Zupa z chorizo i jarmużem. Klasyk portugalskiej kuchni
Zupa z kiełbasą chorizo z jarmużem to słynna portugalska caldo verde. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Doskonale rozgrzewa i syci. Nie potrzebuje drugiego dania czy dodatków.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g chorizo
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg jarmużu
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- tłuszcz do smażenia
Przepis
- Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pora smażyć w garnku na tłuszczu przez około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć do tego ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, co chwilę mieszając.
- Do garnka dolać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozostawić na nim, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie trzeba je rozgnieść w zupie. Dodać posiekany jarmuż i gotować około 10 minut.
- Równolegle należy pokrojone chorizo podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupkie, dodając je do zupy tuż przed podaniem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl