Wystarczy łyżka dziennie, a skutki czuć szybko. Dba o serce i regeneruje stawy
Czarna porzeczka nadal jest stanowczo za mało doceniana, a skrywa w sobie całe bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Oprócz charakterystycznych owoców, które można przerobić na placek lub przepyszną konfiturę na zimę, warto sięgnąć również po olej. Jest on tłoczony z pestek na zimno i może być smacznym dodatkiem do sałatki.
Oleje z pestek owoców, takich jak winogrona, wiśnie czy czarna porzeczka, nie są tak popularne jak oliwa czy olej słonecznikowy, a nawet olej z pestek dyni, ale również mogą być stosowane w kuchni. Świetnie sprawdzają się do polania sałatki lub zup kremów. Obok tego mają również zastosowanie w kosmetyce, ponieważ dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym i antyoksydantom (takim jak witamina E) rewelacyjnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej
Dlaczego warto sięgnąć po olej z pestek porzeczki?
Obok jednonienasyconych kwasów tłuszczowych olej z pestek czarnej porzeczki zawiera także wielonienasycone kwasy, które w korzystny sposób wpływają na zdrowia serca. Niezwykle cenny jest kwas gamma-linolenowy (GLA), który odgrywa niebagatelną rolę w leczeniu chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy atopowe zapalenie skóry. Kwas ten sprzyja produkcji prostaglandyny E1, związku o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych.
Bardzo wartościowa jest również witamina E, znana z właściwości antyoksydacyjnych, oraz związki takie jak fitosterole, karotenoidy i flawonoidy. Dzięki tym składnikom olej może wspierać układ krążenia, obniżając poziom cholesterolu i poprawiając elastyczność naczyń krwionośnych.
Naukowcy potwierdzają działanie oleju
Korzyści, wynikające ze spożywania oleju z nasion czarnej porzeczki, potwierdzają badania, których wyniki opublikowano w 2005 roku w czasopiśmie "The Journal of Nutritional Biochemistry". Naukowcy przebadali wpływ oleju z czarnej przeczki i oleju rybiego na stężenie lipidów, a także glukozy i insuliny w surowicy. Okazało się, że po suplementacji olejem z czarnej porzeczki spadł poziom cholesterolu LDL. Natomiast olej rybi znacznie zmniejszył stężenie glukozy we krwi (za: dietetycy.org.pl).
Jak smakuje olej z pestek czarnej porzeczki?
W sklepach ze zdrową żywnością możesz kupić olej nie tylko z pestek, ale także z liści czarnej porzeczki. Ich smaki nieco się różnią, choć w obydwu jest wyczuwalny aromat świeżych owoców. Olej z pestek ma jednak więcej wytrawnych nut. Niektórzy odnajdują również delikatne, orzechowe aromaty.
Pij codziennie 1 łyżkę oleju
Najlepsze rezultaty przynosi regularne spożywanie 1 łyżki oleju z pestek porzeczki dziennie. Niektórzy spożywają taki czysty olej na czczo, aby maksymalnie wykorzystać jego cenne właściwości. Taka praktyka ma swoje uzasadnienie w lepszym wchłanianiu składników odżywczych. Kiedy spożywamy olej na czczo, nasz układ trawienny jest pusty, co sprzyja szybszemu i efektywniejszemu przyswajaniu nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina E.
Jednak dla wielu osób smak oleju może być zbyt intensywny. Wtedy nie należy spożywać go na siłę, bo efekt może być odwrotny od zamierzonego. Olej można równie dobrze dodać do sałatek, smoothie lub jogurtów. Zacznij od niewielkiej ilości i stopniowo zwiększaj porcję do 1 łyżki stołowej, jednocześnie bacznie obserwując reakcje swojego organizmu.
Przeciwwskazania i interakcje
Mimo licznych korzyści olej z pestek czarnej porzeczki nie jest wskazany dla każdego. Może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym przeciwpsychotycznymi i przeciwzakrzepowymi, nasilając ich działanie. Dlatego przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.