Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim

Przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciastka z mnóstwem letnich owoców. Bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Wyglądają niesamowicie kusząco i pięknie. Zdaniem Natalii Kudeli, autorki bloga "Mała Cukierenka", takie ciastka to kwintesencja lata - trudno nie zgodzić się z taką opinią.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciastka z mnóstwem letnich owoców. Bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Wyglądają niesamowicie kusząco i pięknie. Zdaniem Natalii Kudeli, autorki bloga "Mała Cukierenka", takie ciastka to kwintesencja lata - trudno nie zgodzić się z taką opinią.

Składniki na 4 tartaletki o średnicy 12 cm:

3 prostokątne płaty ciasta francuskiego (z opakowania, w którym jest 6 porcji)
4 łyżeczki dżemu wiśniowego lub truskawkowego
150 g serka mascarpone
150 g śmietany kremówki
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki galaretki poziomkowej lub truskawkowej (w proszku)
12 łyżek poziomek

  1. Ciasto francuskie rozmrozić.
  2. Każdy prostokąt krótko zagnieść i wyciąć koło o średnicy 15-16cm. Pozbierać skrawki ciasta i wyciąć czwarty okrąg.
  3. Ciasto przełożyć do form na tartaletki delikatnie posmarowanych masłem. Przykryć folią aluminiową i wsypać groch do pieczenia (aby ciasto było obciążone). Piec przez 15 minut w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i obciążenie, wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Poziomki lub inne owoce jagodowe umyć i osączyć.
  5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  6. Ser mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
  7. Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z serkiem.
  8. Upieczone tartaletki posmarować cienko dżemem i wypełnić serkiem waniliowym. Na wierzchu poukładać owoce i delikatnie posmarować je tężejąca galaretką. Ciastka wstawić na około godziny do lodówki.

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Sprawdź również: maślane ciasto z wiśniami.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia