Zdrowotne właściwości malin i pyszne przepisy
Sezon na nie nie trwa długo, więc warto jeść je pod różnymi postaciami. W tych przepisach wyjdą wyjątkowo.
Malinowe szaleństwo
Naleśnikowe rollsy z malinami
Składniki: 3 jajka, 100 g mąki (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypać 3-4 łyżki), 150 ml mleka, szczypta soli, szczypta cukru, 1 kg malin, masło klarowane, cukier puder, listki mięty do dekoracji.
Przygotowanie: jajka wbić do miski i połączyć z mlekiem, solą i cukrem. Cały czas mieszając, wsypać przesianą mąkę. Maliny umyć, odłożyć kilka na bok (do dekoracji), a resztę podsmażyć na 1 łyżce masła klarowanego wraz z cukrem pudrem. Odparować nadmiar wody. Naleśniki usmażyć, a następnie posmarować malinową masą. Zwinąć i pokroić na kawałki. Ułożyć na talerzu - można dodatkowo spiąć je patyczkami do szaszłyków i posypać cukrem pudrem. Udekorować miętą i podawać na ciepło.
Malinowy przekładaniec w 10 minut
Składniki: 500 g malin, 200 g jogurtu greckiego lub śmietana kremówka 30 proc., 2 łyżeczki cukru pudru, 30 g orzechów laskowych, 4 łyżki tartej czekolady mlecznej.
Przygotowanie: maliny rozgnieść widelcem i nałożyć warstwami do słoików lub wysokich szklanek, na przemian z porcjami jogurtu wymieszanego z cukrem pudrem. Można także użyć śmietanki, którą należy ubić z cukrem pudrem. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami i czekoladą. Ta propozycja doskonale smakuje po schłodzeniu.
Knedle z malinami
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 250 g malin (część do sosu)
, cukier kryształ, 1 cukier waniliowy.
Przygotowanie: ziemniaki zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść. Połączyć z jajkiem i mąkami. Zagnieść ciasto, a następnie urywać po kawałku i faszerować każdy maliną, zasypując szczyptą cukru. Knedle zlepić i wrzucać na osolony wrzątek. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową i podawać ze zblendowanymi owocami. Można je również zaserwować z masłem i cukrem.
Malinowe menu finalisty programu Masterchef
Malinowy sernik bez pieczenia
Składniki (na okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm): 400 g herbatników, 5 łyżek masła, 250 g mascarpone, 200 ml słodzonego mleka skondensowanego, 250 g malin, 4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie: herbatniki dokładnie rozkruszyć, a następnie połączyć z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Taką masą wyłożyć spód formy i delikatnie docisnąć. Włożyć do lodówki na kwadrans. W tym czasie połączyć dokładnie serek z mlekiem, wylać na spód i ponownie schłodzić - przez ok. pół godziny. Maliny z odrobiną wody podgrzać w garnuszku z grubszym dnem, posypać cukrem pudrem i gotować, aż nadmiar soków odparuje, a masa zgęstnieje. Po przestudzeniu nałożyć kleksy na serową masę i za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrobić fantazyjne wzorki. Włożyć do lodówki na całą noc.
Koktajl malinowy z orzeźwiającą nutą
Składniki: 400 g malin, 1/2 szklanki kefiru, 1-2 łyżki cukru, listki mięty.
Przygotowanie: owoce umyć i zblendować. Wymieszać z kefirem, cukrem i posiekaną miętą. Ponownie zblendować i rozlać do szklanek. Można podać z kilkoma malinkami na wykałaczce, co sprawi, że koktajl jeszcze lepiej będzie się prezentować i zachęcać do konsumpcji.
Ciasto francuskie z malinami
Składniki: 200 g malin, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łyżki cukru trzcinowego + trochę do posypania, 1 jajko.
Przygotowanie: maliny zagnieść z cukrem. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 20 kwadratów. Na każdy nałożyć maliny, następnie zrobić dwa nacięcia nożem na drugim kwadracie, przykryć i skleić ciastko za pomocą widelca lub palców delikatne oprószonych mąką. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Za pomocą pędzla kuchennego posmarować ciasto francuskie rozbełtanym jajkiem. Posypać cukrem. Piec 15 minut w 200 stopniach C, aż ładnie się zarumienią.
Kaczka w malinach
Składniki: 1 średniej wielkości pierś z kaczki, sól czosnkowa, pieprz biały, słodka suszona papryka. Na sos: 100 g malin, 1 łyżka octu balsamicznego,1 łyżeczka suszonej mięty, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżka miodu.
Przygotowanie: pierś z kaczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć, tak żeby nie naruszyć mięsa. Następnie delikatnie posolić i doprawić pieprzem z obydwu stron, a także natrzeć papryką. Tak przygotowaną kaczkę ułożyć skórą do dołu na patelni. Smażyć po 6 minut z każdej strony, aż tłuszcz ładnie się wytopi, a mięso zrobi się soczyste. Odłożyć kaczkę na kilka minut, aby odpoczęła. Maliny zblendować z octem, miodem, miętą i pieprzem. Pokrojoną kaczkę polać sosem.