Dania na odporność: żurek, gulasz i jesienne desery
Rozgrzewają i wzmacniają naszą odporność. Są banalne w przygotowaniu.
Jesienią łatwo o przeziębienie, dlatego w kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski przygotował potrawy, które wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami. Na stole pojawiły się dania takie jak: migdały z pieprzem, bezmięsny żurek z chrzanem, jajkami i grzybami, gulasz z dyni i ciecierzycy, śniadaniowe zapiekane jabłka, syrop z pigwowca do herbaty oraz rozgrzewający napój z imbiru, kurkumy, miodu i cytryny.
Składniki:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
2 marchewki
1 por - tylko biała część
500 ml wywaru lub wody
400 g boczniaków
1 łyżka tartego chrzanu
500 ml żurku
sól i pieprz
majeranek do smaku
Dodatki:
4 jajka ugotowane na miękko
4 kromki pieczywa razowego
4 łyżki chrzanu ze śmietaną
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz por. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie, smażyć przez chwilę. Zalać wywarem lub wodą. Gotować, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki boczniaki i dodać do zupy. Gotować chwilę, dodać żurek. Doprawić chrzanem, pieprzem, solą i majerankiem. Pieczywo razowe posmarować chrzanem i zapiec w piekarniku, aż chrzan się przypiecze. Zupę podawać z jajkami gotowanymi na miękko oraz grzankami.