Potrawy z grilla dla prawdziwych mięsożerców
Grill nieodłącznie kojarzy się nam z kiełbaskami, żeberkami i karkówką - czyli jest to prawdziwy raj dla tych, dla których mięso jest podstawą diety. Mięso z grilla można jednak przygotować w niebanalny sposób. Najlepsza dziesiątka takich dań przed nami!
Amerykańskie żeberka BBQ
Każdy kucharz marzy, by przygotować żeberka w ten właśnie sposób. Jak to zrobić?
Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, pół szklanki miodu, kostka bulionowa, łyżka ziaren kolendry, cztery ząbki czosnku, cebula, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonego imbiru, pół łyżeczki mielonych goździków, trzy łyżki cukru trzcinowego i pół szklanki keczupu.
Żeberka myjemy i dzielimy na części. Następnie gotujemy je z kostką bulionową przez 20 minut. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy cukier i czekamy do momentu, kiedy lekko się skarmelizuje. Ziarna kolendry rozdrabniamy w moździerzu i wrzucamy do garnka wraz z pozostałymi przyprawami. Następnie dodajemy keczup i dusimy przez ok. 15 minut. Pod koniec sos doprawiamy miodem. W tak przygotowanym sosie marynujemy żeberka co najmniej jeden dzień, a potem opiekajmy mięso na średnio rozgrzanym grillu ok. 30 minut.
* Szaszłyki drobiowe*
Składniki: cztery podwójne filety z piersi kurczaka, obrana i starta na tarce cebula, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki świeżego imbiru, łyżeczka kolendry, łyżeczka chili, sok z cytryny, pół szklanki białego wina, 3-4 łyżki sosu sojowego, 4-5 łyżek oleju sojowego, sól, pieprz. Wszystkie przyprawy wymieszać. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na wąskie paski, włożyć do miski, polać marynatą, przykryć i schłodzić na 3-4 godz. Bambusowe patyczki namoczyć w wodzie, nabić na nie paski mięsa. Szaszłyki piec 25 minut nad żarzącymi się węglami. W trakcie pieczenia szaszłyki odwracać i smarować marynatą.
* Szaszłyki z kurczaka, papryki i cukinii*
Potrzebujemy pół kilograma filetów z kurczaka, dwie cebule (biała i czerwona), nieduża cukinia, czerwona papryka, 6 pieczarek, 5 łyżek sosu sojowego, 10 łyżek oleju, pół cytryny. Filety myjemy i kroimy w paski albo w dużą kostkę. Przygotowujemy marynatę, mieszając sos sojowy z połową oliwy i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Przekładamy mięso do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Cebulę kroimy w ćwiartki, cukinię w grube plastry, a paprykę na kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, zalewamy oliwą, mieszamy dokładnie. Marynowane mięso nadziewamy na patyczki na przemian z warzywami. Grillujemy na średnio gorącym ruszcie przez 20 minut, często obracając i smarując marynatą.
* Szaszłyk z wątróbki drobiowej dla smakoszy*
Potrzebujemy: 60 dag wątróbki drobiowej, 4 jabłka, 1 puszkę ananasów, pieprz, sól. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki takiej wielkości i kształtu, aby można je było potem nawlec na patyczki do szyszłyków. Ananasy odcedzamy i kroimy na trójkąty. Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki przemiennie nakładamy na patyczki. Pieczemy na grillu ze wszystkich stron.
Podroby z grilla
Składniki: kilogram żołądków drobiowych, papryka czerwona (pół kilograma) , papryka ostra w proszku (łyżka), imbir w proszku - (łyżka), oliwa do smażenia, sól (1 łyżka). Serca i żołądki dokładnie oczyścić, opłukać w wodzie i przełożyć do garnka. Wlać ok. dwa litry wody, dodać przyprawy, sól i gotować do miękkości. Ugotowane podroby osączyć z wywaru i ostudzić. Serca i żołądki skropić oliwą i nadziać na wykałaczki. Szaszłyki posypać pieprzem i zrumienić na grillu.
Udziec jagnięcy z grilla
To trudne, ale fektowne danie. Potrzebujemy: udziec (mniej więcej 1,5-kilogramowy), osiem łyżek octu balsamicznego, sok i skórkę z jednej cytryny, szklanka oleju słonecznikowego, cztery łyżki posiekanej świeżej mięty, dwa ząbki czosnku, dwie łyżeczki brązowego cukru, sól i pieprz. Udziec zawinąć, przekłuć paroma szpikulcami do mięsa tak, aby mięso trzymało się całości i dało się łatwo obracać. W szklanej salaterce zmieszać ocet i olej z sokiem i skórką cytryny, miętą, czosnkiem, solą, pieprzem - jagniecinę włożyć do salaterki i marynować co najmniej osiem godzin. Piec na grillu około godziny, zawinięte w folię aluminową.
Wołowina marynowana z grilla
Potrzebujemy: wołowina na steki – 200 g na osobę, 30 ml oleju, sól, pieprz. Bejca do mięsa: mała cebula, 70 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 ml oleju, listek laurowy, dwa ziarna pieprzu, ćwierć łyżeczki tymianku.
Sposób przyrządzania nie jest trudny: z wszystkich podanych składników przygotowujemy marynatę. Płat mięsa zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty możemy już mięso ułożyć na rozgrzanym grillu. Pieczemy 7-9 minut z każdej strony, zależnie od tego, czy chcemy żeby stek był mocniej czy słabiej wysmażony. Solimy dopiero po usmażeniu!
Hamburgery z grilla
Amerykański hit! Potrzebujemy - kilogram mielonej wołowiny, łyżeczkę czarnego pieprzu, dwie łyżeczki mielonej papryki słodkiej, dwie łyżeczki majeranku, łyżeczkę tymianku, dwie łyżeczki pikantnej musztardy, łyżeczkę oliwy, dwa pomidory, cebulę, dwa ogórki, sześć listków sałaty lodowej, sześć bułek hamburgerowych.
Dzień przed grillowaniem mieszamy mięso z przyprawami i odstawiamy do lodówki. Przed grillowaniem formujemy sześć hamburgerów, wielkości bułki. Cebulę, pomidory i ogórki kroimy w plastry. Hamburgery pieczemy na mocno rozgrzanym grillu przez ok. 10 minut, minutę przed zdjęciem wrzucamy na ruszt przekrojone wzdłuż bułki. Każdy z gości dodaje do hamburgera to co chce.
Libijski kebab
To danie z wołowiny może stać się absolutnym hitem każdego przyjęcia przy grillu. Potrzebujemy: kilogram mielonego mięsa wołowego, dużą cebulę, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki czarnego pieprzu, pół łyżeczki mielonego kminku, sól do smaku, olej roślinny.
Mięso mieszamy z przyprawami, doprawiamy solą do smaku, dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę. Masę mieszamy dokładnie. Formujemy podłużne paluszki o grubości około 2 cm i długości do 10 cm. Odstawiamy je na pół godziny w chłodne miejsce. Przed smażeniem smarujemy mięso olejem.
Absolutne arcydzieło kulinarne, czyli karkówka w miodowo-pomidorowej marynacie
Potrzebujemy: sześć plastrów karkówki, słoiczek przecieru pomidorowego, dwie łyżki miodu, szklankę oleju, , trzy łyżki sosu sojowego, kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, pieprz, paprykę słodką, suszon bazylię i łyżkę gorczycy mielonej.
Mięso najlepiej przygotować dwa dni wcześniej, żeby dobrze przeszło przyprawami. Lekko karkówkę rozbić, najlepiej drewnianym młotkiem, wszystkie składniki marynaty (czyli przyprawy) wymieszać i dobrze zamoczyć w nich mięso. Trzymać w lodówce co najmniej dwa dni. Powoli grillować.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl