Ta rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i ser

To będzie najlepsza karkówka, jaką jedliście. Soczyste i dobrze doprawione mięso z pieczarkowym farszem. Do tego pieczone ziemniaczki.

To rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i serTo rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i ser
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki marynaty:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pokruszony liść laurowy
  • 8-10 ziarenek kolendry
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 ziarnka pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej

Rolada:

  • 1,5 kg karkówki
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 30 dag sera żółtego
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 20 dag pieczarek

Dodatkowo:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 litra bulionu
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa do karkówki

Przepis

  • Karkówkę nacinać tak aby utworzył się duży płat mięsa. Natrzeć marynatą do mięs i pozostawić na noc w lodówce.
  • Na rozłożony płat mięsa nałożyć plastry boczku i sera żółtego. Na to ułożyć pokrojone ogórki kiszone i pieczarki, a także cebulę pokrojoną w talarki.
  • Wszystko oprószyć przyprawą do karkówki.
  • Mięso z farszem zwinąć ciasno w rulon. Zrolowane mięso związać nicią. Ułożyć na brytfannie, obłożyć ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki.
  • Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków lub ziołami prowansalskimi.
  • Całość zalać bulionem. Wstawić do gorącego piekarnika na około 1,5 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne