Woda amoniakalna - E527

Lista związków chemicznych dodawanych do produktów spożywczych jest niezwykle długa. Wśród wielu sztucznych substancji używanych do poprawy ogólnej jakości artykułów można znaleźć m.in. wodę amoniakalną. Środek oznaczany na opakowaniach symbolem E527 znajduje się m.in. w składzie niektórych wyrobów czekoladowych. Czy związek ten jest bezpieczny dla zdrowia? Gdzie jeszcze wykorzystuje się wodę amoniakalną?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

[Woda](https://portal.abczdrowie.pl/woda) amoniakalna – co to?

Woda amoniakalna to zwyczajowa nazwa roztworu amoniaku w wodzie o wzorze NH3·H2O. Substancja charakteryzuje się przede wszystkim specyficznym i dość mocnym zapachem. Dość często można spotkać się z sytuacją, gdy związek ten nazywany jest wodorotlenkiem amonu. Należy jednak zaznaczyć, że takie określenie uchodzi za błędne, ponieważ dotąd nie udało się wykryć żadnej substancji w układzie woda-amoniak, której wzór odpowiadałby zapisowi NH4OH. Woda amoniakalna znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu – wykorzystuje się ją m.in. do produkcji nawozów sztucznych, wyrobów gumowych, plastikowych i papierniczych, a także włókiem i materiałów wybuchowych. Woda amoniakalna wchodzi również w skład karm dla zwierząt.

E527 – opis dodatku do żywności

Dodawana do produktów spożywczych woda amoniakalna oznaczana jest na opakowaniach symbolem E527. Według europejskich dyrektyw związek ten nie ma złego wpływu na ludzkie zdrowie. Wiadomo jednak, że woda amoniakalna spożyta samodzielnie może zadziałać bardzo toksycznie i spowodować m.in. wystąpienie dolegliwości żołądkowych, podrażnienie błon śluzowych oraz oczu. W krajach takich jak Japonia i Australia, użycie wody amoniakalnej jako dodatku do żywności jest zakazane. E527 spełnia funkcję regulatora kwasowości- jego główne zadanie polega na uzyskaniu odpowiedniego wskaźnika pH. Oprócz tego woda amoniakowa działa na produkty zobojętniająco. Obecne przepisy nie ustalają konkretnego limitu użycia związku w artykułach spożywczych. Najczęściej E527 znajdziemy w wyrobach czekoladowych oraz kakaowych.

Z jakimi innymi dodatkami najczęściej występuje E527?

• E110 – żółcień pomarańczowa
E123 – amarant
• E129 – czerwień Allura AC
E260 – kwas octowy
E301 – askorbinian sodu
E440 – pektyny
• E472c – Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
• E570 – kwasy tłuszczowe
• E574 – kwas glukonowy.

*Lista związków E – rodzaje dodatków do żywności *

Wszystkie dozwolone syntetyczne dodatki do artykułów spożywczych znajdują się na liście Komitetu Naukowego Technologii Żywności i są opatrzone specjalnym kodem. Poszczególne związki chemiczne dzielą się na pomniejsze grupy, które różnią się od siebie głównym przeznaczeniem. Woda amoniakowa zaliczana jest do grupy środków pomocniczych, których oznaczenie symboliczne mieści się w zakresie E500-599. Oprócz tego rozróżnia się:

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz