Makiełki

Obraz

Składniki

    • 50 dag maku
    • 30 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, morele, figi, suszone śliwki, daktyle)
    • 30 dag masła
    • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
    • 5 czerstwych kajzerek
    • otarta skórka z cytryny
    • 3 duże łyżki miodu
    • 0,5 l mleka
    • do smaku cukier

Przepis

Wigilijne tradycje mają swoje korzenie w staropolskich tradycjach, dlatego też nie może w nich zabraknąć miodu, maku, potraw ze zbóż czy też grzybów. Pewnie nikt z nas nie wie skąd to się wzięło - dawno, dawno temu w grudniu obchodzono święta ku czci zmarłych i zajadano się tam sokiem z makówki. Nieświadomi dawnych zwyczajów, stawiamy na naszych stołach przepyszne makiełki, makowce, makówki czy też kutie - zależnie od regionu, w którym mieszkamy. Są takie potrawy, które bez słowa kojarzą nam się z jakimś miejscem, dla mnie ważny jest Poznań i jego makiełki :)

Przepis

Na początek dokładnie wypłukać mak z wszelkich drobinek na sicie i odsączyć. Następnie przełożyć go do zimnej wody, odstawić do namoczenia na ok. dobę. Sparzyć, odsączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Wszystkie bakalie drobno posiekać. Roztopić masło i wlać jeszcze gorące do maku. Dodać żółtka, posiekane bakalie, miód oraz skórkę z cytryny. Dodać cukier do smaku i wszystko razem wymieszać. Bułki pokroić na małe kawałki, a następnie zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Gdy zmiękną, dodać do maku. Z pozostałych białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć do miski, włożyć na jakiś czas do lodówki. Zimne makiełki wyłożyć na talerz, udekorować orzechami figami, daktylami według swojego uznania.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru