygotować sos, łącząc śmietanę i rozgnieciony czosnek, doprawiając do smaku. Quesadillas podawać na ciepło z sosem.

/ 7Roladki z ogórka z surimi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 grubszy ogórek, opakowanie paluszków surimi, 100 g śmietankowego serka, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ogórka pokroić w podłużne paski - można to również zrobić za pomocą obieraczki. Na koniec każdego nałożyć pokrojone w paseczki surimi, dodać po łyżeczce doprawionego solą i pieprzem serka. Zawinąć i ewentualnie zabezpieczyć wykałaczką. Podawać po schłodzeniu.

/ 7Sałatka z surimi i kukurydzą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowanie miksu sałat, 1 puszka kukurydzy, 1/2 cebuli, opakowanie surimi, jogurt naturalny, sól i pieprz.

Przygotowanie: sałatę umyć i połączyć w misce z odcedzoną kukurydzą. Dodać pokrojone surimi i pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić do smaku, na końcu dodać jogurt i wymieszać całość.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce