Wystarczy łyżka dziennie, a skutki czuć szybko. Dba o serce i regeneruje stawy

Czarna porzeczka nadal jest stanowczo za mało doceniana, a skrywa w sobie całe bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Oprócz charakterystycznych owoców, które można przerobić na placek lub przepyszną konfiturę na zimę, warto sięgnąć również po olej. Jest on tłoczony z pestek na zimno i może być smacznym dodatkiem do sałatki.

Olej z pestek czarnej porzeczki możesz dodawać do sałatkiOlej z pestek czarnej porzeczki możesz dodawać do sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oleje z pestek owoców, takich jak winogrona, wiśnie czy czarna porzeczka, nie są tak popularne jak oliwa czy olej słonecznikowy, a nawet olej z pestek dyni, ale również mogą być stosowane w kuchni. Świetnie sprawdzają się do polania sałatki lub zup kremów. Obok tego mają również zastosowanie w kosmetyce, ponieważ dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym i antyoksydantom (takim jak witamina E) rewelacyjnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej

Dlaczego warto sięgnąć po olej z pestek porzeczki?

Obok jednonienasyconych kwasów tłuszczowych olej z pestek czarnej porzeczki zawiera także wielonienasycone kwasy, które w korzystny sposób wpływają na zdrowia serca. Niezwykle cenny jest kwas gamma-linolenowy (GLA), który odgrywa niebagatelną rolę w leczeniu chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy atopowe zapalenie skóry. Kwas ten sprzyja produkcji prostaglandyny E1, związku o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych.

Bardzo wartościowa jest również witamina E, znana z właściwości antyoksydacyjnych, oraz związki takie jak fitosterole, karotenoidy i flawonoidy. Dzięki tym składnikom olej może wspierać układ krążenia, obniżając poziom cholesterolu i poprawiając elastyczność naczyń krwionośnych.

Naukowcy potwierdzają działanie oleju

Korzyści, wynikające ze spożywania oleju z nasion czarnej porzeczki, potwierdzają badania, których wyniki opublikowano w 2005 roku w czasopiśmie "The Journal of Nutritional Biochemistry". Naukowcy przebadali wpływ oleju z czarnej przeczki i oleju rybiego na stężenie lipidów, a także glukozy i insuliny w surowicy. Okazało się, że po suplementacji olejem z czarnej porzeczki spadł poziom cholesterolu LDL. Natomiast olej rybi znacznie zmniejszył stężenie glukozy we krwi (za: dietetycy.org.pl).

Jak smakuje olej z pestek czarnej porzeczki?

W sklepach ze zdrową żywnością możesz kupić olej nie tylko z pestek, ale także z liści czarnej porzeczki. Ich smaki nieco się różnią, choć w obydwu jest wyczuwalny aromat świeżych owoców. Olej z pestek ma jednak więcej wytrawnych nut. Niektórzy odnajdują również delikatne, orzechowe aromaty.

Pij codziennie 1 łyżkę oleju

Najlepsze rezultaty przynosi regularne spożywanie 1 łyżki oleju z pestek porzeczki dziennie. Niektórzy spożywają taki czysty olej na czczo, aby maksymalnie wykorzystać jego cenne właściwości. Taka praktyka ma swoje uzasadnienie w lepszym wchłanianiu składników odżywczych. Kiedy spożywamy olej na czczo, nasz układ trawienny jest pusty, co sprzyja szybszemu i efektywniejszemu przyswajaniu nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina E.

Jednak dla wielu osób smak oleju może być zbyt intensywny. Wtedy nie należy spożywać go na siłę, bo efekt może być odwrotny od zamierzonego. Olej można równie dobrze dodać do sałatek, smoothie lub jogurtów. Zacznij od niewielkiej ilości i stopniowo zwiększaj porcję do 1 łyżki stołowej, jednocześnie bacznie obserwując reakcje swojego organizmu.

Przeciwwskazania i interakcje

Mimo licznych korzyści olej z pestek czarnej porzeczki nie jest wskazany dla każdego. Może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym przeciwpsychotycznymi i przeciwzakrzepowymi, nasilając ich działanie. Dlatego przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę