WAŻNE
TERAZ

Osiem goli w meczu FC Barcelony

Kaszanka – charakterystyka, właściwości odżywcze, sposoby przyrządzenia

Kaszanka jest robiona z kaszy, krwi oraz podrobów: wątroby, płuc, skórek wieprzowych oraz tłuszczu. Kaszanka jest popularną potrawę w Polsce, w Niemczech, na Węgrzech oraz na Słowacji. Kaszankę zazwyczaj wyrabia się w warunkach domowych przy okazji świniobicia. Można ją również kupić w sklepach mięsnych.

KaszankaTradycyjna kaszanka powinna zawierać krew wieprzową, świeże podroby oraz kaszę
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Kaszanka – charakterystyka ogólna

Kaszankka, nazywana również kiszką, kaszokiem lub krupniokiem, jest robiona przy okazji zabijania świni. Kaszanka to tzw. "świeżynka", którą przyrządza się z krwi oraz podrobów: wątroby, płuc, skórek wieprzowych oraz tłuszczu. Do zrobienia kaszanki potrzebna jest również kasza gryczana lub jęczmienna. Z tego względu kolor kaszanki jest ciemnofioletowy. Kaszanka ma zazwyczaj osłonkę z jelita. W zależności od regionu oraz sposobu przyrządzania można znaleźć kiszkę grubszą lub cieńszą. Tradycyjny śląski krupniok ma wygląd podobny do kiełbasy zwyczajnej i średnicę ok. 5 cm. Do przygotowania tradycyjnej kaszanki potrzebne są również przyprawy: cebula, pieprz oraz majeranek.

Kaszanka za granicą

Na Słowacji można dostać kaszankę, w której nie ma krwi. Poza tym, podrobów i kaszy nie wkłada się do jelita, tylko formuje się z nich kulki, które następnie są gotowane. W Niemczech popularny jest Blutwurst, natomiast w Hiszpanii potrawą przyrządzaną na bazie krwi wieprzowej oraz ryżu zamiast kaszy jest morcilla. Szkocki przysmak haggis jest robiony z podrobów włożonych do owczego jelita.

Kaszanka – wartości odżywcze

Kaszanka zawiera dużo cynku, potasu, żelaza oraz witamin z grupy B. Ze względu na obecność żelaza, jest polecana osobom, które mają anemię niedobarwliwą. Poza tym, jak sama nazwa wskazuje, kaszanka zawiera kaszę (gryczaną lub jęczmienną), która jest źródłem mikroelementów oraz błonnika pokarmowego, który pomaga trawić i przyspiesza metabolizm. Kaszankę powinny jeść osoby, które mają problemy z zaparciami. Kiszka zawiera również magnez, który polecany jest ludziom zapracowanym, żyjącym w ciągłym stresie. Kaszanka znalazła również zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Powszechnie uważa się, że sproszkowana świńska tarczyca pomaga w leczeniu niedoczynności tarczycy oraz choroby Hashimoto. Polską odpowiedzią na kupowanie proszku jest właśnie kaszanka, w której krwi krążą świńskie hormony.

Kaszanka – sposoby przyrządzenia

Tradycyjna kaszanka powinna zawierać krew wieprzową, świeże podroby oraz kaszę. Jeśli w jej składzie pojawiają się również inne elementy, warto zastanowić się nad kupnem, ponieważ może zawierać konserwanty i aromaty, które zmienią smak kaszanki. Kaszankę można usmażyć z cebulką i położyć na kanapce lub jeść na surowo. Kiszka jest również idealną przekąską, która pojawia się na wiejskim stole w trakcie przyjęć (np. wesela). Wyśmienicie smakują również kotlety z kaszanki, które można podać z ziemniakami i surówką. Kaszankę można także zapiec w piekarniku z kiszoną kapustą lub zrobić hot dogi z grillowaną kaszanką i piklowanymi rzodkiewkami. Dobrym pomysłem jest również przyrządzenie kaszanki z czosnkiem, jajkiem lub papryką.

Co powinniśmy wiedzieć o kaszance?

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇