Zapiekana cebula faszerowana mięsem mielonym
Jedno z najprostszych, a zarazem pysznych i ciekawych dań z cebulą w roli głównej. Do przepisu najlepiej wybrać duże, białe cebule, ale doskonale sprawdzą się także cebule czerwone. Ważne, by były duże.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 duże cebule (białe albo czerwone)
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- mała czerwona papryka
- 3 dorodne pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 kajzerka (nie musi być świeża)
- 250 ml bulionu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przepis
- Cebule obrać, odciąć wierzch i gotować 5 minut we wrzątku. Tak podgotowane delikatnie wydrążyć.
- Kajzerkę zalać gorącą wodą. Paprykę pokroić w kostkę, usuwając pestki, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przestudzoną połączyć z mięsem, jajkiem, odsączoną kajzerką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać i wypełnić farszem cebule.
- Wydrążone fragmenty cebuli posiekać i wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę (bez gniazd nasiennych) pomidorami.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać bulionem. Po środku ułożyć cebule. Opcjonalnie można również do pomidora i posiekanej cebuli dodać trochę mięsa i posypać startym serem żółtym.
- Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 60 minut, od czasu do czasu polewając cebule powstałym sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl