Pulpeciki z makaronem
Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Posmakuje małym i dużym niejadkom.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Posiekaj cebulę i czosnek. Jeną cebulę dodaj do mięsa, wbij jajko, dosyp bułkę tartą, dodaj 1-2 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób masę mięsną. Formuj z niej maleńkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i szybko obsmaż na oleju. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj. W rondelku na łyżce oleju zeszklij resztę cebuli i czosnek. Dodaj pomidory wraz z zalewą. Zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem oraz ziołami prowansalskimi. Gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Włóż do niego pulpeciki, podgrzej w sosie. Makaron odcedź. Po porcji przełóż na talerz, polej sosem z pulpecikami. Możesz posypać bazylią i startym parmezanem
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze