Co znajdziemy w maku?

Ich orzechowy smak znakomicie sprawdza się potrawach, przede wszystkim słodkich. Chyba w każdym polskim domu na Święta przygotowuje się choć jeden smakołyk z ziarnami maku w składzie. Te nasiona są bogatym źródłem witamin, regulują pracę układu pokarmowego i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Jednak w ich jedzeniu musimy zachować umiar. Uważajmy też na gotowe masy makowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Mak lekarski to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Zapiski o jego leczniczym działaniu znaleziono na sumeryjskich tabliczkach sprzed 4 tysięcy lat! W starożytności był hodowany przede wszystkim w Mezopotamii, Grecji i Egipcie, gdzie mak uznawano za znakomity środek na „płacz i krzyk dzieci”. Hipokrates zalecał go pacjentom jako lekarstwo na bezsenność.

Obecnie roślina jest uprawiana przede wszystkim w Afganistanie, Chinach, Indiach, Iranie i Turcji. W Azji wykorzystuje się go przede wszystkim do uzyskania opium – surowca dla firm farmaceutycznych wytwarzających morfinę i kodeinę.

Świąteczny przysmak

W Polsce mak jest ceniony głównie za walory smakowe. – Przede wszystkim w okresie świątecznym, kiedy szczególnie chętnie przygotowujemy makowce, makiełki czy kutię. Ponadto stosowany jest w formie nadzienia drożdżówek lub dodawany do pieczywa jako posypka – mówi Kinga Kołodziej, dietetyk z Centrum Naturhouse w Tarnowie.

Specyficzny smak maku kojarzy nam się głównie ze słodkimi potrawami. Tymczasem nie każdy wie, że jego nasiona to w około 50 procentach tłuszcze, dlatego pozyskuje się z nich olej makowy o charakterystycznym, orzechowym posmaku. W Polsce to produkt bardzo mało popularny. Szkoda, ponieważ jego głównym składnikiem (70-75 proc.) jest bardzo zdrowy kwas linolowy, a także nie mniej cenny kwas oleinowy. Olej makowy może być idealnym dodatkiem do przeróżnych sałatek. Zarówno ze względu na smak, jak i korzyści dla naszego zdrowia – regulację pracy serca, poprawianie ukrwienia mózgu, przywracanie równowagi pomiędzy dobrym i złym cholesterolem.

Zdrowy, ale kaloryczny

Nasiona maku to także bogactwo innych składników. – Przede wszystkim białek (19-25 proc.) oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza i potasu – wylicza Kinga Kołodziej. Ziarna zawierają również witaminy: A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku.

Mak dzięki sporej zawartości błonnika pęcznieje w żołądku, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając pracę układowi pokarmowemu. Nasiona mogą być skutecznym lekarstwem na kaszel, bóle ucha i zębów, a nawet wysoką gorączkę.

Jednak musimy pamiętać, że mak jest zdrowym, ale jednocześnie kalorycznym przysmakiem. 100 g ziaren liczy aż 478 kalorii. Dodatkowo, przygotowując świąteczne potrawy, łączymy nasiona z innymi „energetycznymi” produktami – miodem, orzechami czy bakaliami. – Biorąc pod uwagę częstotliwość, z jaką w Polsce wykorzystuje się mak, korzyści ze spożycia przeważają nad wysoką kalorycznością – uspokaja Kinga Kołodziej.

Słodki znaczy świeży

W sklepach znajdziemy przede wszystkim europejską odmianę tej rośliny, której nasiona mają kolor niebieski. Gatunki pochodzące z Azji mają ziarna o barwie białej lub szarej.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę podczas zakupów? Świeży mak jest słodki w smaku i właśnie taki wybierajmy do domowych wypieków. Zanieczyszczony, gorszy jakościowo będzie zgrzytał w zębach. Ważny jest także sposób przechowywania ziaren. Duża zawartość tłuszczu w suchej masie sprawia, że mak podatny jest na gorzknienie. Dlatego trzymajmy go w ciemnych, mało wilgotnych miejscach.

Masa makowa – za i przeciw

Ostatnio dużą popularnością cieszą się gotowe masy makowe, które znacznie ułatwiają przygotowanie świątecznych przysmaków. Tak przetworzony produkt może być od razu użyty, np. jako nadzienie ciasta. Unikamy w ten sposób żmudnego procesu mielenia maku.

Jednak gotowe masy mają również wady. W ich składzie znajduje się zaledwie 20 proc. maku (w domowym nadzieniu jest go zwykle około 50 proc.). Resztę stanowi woda, a także niezbyt zdrowe zagęstniki – skrobia modyfikowana lub mąka pszenna, które dodatkowo zwiększają kaloryczność produktu. Zamiast naturalnego miodu wykorzystywany jest jego sztuczny zamiennik.

Ostatnio na rynku pojawiło się lepsze rozwiązanie – możemy kupić mak mielony. Wystarczy zalać go gorącym mlekiem, odstawić na kilka minut, dodać bakalie i nadzienie makowca gotowe.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru