Woda amoniakalna - E527
Lista związków chemicznych dodawanych do produktów spożywczych jest niezwykle długa. Wśród wielu sztucznych substancji używanych do poprawy ogólnej jakości artykułów można znaleźć m.in. wodę amoniakalną. Środek oznaczany na opakowaniach symbolem E527 znajduje się m.in. w składzie niektórych wyrobów czekoladowych. Czy związek ten jest bezpieczny dla zdrowia? Gdzie jeszcze wykorzystuje się wodę amoniakalną?
[Woda](https://portal.abczdrowie.pl/woda) amoniakalna – co to?
Woda amoniakalna to zwyczajowa nazwa roztworu amoniaku w wodzie o wzorze NH3·H2O. Substancja charakteryzuje się przede wszystkim specyficznym i dość mocnym zapachem. Dość często można spotkać się z sytuacją, gdy związek ten nazywany jest wodorotlenkiem amonu. Należy jednak zaznaczyć, że takie określenie uchodzi za błędne, ponieważ dotąd nie udało się wykryć żadnej substancji w układzie woda-amoniak, której wzór odpowiadałby zapisowi NH4OH. Woda amoniakalna znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu – wykorzystuje się ją m.in. do produkcji nawozów sztucznych, wyrobów gumowych, plastikowych i papierniczych, a także włókiem i materiałów wybuchowych. Woda amoniakalna wchodzi również w skład karm dla zwierząt.
E527 – opis dodatku do żywności
Dodawana do produktów spożywczych woda amoniakalna oznaczana jest na opakowaniach symbolem E527. Według europejskich dyrektyw związek ten nie ma złego wpływu na ludzkie zdrowie. Wiadomo jednak, że woda amoniakalna spożyta samodzielnie może zadziałać bardzo toksycznie i spowodować m.in. wystąpienie dolegliwości żołądkowych, podrażnienie błon śluzowych oraz oczu. W krajach takich jak Japonia i Australia, użycie wody amoniakalnej jako dodatku do żywności jest zakazane. E527 spełnia funkcję regulatora kwasowości- jego główne zadanie polega na uzyskaniu odpowiedniego wskaźnika pH. Oprócz tego woda amoniakowa działa na produkty zobojętniająco. Obecne przepisy nie ustalają konkretnego limitu użycia związku w artykułach spożywczych. Najczęściej E527 znajdziemy w wyrobach czekoladowych oraz kakaowych.
Z jakimi innymi dodatkami najczęściej występuje E527?
• E110 – żółcień pomarańczowa
• E123 – amarant
• E129 – czerwień Allura AC
• E260 – kwas octowy
• E301 – askorbinian sodu
• E440 – pektyny
• E472c – Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
• E570 – kwasy tłuszczowe
• E574 – kwas glukonowy.
*Lista związków E – rodzaje dodatków do żywności *
Wszystkie dozwolone syntetyczne dodatki do artykułów spożywczych znajdują się na liście Komitetu Naukowego Technologii Żywności i są opatrzone specjalnym kodem. Poszczególne związki chemiczne dzielą się na pomniejsze grupy, które różnią się od siebie głównym przeznaczeniem. Woda amoniakowa zaliczana jest do grupy środków pomocniczych, których oznaczenie symboliczne mieści się w zakresie E500-599. Oprócz tego rozróżnia się:
• E100-199 – barwniki
• E200-299 – konserwanty
• E300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
• E400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
• E600-699 – wzmacniacze smaku
• E900-999 – środki słodzące, nabłyszczające i itp.
• E1000-1999 – stabilizatory, zagęstniki, konserwanty i inne.
Wojciech Chentkiewicz