Trwa ładowanie...
dow7450
12-12-2016 15:13

Wigilijna kapusta z grzybami

Przepis

Wigilijna kapusta z grzybami to jedno z tych dań, na które czekam przez cały rok. Jest niezwykle aromatyczna, odpowiednio kwaśna, po prostu pyszna. Najlepiej smakuje na drugi dzień, warto więc ją przygotować wcześniej.

dow7450
3.7
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 30 g leśnych grzybów suszonych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Przepis

Grzyby zalać przegotowaną i przestudzoną wodą. Odstawić na 3-4 godziny. Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić, zachowując wywar, a grzyby pokroić.

Kapustę opłukać, odcisnąć, a następnie posiekać drobniej. Przełożyć ją do garnka, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać liście laurowe, ziele i gotować przez około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć do gotującej się kapusty. Śliwki drobno posiekać i także dodać. Całość doprawić pieprzem, solą i cukrem. Kapustę dusić około 15 minut na średnim ogniu, raz po raz mieszając, aby się nie przypaliła.

Doskonale smakuje podawana od razu, jak i odgrzewana.

Wigilijna kapusta z grzybami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dow7450
dow7450
dow7450
dow7450
Więcej tematów
dow7450