Ta rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i ser
Przepis
To będzie najlepsza karkówka, jaką jedliście. Soczyste i dobrze doprawione mięso z pieczarkowym farszem. Do tego pieczone ziemniaczki.
4.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Źródło: 123RF
Składniki
Składniki marynaty:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno pokrojona cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- pokruszony liść laurowy
- 8-10 ziarenek kolendry
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 ziarnka pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
Dodatkowo:
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 litra bulionu
- przyprawa do ziemniaków
- przyprawa do karkówki
Przepis
- Karkówkę nacinać tak aby utworzył się duży płat mięsa. Natrzeć marynatą do mięs i pozostawić na noc w lodówce.
- Na rozłożony płat mięsa nałożyć plastry boczku i sera żółtego. Na to ułożyć pokrojone ogórki kiszone i pieczarki, a także cebulę pokrojoną w talarki.
- Wszystko oprószyć przyprawą do karkówki.
- Mięso z farszem zwinąć ciasno w rulon. Zrolowane mięso związać nicią. Ułożyć na brytfannie, obłożyć ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki.
- Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków lub ziołami prowansalskimi.
- Całość zalać bulionem. Wstawić do gorącego piekarnika na około 1,5 godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ta rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i ser
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.