Mięso pyszne i szlachetne
Schab jest jednym z lepszych gatunków mięsa. Świetnie się sprawdza jako obiad, ale także alternatywa dla wędlin.
Schab jest jednym z lepszych gatunków mięsa. Upieczony z dodatkiem ziół i czosnku, podawany na zimno, świetnie zastąpi niezbyt zdrowe wędliny.
Polecamy schab zawijany z serem. Zanim zabierzemy się do pracy, przygotujmy: 2 kotlety schabowe, 15 dag żółtego sera, 2 cebulki, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, bułkę tartą, przyprawy (w tym sól i pieprz do smaku).
Najpierw rozbijamy mięso na cieniutkie plastry, które przyprawiamy według własnych upodobań. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy ją do tartego sera i drobno posiekanej natki pietruszki. Farsz kładziemy na mięso i zawijamy obtaczając w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru.
Szaszłyk z ziemniakami
Co powiecie na szaszłyki? Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków, 50 dag schabu, 20 dag boczku, 3 łyżki oliwy, czerwoną paprykę, mieloną paprykę, liście laurowe, garść suszonych śliwek, sól i pieprz.
Ziemniaki gotujemy, a mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę (z liści laurowych, 3 łyżek oliwy, mielonej papryki, soli i pieprzu), którą smarujemy ziemniaki i mięso, a następnie wstawiamy wszystko do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie ziemniaki zawijamy w boczek i nabijamy na patyczki przekładając czerwoną papryką, suszonymi śliwkami i kawałkami schabu. Pieczemy na ruszcie 6-7 minut.
Pieczeń ze śliwkami
Do zapiekanego schabu potrzebne nam będą: 4 kotlety schabowe bez kości, 16 suszonych śliwek, sos śliwkowy, tymianek, 1 cebula, odrobina bułki tartej, starty parmezan, sól i pieprz (do smaku).
Zaczynamy od rozbicia schabu, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz smażymy na rozgrzanym maśle. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, a następnie układamy warstwy z kotletów, śliwek i cebuli pokrojonej w plastry. Wierzch posypujemy parmezanem. Nasze danie pieczemy przez około pół godziny.
Królewska porcja
Na koniec schab po królewsku. Do jego przygotowania potrzebować będziemy: 1 kg schabu z kością, 200 g pieczarek, 2 żółtka z jajek, 50 g orzechów włoskich, 3 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżkę tartego chrzanu, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól (do smaku).
Oddzielamy mięso od kości, ścinki mielimy i dodajemy do drobno pokrojonych pieczarek usmażonych wcześniej na maśle. Dorzucamy także posiekane, sparzone orzechy, chrzan i żółtka jajek. Dla lepszego smaku można dodać odrobinę przypraw. Pozostały kawałek mięsa lekko nacinamy i wkładamy do niego nadzienie. Całość zawiązujemy nitką, aby się nie rozpadło, obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym oleju. Tak przygotowane wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 60 minut. W trakcie pieczenia powstanie sos, którym dobrze jest od czasu do czasu polać naszą pieczeń.
Schab zaliczyć można do jednego z chudszych mięs. Oczywiście wszystko zależy od sposobu, w jaki zostanie przyrządzony. Sto gram surowego schabu wieprzowego ma 174 kcal, 21 g białka i 10 g tłuszczu. Jeszcze mniej znajdziemy w wersji wędzonej (nie smażonej!) – odpowiednio 136 kcal, 25 g i 4 g.
qk