Trwa ładowanie...
d16itnk
15-10-2015 21:48

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Przepis

To danie to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość. Aromatyczny, soczysty, rozpływający się w ustach, z nutą słodyczy. Do tego przepyszny ziołowy sos. Sąsiadki będą cie błagać o przepis.

d16itnk
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 300 g śliwek suszonych bez pestek
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 65 g suszonego majeranku
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki
Przepis

Oczyszczony z błon schab natnij wzdłuż ostrym nożem na głębokość około 3 cm. W powstałe nacięcie wetknij suszone śliwki.

Przygotuj marynatę. W miseczce połącz przyprawę do mięs z musztardą i olejem. Natrzyj nią mięso i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki. W ten sposób marynata i jej smaki wnikną w schab, a twoja pieczeń będzie aromatyczna i soczysta. Po tym czasie schab obsmaż z każdej ze stron na złoty kolor, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, by zamknęły się pory mięsa. Następnie jeszcze gorącą pieczeń obtocz w majeranku. Użyj do tego folii aluminiowej, w którą owiń mięso.

Schab w folii połóż na blasze piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 50-60 minut. W trakcie pieczenia z mięsa wyciekną soki, które można zlać do miski - będą bazą sosu do pieczeni.

Drobno posiekaną szalotkę obsmaż na patelni z odrobiną oleju. Do cebulki wlej 2/3 szklanki ciepłej wody wymieszanej z mąką i soki z pieczenia mięsa. Całość zamieszaj. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj dwie minuty, potem zmniejsz ogień i dodaj śmietanę - wymieszaną z odrobiną gorącego sosu, by się nie zwarzyła. Na koniec dopraw majerankiem. Sosem polej pokrojony w plastry schab.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16itnk
d16itnk
d16itnk
d16itnk
Więcej tematów
d16itnk