Makiełki

Obraz

Składniki

    • 50 dag maku
    • 30 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, morele, figi, suszone śliwki, daktyle)
    • 30 dag masła
    • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
    • 5 czerstwych kajzerek
    • otarta skórka z cytryny
    • 3 duże łyżki miodu
    • 0,5 l mleka
    • do smaku cukier

Przepis

Wigilijne tradycje mają swoje korzenie w staropolskich tradycjach, dlatego też nie może w nich zabraknąć miodu, maku, potraw ze zbóż czy też grzybów. Pewnie nikt z nas nie wie skąd to się wzięło - dawno, dawno temu w grudniu obchodzono święta ku czci zmarłych i zajadano się tam sokiem z makówki. Nieświadomi dawnych zwyczajów, stawiamy na naszych stołach przepyszne makiełki, makowce, makówki czy też kutie - zależnie od regionu, w którym mieszkamy. Są takie potrawy, które bez słowa kojarzą nam się z jakimś miejscem, dla mnie ważny jest Poznań i jego makiełki :)

Przepis

Na początek dokładnie wypłukać mak z wszelkich drobinek na sicie i odsączyć. Następnie przełożyć go do zimnej wody, odstawić do namoczenia na ok. dobę. Sparzyć, odsączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Wszystkie bakalie drobno posiekać. Roztopić masło i wlać jeszcze gorące do maku. Dodać żółtka, posiekane bakalie, miód oraz skórkę z cytryny. Dodać cukier do smaku i wszystko razem wymieszać. Bułki pokroić na małe kawałki, a następnie zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Gdy zmiękną, dodać do maku. Z pozostałych białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć do miski, włożyć na jakiś czas do lodówki. Zimne makiełki wyłożyć na talerz, udekorować orzechami figami, daktylami według swojego uznania.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji