1 maja - dzień kaszanki! 3 pomysły na potrawy z tej wyjątkowej wędliny

Niedoceniana przez lata kaszanka to jedna z najtańszych, ale - zdaniem wielu - także najsmaczniejszych wędlin. W kuchni hiszpańskiej na przykład traktowana jest jak rarytas i podawana w najlepszych restauracjach. W Polsce od jakiegoś czasu kupimy kaszankę przygotowywaną w tradycyjny sposób, nie zawierającą żadnych konserwantów i mięsnych odpadów. Z takiej, szlachetniej kaszanki możemy przygotować wiele bardzo ciekawych i smacznych potraw.

KaszankaKaszankę można wykorzystać na wiele sposóbów
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kaszanka z cebulą i jajkami

Najprostszym sposobem na przyrządzenie kaszanki jest jej usmażenie. Aby jednak wzmocnić smak wędliny i spowodować, że danie będzie bardziej eleganckie, warto podczas smażenia uzupełnić ją o różne dodatki, na przykład o jajka.

Potrzebujemy: cztery cienkie kaszanki lub jedną grubą, dwie cebule, kilka jajek, olej, sól i pieprz.

Cebulę obieramy i kroimy na plasterki, a następnie przesmażamy ją na oleju. Z kaszanki zdejmujemy osłonki, kroimy je na plasterki i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut, a następnie po kolei wbijamy jajka, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z bagietką.

Co powinniśmy wiedzieć o kaszance?

Kotlety z kaszanki

Kaszanka składa się w dużej mierze z kaszy – jaglanej lub gryczanej i dlatego nadaje się do przygotowywania przeróżnego rodzaju farszów. Możemy też z niej zrobić pyszne i nietypowe kotlety.

Składniki: pół kilograma kaszanki, cebula, bułka, jajko, bułka tarta, majeranek, ostre chili w proszku, sól, pieprz i olej.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju. Kaszankę obieramy z osłonek, kroimy drobno, wkładamy do miski. Do kaszanki dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, ostudzoną cebulę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy widelcem, by otrzymać dość zwartą masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony.

Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków

Zapiekanki ziemniaczane to stały element polskiej kuchni. Zazwyczaj przyrządzamy je z wędzonymi wędlinami, ale zapiekanka z kaszanką może być bardzo ciekawą odmianą i bardzo smacznym daniem jednogarnkowym.

Potrzebujemy: pół kilograma kaszanki, cebulę, kilka ugotowanych ziemniaków, boczek wędzony, masło, mleko, majeranek, oregano, sól i pieprz.

Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy na plasterki grubości centymetra. Podobnie kroimy cebulę, boczek natomiast w paseczki. Cebulę i boczek krótko podsmażamy na patelni, ziemniaki rozgniatamy z masłem i mlekiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy kaszankę, doprawiamy ją, na to kładziemy cebule i boczek, na wierzch ziemniaki, które również posypujemy przyprawami. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wybrane dla Ciebie

Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja