Mięso pyszne i szlachetne

Schab jest jednym z lepszych gatunków mięsa. Świetnie się sprawdza jako obiad, ale także alternatywa dla wędlin.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Schab jest jednym z lepszych gatunków mięsa. Upieczony z dodatkiem ziół i czosnku, podawany na zimno, świetnie zastąpi niezbyt zdrowe wędliny.

Polecamy schab zawijany z serem. Zanim zabierzemy się do pracy, przygotujmy: 2 kotlety schabowe, 15 dag żółtego sera, 2 cebulki, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, bułkę tartą, przyprawy (w tym sól i pieprz do smaku).
Najpierw rozbijamy mięso na cieniutkie plastry, które przyprawiamy według własnych upodobań. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy ją do tartego sera i drobno posiekanej natki pietruszki. Farsz kładziemy na mięso i zawijamy obtaczając w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru.

Szaszłyk z ziemniakami

Co powiecie na szaszłyki? Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków, 50 dag schabu, 20 dag boczku, 3 łyżki oliwy, czerwoną paprykę, mieloną paprykę, liście laurowe, garść suszonych śliwek, sól i pieprz.
Ziemniaki gotujemy, a mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę (z liści laurowych, 3 łyżek oliwy, mielonej papryki, soli i pieprzu), którą smarujemy ziemniaki i mięso, a następnie wstawiamy wszystko do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie ziemniaki zawijamy w boczek i nabijamy na patyczki przekładając czerwoną papryką, suszonymi śliwkami i kawałkami schabu. Pieczemy na ruszcie 6-7 minut.

Pieczeń ze śliwkami

Do zapiekanego schabu potrzebne nam będą: 4 kotlety schabowe bez kości, 16 suszonych śliwek, sos śliwkowy, tymianek, 1 cebula, odrobina bułki tartej, starty parmezan, sól i pieprz (do smaku).
Zaczynamy od rozbicia schabu, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz smażymy na rozgrzanym maśle. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, a następnie układamy warstwy z kotletów, śliwek i cebuli pokrojonej w plastry. Wierzch posypujemy parmezanem. Nasze danie pieczemy przez około pół godziny.

Królewska porcja

Na koniec schab po królewsku. Do jego przygotowania potrzebować będziemy: 1 kg schabu z kością, 200 g pieczarek, 2 żółtka z jajek, 50 g orzechów włoskich, 3 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżkę tartego chrzanu, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól (do smaku).
Oddzielamy mięso od kości, ścinki mielimy i dodajemy do drobno pokrojonych pieczarek usmażonych wcześniej na maśle. Dorzucamy także posiekane, sparzone orzechy, chrzan i żółtka jajek. Dla lepszego smaku można dodać odrobinę przypraw. Pozostały kawałek mięsa lekko nacinamy i wkładamy do niego nadzienie. Całość zawiązujemy nitką, aby się nie rozpadło, obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym oleju. Tak przygotowane wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 60 minut. W trakcie pieczenia powstanie sos, którym dobrze jest od czasu do czasu polać naszą pieczeń.

Schab zaliczyć można do jednego z chudszych mięs. Oczywiście wszystko zależy od sposobu, w jaki zostanie przyrządzony. Sto gram surowego schabu wieprzowego ma 174 kcal, 21 g białka i 10 g tłuszczu. Jeszcze mniej znajdziemy w wersji wędzonej (nie smażonej!) – odpowiednio 136 kcal, 25 g i 4 g.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce