Zdrowotne właściwości malin i pyszne przepisy

Sezon na nie nie trwa długo, więc warto jeść je pod różnymi postaciami. W tych przepisach wyjdą wyjątkowo.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Malinowe szaleństwo

/ 9Naleśnikowe rollsy z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 jajka, 100 g mąki (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypać 3-4 łyżki), 150 ml mleka, szczypta soli, szczypta cukru, 1 kg malin, masło klarowane, cukier puder, listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie: jajka wbić do miski i połączyć z mlekiem, solą i cukrem. Cały czas mieszając, wsypać przesianą mąkę. Maliny umyć, odłożyć kilka na bok (do dekoracji), a resztę podsmażyć na 1 łyżce masła klarowanego wraz z cukrem pudrem. Odparować nadmiar wody. Naleśniki usmażyć, a następnie posmarować malinową masą. Zwinąć i pokroić na kawałki. Ułożyć na talerzu - można dodatkowo spiąć je patyczkami do szaszłyków i posypać cukrem pudrem. Udekorować miętą i podawać na ciepło.

/ 9Malinowy przekładaniec w 10 minut

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g malin, 200 g jogurtu greckiego lub śmietana kremówka 30 proc., 2 łyżeczki cukru pudru, 30 g orzechów laskowych, 4 łyżki tartej czekolady mlecznej.

Przygotowanie: maliny rozgnieść widelcem i nałożyć warstwami do słoików lub wysokich szklanek, na przemian z porcjami jogurtu wymieszanego z cukrem pudrem. Można także użyć śmietanki, którą należy ubić z cukrem pudrem. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami i czekoladą. Ta propozycja doskonale smakuje po schłodzeniu.

/ 9Knedle z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 250 g malin (część do sosu)
, cukier kryształ, 1 cukier waniliowy.

Przygotowanie: ziemniaki zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść. Połączyć z jajkiem i mąkami. Zagnieść ciasto, a następnie urywać po kawałku i faszerować każdy maliną, zasypując szczyptą cukru. Knedle zlepić i wrzucać na osolony wrzątek. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową i podawać ze zblendowanymi owocami. Można je również zaserwować z masłem i cukrem.

/ 9Malinowe menu finalisty programu Masterchef

/ 9Malinowy sernik bez pieczenia

Obraz
© 123RF.COM

Składniki (na okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm): 400 g herbatników, 5 łyżek masła, 250 g mascarpone, 200 ml słodzonego mleka skondensowanego, 250 g malin, 4 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie: herbatniki dokładnie rozkruszyć, a następnie połączyć z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Taką masą wyłożyć spód formy i delikatnie docisnąć. Włożyć do lodówki na kwadrans. W tym czasie połączyć dokładnie serek z mlekiem, wylać na spód i ponownie schłodzić - przez ok. pół godziny. Maliny z odrobiną wody podgrzać w garnuszku z grubszym dnem, posypać cukrem pudrem i gotować, aż nadmiar soków odparuje, a masa zgęstnieje. Po przestudzeniu nałożyć kleksy na serową masę i za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrobić fantazyjne wzorki. Włożyć do lodówki na całą noc.

/ 9Koktajl malinowy z orzeźwiającą nutą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 g malin, 1/2 szklanki kefiru, 1-2 łyżki cukru, listki mięty.

Przygotowanie: owoce umyć i zblendować. Wymieszać z kefirem, cukrem i posiekaną miętą. Ponownie zblendować i rozlać do szklanek. Można podać z kilkoma malinkami na wykałaczce, co sprawi, że koktajl jeszcze lepiej będzie się prezentować i zachęcać do konsumpcji.

/ 9Ciasto francuskie z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g malin, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łyżki cukru trzcinowego + trochę do posypania, 1 jajko.

Przygotowanie: maliny zagnieść z cukrem. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 20 kwadratów. Na każdy nałożyć maliny, następnie zrobić dwa nacięcia nożem na drugim kwadracie, przykryć i skleić ciastko za pomocą widelca lub palców delikatne oprószonych mąką. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Za pomocą pędzla kuchennego posmarować ciasto francuskie rozbełtanym jajkiem. Posypać cukrem. Piec 15 minut w 200 stopniach C, aż ładnie się zarumienią.

/ 9Kaczka w malinach

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 średniej wielkości pierś z kaczki, sól czosnkowa, pieprz biały, słodka suszona papryka. Na sos: 100 g malin, 1 łyżka octu balsamicznego,1 łyżeczka suszonej mięty, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżka miodu.

Przygotowanie: pierś z kaczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć, tak żeby nie naruszyć mięsa. Następnie delikatnie posolić i doprawić pieprzem z obydwu stron, a także natrzeć papryką. Tak przygotowaną kaczkę ułożyć skórą do dołu na patelni. Smażyć po 6 minut z każdej strony, aż tłuszcz ładnie się wytopi, a mięso zrobi się soczyste. Odłożyć kaczkę na kilka minut, aby odpoczęła. Maliny zblendować z octem, miodem, miętą i pieprzem. Pokrojoną kaczkę polać sosem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru