Błyskawiczna potrawka z cukinii i mielonego mięsa

Propozycja na błyskawiczny obiad lub ciepłą kolację. Aromatyczna potrawka z cukinii najlepiej smakuje właśnie teraz, kiedy warzywa dojrzewają w słońcu. W wersji obiadowej można podawać ją z ryżem lub makaronem, a wieczorem z pieczywem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

*Propozycja na błyskawiczny obiad lub ciepłą kolację. Aromatyczna potrawka z cukinii najlepiej smakuje właśnie teraz, kiedy warzywa dojrzewają w słońcu. W wersji obiadowej można podawać ją z ryżem lub makaronem, a wieczorem z pieczywem. *

Składniki

2 średnie cukinie (ok. 1/2 kg),
1/2 kg mielonego mięsa,
4 ząbki czosnku,
2 cebule,
puszka (400 ml) pomidorów z puszki, mogą być też świeże bez skórek i pestek,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
5 łyżek oleju,
garść świeżych liści bazylii,
spora szczypta ziół prowansalskich,
1 łyżeczka cukru,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie

Obieramy cebule i kroimy je cienkie piórka. Ząbki czosnku także obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cukinie wraz ze skórką kroimy w słupki o długości ok. 4 cm i szerokości ok. 1 cm.
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebule i smażymy, często mieszając. Kiedy cebule zaczną się szklić (po ok. 2 minutach), wrzucamy czosnek oraz mielone mięso. Mieszamy i smażymy, aż mięso zmieni kolor.

Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, cukinię i zioła. Wszystko zalewamy wodą (1-2 szklanki), tak by przykryła składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mieszamy.

Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Cukinia ma być jeszcze jędrna. Dodajemy listki bazylii i mieszamy. Gotowe.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Zobacz także: Zapomniane smaki kuchni polskiej. Kiedyś się nimi zajadaliśmy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie