1 maja - dzień kaszanki! 3 pomysły na potrawy z tej wyjątkowej wędliny
Niedoceniana przez lata kaszanka to jedna z najtańszych, ale - zdaniem wielu - także najsmaczniejszych wędlin. W kuchni hiszpańskiej na przykład traktowana jest jak rarytas i podawana w najlepszych restauracjach. W Polsce od jakiegoś czasu kupimy kaszankę przygotowywaną w tradycyjny sposób, nie zawierającą żadnych konserwantów i mięsnych odpadów. Z takiej, szlachetniej kaszanki możemy przygotować wiele bardzo ciekawych i smacznych potraw.
Kaszanka z cebulą i jajkami
Najprostszym sposobem na przyrządzenie kaszanki jest jej usmażenie. Aby jednak wzmocnić smak wędliny i spowodować, że danie będzie bardziej eleganckie, warto podczas smażenia uzupełnić ją o różne dodatki, na przykład o jajka.
Potrzebujemy: cztery cienkie kaszanki lub jedną grubą, dwie cebule, kilka jajek, olej, sól i pieprz.
Cebulę obieramy i kroimy na plasterki, a następnie przesmażamy ją na oleju. Z kaszanki zdejmujemy osłonki, kroimy je na plasterki i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut, a następnie po kolei wbijamy jajka, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z bagietką.
Co powinniśmy wiedzieć o kaszance?
Kotlety z kaszanki
Kaszanka składa się w dużej mierze z kaszy – jaglanej lub gryczanej i dlatego nadaje się do przygotowywania przeróżnego rodzaju farszów. Możemy też z niej zrobić pyszne i nietypowe kotlety.
Składniki: pół kilograma kaszanki, cebula, bułka, jajko, bułka tarta, majeranek, ostre chili w proszku, sól, pieprz i olej.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju. Kaszankę obieramy z osłonek, kroimy drobno, wkładamy do miski. Do kaszanki dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, ostudzoną cebulę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy widelcem, by otrzymać dość zwartą masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony.
Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków
Zapiekanki ziemniaczane to stały element polskiej kuchni. Zazwyczaj przyrządzamy je z wędzonymi wędlinami, ale zapiekanka z kaszanką może być bardzo ciekawą odmianą i bardzo smacznym daniem jednogarnkowym.
Potrzebujemy: pół kilograma kaszanki, cebulę, kilka ugotowanych ziemniaków, boczek wędzony, masło, mleko, majeranek, oregano, sól i pieprz.
Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy na plasterki grubości centymetra. Podobnie kroimy cebulę, boczek natomiast w paseczki. Cebulę i boczek krótko podsmażamy na patelni, ziemniaki rozgniatamy z masłem i mlekiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy kaszankę, doprawiamy ją, na to kładziemy cebule i boczek, na wierzch ziemniaki, które również posypujemy przyprawami. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.