Zapiekana cebula faszerowana mięsem mielonym

Jedno z najprostszych, a zarazem pysznych i ciekawych dań z cebulą w roli głównej. Do przepisu najlepiej wybrać duże, białe cebule, ale doskonale sprawdzą się także cebule czerwone. Ważne, by były duże.

Faszerowana cebulaFaszerowana cebula
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 duże cebule (białe albo czerwone)
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • mała czerwona papryka
  • 3 dorodne pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka (nie musi być świeża)
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Cebule obrać, odciąć wierzch i gotować 5 minut we wrzątku. Tak podgotowane delikatnie wydrążyć.
  • Kajzerkę zalać gorącą wodą. Paprykę pokroić w kostkę, usuwając pestki, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przestudzoną połączyć z mięsem, jajkiem, odsączoną kajzerką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać i wypełnić farszem cebule.
  • Wydrążone fragmenty cebuli posiekać i wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę (bez gniazd nasiennych) pomidorami.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać bulionem. Po środku ułożyć cebule. Opcjonalnie można również do pomidora i posiekanej cebuli dodać trochę mięsa i posypać startym serem żółtym.
  • Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 60 minut, od czasu do czasu polewając cebule powstałym sosem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru