8 włoskich smakołyków, które sprawdzą się w polskich kuchniach

Dla wielu Polaków obcowanie z kuchnią włoską kończy się na zamawianiu pizzy. Warto zmienić ten nawyk i spróbować aromatycznych oraz wyjątkowo zdrowych produktach rodem ze słonecznej Italii. Niektóre z nich to doskonałe propozycje na szybkie przekąski, inne mogą być składnikiem sycących dań obiadowych. Oto krótki przewodnik po włoskich smakołykach.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Włoska uczta

Obraz
© 123RF.COM

Dla wielu Polaków obcowanie z kuchnią włoską kończy się na zamawianiu pizzy. Warto zmienić ten nawyk i spróbować aromatycznych oraz wyjątkowo zdrowych produktach rodem ze słonecznej Italii. Niektóre z nich to doskonałe propozycje na szybkie przekąski, inne mogą być składnikiem sycących dań obiadowych. Oto krótki przewodnik po włoskich smakołykach.

Zachęca do nich m.in. Stefano Terrazzino, podkreślając, że Włosi uwielbiają dobrze się bawić, ale i dobrze zjeść. - Włoska impreza powinna łączyć te dwa aspekty. Przygotowując przyjęcie dla swoich bliskich stawiam na dania z zaledwie kilku składników, za to pełne intensywnych smaków. Na stole nie powinno także zabraknąć dobrej oliwy z oliwek, suszonych pomidorów i paluszków grissini - dodaje Stefano Terrazzino.

/ 9Grissini

Obraz

To rodzaj włoskiego pieczywa w postaci wąskich i długich paluchów. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, a jego smak zależy od użytych dodatków - soli morskiej, sezamu, oregano, bazylii lub czarnuszki. Warto mieć je w kuchni, bo to koło ratunkowe na przekąski na ostatnią chwilę. Zaledwie 5 minut wystarczy, aby owinąć je szynką parmeńską z dodatkiem (lub bez) rukoli. Chrupiące, nieskomplikowane i pyszne!

/ 9Suszone pomidory

Obraz
© 123RF.COM

Są nie tylko uniwersalne, smaczne, ale i zdrowe. Zawierają likopen, cenne witaminy i biopierwiastki. W sklepach dostaniemy suszone pomidory z zalewą albo bez. Często sprzedawane są z dodatkiem kaparów, ziół, żurawiny. Można użyć ich do sałatek, tart i zapiekanek, ryżu, dań z makaronu, gulaszu, spaghetti, pizzy, kanapek czy zup. Świetnie komponują się wśród wędlin i serów jako eleganckie przystawki. Po zmiksowaniu można zrobić z nich aromatyczne czerwone pesto. Warto wykorzystać również olej, który zostaje po suszonych pomidorach - sprawdzi się jako marynata, dodatek do sałatek lub makaronu.

/ 9Mozzarella

Obraz
© 123RF.COM

Oprócz sporych dawek wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zębów, znajdziemy w niej również witaminę B12, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego. W sklepach możemy kupić większą kulę, którą przed dodaniem do sałatki Caprese lub pizzy kroimy w plasterki, ale ciekawą propozycją są małe kuleczki mozzarelli, które ładnie prezentują się np. na szaszłykach czy z miksem sałat. Doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu.

/ 9Gorgonzola

Obraz
© 123RF.COM

Ten włoski ser łatwo rozpoznać po niebieskawych żyłkach pleśni. To one nadają mu grzybowo-pikantną nutę, która pysznie kontrastuje z kremowym miąższem. W sklepach możemy spotkać wersję gorgonzoli dolce (miękkiej, lekko słodkiej) oraz piccante (bardziej dojrzałej, twardszej i ostrzejszej w smaku). Doskonale pasuje do makaronów, omletów i risotto. Można ją dodawać również do pizzy, kanapek, grzanek oraz sałatek. Wyszukanego smaku nabierze zestawiona z gruszką i orzechami włoskimi - np. zapiekana w muffinach lub w cieście francuskim. We włoskich restauracjach dodaje się ją również do ryb i owoców morza.

/ 9Szynka parmeńska

Obraz
© 123RF.COM

Po włosku prosciutto di parma to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych. Ma ostry, ale wbrew pozorom delikatny smak i idealnie pasuje do dobrych win. Wyróżnia ją znacznie mniejszy dodatek soli. Można ją jeść na zimno lub poddawać obróbce termicznej - np. w grzankach, na pizzy czy makaronowych zapiekankach. Pysznie smakuje również z rybami np. smażonym łososiem z dodatkiem pieprzu i świeżej szałwii. Ciekawą propozycją podania tego produktu będzie sałatka z melona.

/ 9Passata

Obraz
© 123RF.COM

Przecier z dobrej jakości pomidorów to baza nie tylko do zup, ale przede wszystkim aromatycznych sosów. Po podgrzaniu warto dodać do niego szczyptę cukru, aby zrównoważyć kwaskowatość pomidorów. Warto mieć w kuchni chociaż jedną butelkę tego produktu, ponieważ to sposób na błyskawiczny i sycący obiad. Wystarczy połączyć passatę z makaronem i podsmażonymi na oliwie, doprawionymi warzywami. Całość posypać parmezanem i uczta gotowa.

/ 9Oliwa extra virgin

Obraz
© 123RF.COM

Zawarty w oliwie z oliwek kwas oleinowy należy do kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wykazuje prozdrowotne właściwości. Naukowo dowiedziono, że pomaga w profilaktyce miażdżycy, chorób serca, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego. Spożywanie tego produktu przyczynia się również do zmniejszenia stężenia "złego" cholesterolu. Taką oliwę używamy do przyprawiania dań, nie poleca się jej do smażenia. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem czosnkowym, szynką parmeńską i oliwkami.

/ 9Włoski makaron

Obraz
© 123RF.COM

Włoskie babcie i mamy nie wyobrażają sobie rodzinnego obiadu bez tego produktu. W różnych kształtach, z dodatkiem ziół lub szpinaku, to gwarancja sycącego i pysznego dania. Dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu w kuchni lub brakuje im odwagi, aby przygotować własnoręcznie makaron, dobrym rozwiązaniem będzie zakup gotowego produktu w sklepie. Warto jednak sprawdzić jego skład pod kątem obecności niepotrzebnych konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna