Ta rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i ser
To będzie najlepsza karkówka, jaką jedliście. Soczyste i dobrze doprawione mięso z pieczarkowym farszem. Do tego pieczone ziemniaczki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki marynaty:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno pokrojona cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- pokruszony liść laurowy
- 8-10 ziarenek kolendry
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 ziarnka pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
Rolada:
Dodatkowo:
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 litra bulionu
- przyprawa do ziemniaków
- przyprawa do karkówki
Przepis
- Karkówkę nacinać tak aby utworzył się duży płat mięsa. Natrzeć marynatą do mięs i pozostawić na noc w lodówce.
- Na rozłożony płat mięsa nałożyć plastry boczku i sera żółtego. Na to ułożyć pokrojone ogórki kiszone i pieczarki, a także cebulę pokrojoną w talarki.
- Wszystko oprószyć przyprawą do karkówki.
- Mięso z farszem zwinąć ciasno w rulon. Zrolowane mięso związać nicią. Ułożyć na brytfannie, obłożyć ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki.
- Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków lub ziołami prowansalskimi.
- Całość zalać bulionem. Wstawić do gorącego piekarnika na około 1,5 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl