Szybkie dania wigilijne
Święta tuż, tuż... W wielu domach pojawi się wkrótce choinka, która zwiastować będzie nadchodzącą Gwiazdkę, prezenty i wspólne biesiadowanie za suto zastawionym stołem.
Święta tuż, tuż... W wielu domach pojawi się wkrótce choinka, która zwiastować będzie nadchodzącą Gwiazdkę, prezenty i wspólne biesiadowanie za suto zastawionym stołem.
No tak, ale co na tym stole postawić? Każdy z nas ma chyba jakieś sztandarowe dania, które co roku pojawiają w wigilijny wieczór. Wiele osób ma jednak trudność ze skompletowaniem jadłospisu. Nic dziwnego, zgodnie z tradycją na stole powinno się przecież pojawić aż dwanaście dań. To wymaga nie tylko pomysłowości, ale i sporo pracy. Nie martwcie się. Pomożemy!
Zupa nie z kartonu
W tym szczególnym dniu chyba w każdym domu podawany jest barszcz czerwony. Oczywiście bez problemu kupimy już gotową wersję opakowaną w gustowny, litrowy kartonik. Jednak czy warto? Naszym zdaniem - nie. Lepiej przygotować go samemu. Czasu zajmie niewiele, a różnica smaku będzie niepodważalna.
Potrzebne nam będzie około 1,5 kg buraków, średniej wielkości jabłko, kiszony ogórek, cebula, kilka ząbków czosnku (wedle zamiłowania - można pominąć), bulion w kostce, a także kilka przypraw do smaku, m.in. liść laurowy, sól, pieprz, majeranek i cukier.
Zaczynamy od ugotowania buraków (w całości, bez obierania). Gdy zmiękną, obieramy je i przecieramy na tarce z grubymi oczkami. Następnie dodajemy pozostałe, pokrojone składniki i przyprawiamy wedle upodobań. Zalewamy wywarem z rosołu i odstawiamy na noc. Następnego dnia przecedzamy oraz sprawdzamy, czy nie wymaga doprawienia. Podgrzewamy i już. Smacznego!
Krokietowy zawrót głowy
Oczywiście na wigilijnym stole nie może zabraknąć także krokietów z kapustą i grzybami. Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy około 1 litra mleka, 2 jaj, mąki, soli i cukru (do smaku).
Robiąc naleśniki, zaczynamy od zmiksowania składników. Mąki dodajemy tyle, by ciasto nie było za rzadkie lub zbyt gęste. Smażymy równomiernie z obydwu stron, a gdy skończymy - bierzemy się za nadzienie.
Farsz przygotujemy z kilograma kiszonej kapusty, suszonych grzybów (namoczyć dzień wcześniej) i dużej cebuli. Przyda się również olej i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz.
Suszone grzyby gotujemy, aż zmiękną. Kiszoną kapustę spłukujemy i także wstawiamy na ogień razem z przyprawami. Po zagotowaniu odlewamy wodę, wyciskamy i siekamy. Drobno skrojoną cebulę obsmażamy na oleju, a następnie mieszamy z kapustą i grzybami. Całość można doprawić do smaku. Zostawiamy pod przykryciem na mniej więcej pół godziny. Po tym czasie pozostaje nam rozłożyć farsz na naleśnikach, zwinąć w krokiety i podsmażyć.
Rybna sałatka
Wiadomo, że tego dnia na stole stawiamy także dania rybne. Nie każdy ma jednak serce do zabijania karpia lub chęci przyrządzania wyszukanych potraw. No tak, ale tradycji musi stać się zadość... W takiej sytuacji uratuje nas sałatka śledziowa! Szybka, prosta i tania (co może być ważne w czasie gorączki świątecznych przygotowań).
Potrzebne nam będą 3 podwójne płaty śledziowe w occie, 4 średnie ogórki konserwowe, 4 łyżki majonezu, 2 marchewki, 2 cebule, 200 ml kwaśnej i 200 ml słodkiej śmietany i pieprz. To wszystko.
Po zdjęciu skóry płaty śledziowe dzielimy na kawałki. Dodajemy drobno pokrojoną, ugotowaną marchew, ogórki, i cebulę. Całość mieszamy ze śmietaną i majonezem. Doprawiamy pieprzem i w ten prosty sposób mamy doskonałą sałatkę!
qk