Syrop malinowy czy o smaku malinowym. Tak czytaj etykiety

Jak nie nabrać się na produkt udający malinowy specjał? Dlaczego lepiej uważać na slogany "domowa receptura" i "specjał babuni"?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Jesienny niezbędnik do herbaty

Obraz
© 123RF.COM

Gęsty, o intensywnym kolorze i zapachu syrop chętnie wlewamy do jesiennych herbat, razem z dodatkiem miodu, goździków i plasterka cytryny. Kubek takiego aromatycznego napoju od razu stawia na nogi, rozgrzewa i poprawia humor. Ale jak nie nabrać się na produkt udający malinowy specjał? Dlaczego lepiej uważać na slogany "domowa receptura" i "specjał babuni"? Oto kilka praktycznych porad i propozycje, jak inaczej wykorzystać dobry syrop owocowy w kuchni.

/ 5Syrop czy "syrop"?

Obraz
© 123RF.COM

Na sklepowych półkach czeka na nas szeroki asortyment syropów owocowych, w tym najpopularniejszej wersji z soczystych malin. Niestety, tylko niektóre z butelek to aromatyczny i zdrowy produkt. Zamiast przygotowywanego według domowej receptury specjału, który składem nie odbiega od słoików ze spiżarni babci, producenci oferują mieszanki wody i cukru. Te, aby oszukać nasz zmysł wzroku, barwione są koncentratem i mają w sobie jedynie mały procent prawdziwego syropu malinowego. Wydawać by się mogło, że wyższa cena będzie gwarancją dobrej jakości, ale nie zawsze tak bywa. Jak się nie nabrać?

/ 5Etykiety syropów

Obraz
© 123RF.COM

Zanim produkt wyląduje w naszym koszyku musi upewnić się, że tytułowa "Słodka Malinka" to nie tylko łudząca nazwa, ale przede wszystkim odzwierciedlenie składu. W tym celu warto dokładnie przyjrzeć się etykiecie. Im krótsza lista składników, tym lepiej. Do stworzenia syropu potrzeba jedynie soku z owoców i cukru, więc jak łatwo się domyśleć, właśnie te półprodukty powinny znaleźć się na liście. Wszelkie dodatki, wzmacniacze smaku czy konserwanty powinny wzbudzić naszą czujność. Syrop taki nie tylko będzie gorzej smakować, ale i regularnie spożywany może wpłynąć na pogorszenie naszego zdrowia. Syrop można też zrobić własnoręcznie - w sezonie ze świeżych malin, a jesienią przykładowo cytrynowo-imbirowy specjał, także świetny do herbaty. Oto przepis.

/ 5Domowy cytrynowo-imbirowy syrop

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 cytryna, 4 cm korzenia imbiru, 150 ml płynnego miodu (np. lipowego).

Przygotowanie: przygotować wyparzony i wysuszony słoik o pojemności 200 ml. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w plasterki. Imbir obrać i również pokroić w plasterki. Na spód słoika wlać odrobinę miodu, następnie włożyć plasterek cytryny, kawałki imbiru i wlać 1-2 łyżki miodu. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinien być miód. Tak przygotowany syrop schować do lodówki na dwie doby. Po tym czasie będzie. Doskonale rozgrzewa, a w dodatku jest pyszny. A jak go użyć inaczej?

/ 5Syrop malinowy w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Syrop można wykorzystać do rozgrzewających napojów - grzańców i herbat. Doskonale wzbogaci także niejeden deser. Idealnym połączeniem będzie jeszcze ciepły kremowy sernik z malinowym syropem. Produkt ten nadaje się także do połączeń wytrawnych - sosy na bazie syropów i demi glace urozmaicą smak wieprzowiny oraz wołowiny.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce