Fuczki - placki z kiszonej kapusty

Fuczki - niepozorna nazwa prostej, ale bardzo smacznej potrawy, pochodzącej z Bieszczad. Są to placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej. Jak pisze o nich Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", przy pierwszym skosztowaniu może zaskoczyć ich ciekawy smak. Niektórzy robią je z kapusty ugotowanej, inni wolą z surowej, gdyż więcej smaku oddaje plackom. To idealne danie dla wielbicieli prostego i szybkiego jedzenia.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Fuczki - niepozorna nazwa prostej, ale bardzo smacznej potrawy, pochodzącej z Bieszczad. Są to placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej. Jak pisze o nich Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", przy pierwszym skosztowaniu może zaskoczyć ich ciekawy smak. Niektórzy robią je z kapusty ugotowanej, inni wolą z surowej, gdyż więcej smaku oddaje plackom. To idealne danie dla wielbicieli prostego i szybkiego jedzenia.

Składniki:

200 g kiszonej kapusty
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
sól, grubo mielony pieprz
dodatkowe przyprawy: majeranek, cząber, kminek itp.
olej do smażenia

Przygotowanie:

Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto naleśnikowe, czyli wszystko razem dokładnie połączyć. Odstawić na kilka minut. W tym czasie kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soki, posiekać drobno. Dodać do ciasta naleśnikowego, przyprawić pieprzem i resztą przypraw, wymieszać dokładnie. Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać z naturalnym jogurtem, śmietaną, sosem mięsnym, z dodatkiem surówek - co nam tylko do głowy przyjdzie.

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl.

Obraz
© (fot. www.daylicooking.pl)

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji