Trwa ładowanie...
30-04-2013 17:07

Potrawy z grilla dla prawdziwych mięsożerców

Grill nieodłącznie kojarzy się nam z kiełbaskami, żeberkami i karkówką - czyli jest to prawdziwy raj dla tych, dla których mięso jest podstawą diety. Mięso z grilla można jednak przygotować w niebanalny sposób. Najlepsza dziesiątka takich dań przed nami!

Potrawy z grilla dla prawdziwych mięsożercówŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d1a1h4a
d1a1h4a

Amerykańskie żeberka BBQ
Każdy kucharz marzy, by przygotować żeberka w ten właśnie sposób. Jak to zrobić?
Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, pół szklanki miodu, kostka bulionowa, łyżka ziaren kolendry, cztery ząbki czosnku, cebula, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonego imbiru, pół łyżeczki mielonych goździków, trzy łyżki cukru trzcinowego i pół szklanki keczupu.
Żeberka myjemy i dzielimy na części. Następnie gotujemy je z kostką bulionową przez 20 minut. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy cukier i czekamy do momentu, kiedy lekko się skarmelizuje. Ziarna kolendry rozdrabniamy w moździerzu i wrzucamy do garnka wraz z pozostałymi przyprawami. Następnie dodajemy keczup i dusimy przez ok. 15 minut. Pod koniec sos doprawiamy miodem. W tak przygotowanym sosie marynujemy żeberka co najmniej jeden dzień, a potem opiekajmy mięso na średnio rozgrzanym grillu ok. 30 minut.

* Szaszłyki drobiowe*
Składniki: cztery podwójne filety z piersi kurczaka, obrana i starta na tarce cebula, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki świeżego imbiru, łyżeczka kolendry, łyżeczka chili, sok z cytryny, pół szklanki białego wina, 3-4 łyżki sosu sojowego, 4-5 łyżek oleju sojowego, sól, pieprz. Wszystkie przyprawy wymieszać. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na wąskie paski, włożyć do miski, polać marynatą, przykryć i schłodzić na 3-4 godz. Bambusowe patyczki namoczyć w wodzie, nabić na nie paski mięsa. Szaszłyki piec 25 minut nad żarzącymi się węglami. W trakcie pieczenia szaszłyki odwracać i smarować marynatą.

* Szaszłyki z kurczaka, papryki i cukinii*
Potrzebujemy pół kilograma filetów z kurczaka, dwie cebule (biała i czerwona), nieduża cukinia, czerwona papryka, 6 pieczarek, 5 łyżek sosu sojowego, 10 łyżek oleju, pół cytryny. Filety myjemy i kroimy w paski albo w dużą kostkę. Przygotowujemy marynatę, mieszając sos sojowy z połową oliwy i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Przekładamy mięso do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Cebulę kroimy w ćwiartki, cukinię w grube plastry, a paprykę na kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, zalewamy oliwą, mieszamy dokładnie. Marynowane mięso nadziewamy na patyczki na przemian z warzywami. Grillujemy na średnio gorącym ruszcie przez 20 minut, często obracając i smarując marynatą.

* Szaszłyk z wątróbki drobiowej dla smakoszy*
Potrzebujemy: 60 dag wątróbki drobiowej, 4 jabłka, 1 puszkę ananasów, pieprz, sól. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki takiej wielkości i kształtu, aby można je było potem nawlec na patyczki do szyszłyków. Ananasy odcedzamy i kroimy na trójkąty. Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki przemiennie nakładamy na patyczki. Pieczemy na grillu ze wszystkich stron.

d1a1h4a

Podroby z grilla

Składniki: kilogram żołądków drobiowych, papryka czerwona (pół kilograma) , papryka ostra w proszku (łyżka), imbir w proszku - (łyżka), oliwa do smażenia, sól (1 łyżka). Serca i żołądki dokładnie oczyścić, opłukać w wodzie i przełożyć do garnka. Wlać ok. dwa litry wody, dodać przyprawy, sól i gotować do miękkości. Ugotowane podroby osączyć z wywaru i ostudzić. Serca i żołądki skropić oliwą i nadziać na wykałaczki. Szaszłyki posypać pieprzem i zrumienić na grillu.
Udziec jagnięcy z grilla

To trudne, ale fektowne danie. Potrzebujemy: udziec (mniej więcej 1,5-kilogramowy), osiem łyżek octu balsamicznego, sok i skórkę z jednej cytryny, szklanka oleju słonecznikowego, cztery łyżki posiekanej świeżej mięty, dwa ząbki czosnku, dwie łyżeczki brązowego cukru, sól i pieprz. Udziec zawinąć, przekłuć paroma szpikulcami do mięsa tak, aby mięso trzymało się całości i dało się łatwo obracać. W szklanej salaterce zmieszać ocet i olej z sokiem i skórką cytryny, miętą, czosnkiem, solą, pieprzem - jagniecinę włożyć do salaterki i marynować co najmniej osiem godzin. Piec na grillu około godziny, zawinięte w folię aluminową.

Wołowina marynowana z grilla

Potrzebujemy: wołowina na steki – 200 g na osobę, 30 ml oleju, sól, pieprz. Bejca do mięsa: mała cebula, 70 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 ml oleju, listek laurowy, dwa ziarna pieprzu, ćwierć łyżeczki tymianku.
Sposób przyrządzania nie jest trudny: z wszystkich podanych składników przygotowujemy marynatę. Płat mięsa zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty możemy już mięso ułożyć na rozgrzanym grillu. Pieczemy 7-9 minut z każdej strony, zależnie od tego, czy chcemy żeby stek był mocniej czy słabiej wysmażony. Solimy dopiero po usmażeniu!

Hamburgery z grilla

Amerykański hit! Potrzebujemy - kilogram mielonej wołowiny, łyżeczkę czarnego pieprzu, dwie łyżeczki mielonej papryki słodkiej, dwie łyżeczki majeranku, łyżeczkę tymianku, dwie łyżeczki pikantnej musztardy, łyżeczkę oliwy, dwa pomidory, cebulę, dwa ogórki, sześć listków sałaty lodowej, sześć bułek hamburgerowych.
Dzień przed grillowaniem mieszamy mięso z przyprawami i odstawiamy do lodówki. Przed grillowaniem formujemy sześć hamburgerów, wielkości bułki. Cebulę, pomidory i ogórki kroimy w plastry. Hamburgery pieczemy na mocno rozgrzanym grillu przez ok. 10 minut, minutę przed zdjęciem wrzucamy na ruszt przekrojone wzdłuż bułki. Każdy z gości dodaje do hamburgera to co chce.

d1a1h4a

Libijski kebab

To danie z wołowiny może stać się absolutnym hitem każdego przyjęcia przy grillu. Potrzebujemy: kilogram mielonego mięsa wołowego, dużą cebulę, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki czarnego pieprzu, pół łyżeczki mielonego kminku, sól do smaku, olej roślinny.
Mięso mieszamy z przyprawami, doprawiamy solą do smaku, dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę. Masę mieszamy dokładnie. Formujemy podłużne paluszki o grubości około 2 cm i długości do 10 cm. Odstawiamy je na pół godziny w chłodne miejsce. Przed smażeniem smarujemy mięso olejem.

Absolutne arcydzieło kulinarne, czyli karkówka w miodowo-pomidorowej marynacie

Potrzebujemy: sześć plastrów karkówki, słoiczek przecieru pomidorowego, dwie łyżki miodu, szklankę oleju, , trzy łyżki sosu sojowego, kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, pieprz, paprykę słodką, suszon bazylię i łyżkę gorczycy mielonej.
Mięso najlepiej przygotować dwa dni wcześniej, żeby dobrze przeszło przyprawami. Lekko karkówkę rozbić, najlepiej drewnianym młotkiem, wszystkie składniki marynaty (czyli przyprawy) wymieszać i dobrze zamoczyć w nich mięso. Trzymać w lodówce co najmniej dwa dni. Powoli grillować.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

d1a1h4a
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1a1h4a
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj