WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

10 sposobów na supergrillowanie

W końcu można rozpocząć sezon grillowania! Zazwyczaj Polacy kładą na ruszcie kiełbaski, udka kurczaka i karkówkę, ale może warto urozmaicić nasze menu? Oto dziesięć propozycji, które sprawią, że przyjęcie przy grillu będzie niezapomniane.

10 sposobów na supergrillowanie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

1. Grillowane kalmary

Składniki są powszechnie dostępne: mrożone kalmary w tubach, oliwa z oliwek, oliwki i chlebek pita (gotowy kupimy w hipermarkecie). Do sosu potrzebujemy z kolei: sok z połówki cytryny, 6 łyżek oliwy extra vergine, koper, sól i pieprz. Kalmary rozmrażamy i osuszamy. Smarujemy oliwą i grillujemy przez 10 minut z każdej strony. Składniki sosu mieszamy, miksujemy na gładką masę. Usmażonego kalmara nacinamy w paseczki i smarujemy sosem. Podajemy z podgrzanymi chlebkami pita.

2. Kurze nóżki w curry

Potrzebujemy: 12 nóżek kurzych, 4 ząbki czosnku, po łyżeczce słodkiej mielonej papryki i curry, trzy łyżki oliwy i sosu sojowego oraz sól. Czosnek siekamy bardzo drobno, mieszamy z oliwą, papryką, curry, sosem sojowym i szczyptą soli. Nacieramy mieszanką udka i zostawiamy na kilka godzin (co najmniej dwie). Pieczemy na grillu pół godziny.

3. Banany z grilla

Do tej potrawy potrzebne nam będą banany, wiśnie koktajlowe, siekane orzechy laskowe, cytryna, ¼ kostki masła, łyżka miodu i "chlust" brandy.
Banany obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na aluminiowej folii. Masło rozpuszczamy w rondelku, łączymy z miodem i brandy. Smarujemy tym banany i grillujemy 15 minut. Gorące banany posypujemy posiekanymi wiśniami i orzechami.

4. Żeberka z jeżynami

Najpierw przygotowujemy glazurę, do której potrzebujemy: dwie szklanki jeżyn, pół szklanki keczupu, pół szklanki brązowego cukru, łyżeczkę tartego imbiru, łyżeczkę sosu chilli i szczyptę pieprzu. Składniki glazury miksujemy, przelewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy mieszając 3 minuty. Żeberka umyć, osuszyć, przyprawić solą. Piec na mocno rozgrzanym grillu 10 minut, odwrócić i opieczoną stronę posmarować przygotowanym sosem. Po 10 minutach ponownie obrócić i opieczoną stronę posmarować sosem. Piec w sumie 40 do 50 minut powtarzając cyklicznie czynność smarowania sosem. Podawać natychmiast po przyrządzeniu pokrojone na porcje.

5. Pieczarki z grilla
Kapelusze pieczarek moczymy przez kilkanaście minut w zaprawie przygotowanej z 1 szklanki oliwy, ¼ szklanki octu balsamicznego, ¼ szklanki sosu sojowego, czterech posiekanych ząbków czosnku i jednej posiekanej szalotki. Pieczemy około 10 minut. To prawdziwy przysmak!

6. Pieczone nowocześnie ziemniaki

Najpierw przygotowujemy nadzienie. Pieczarki starte na grubych oczkach smażymy, dodajemy tarty ser i tartą cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy kilka minut. Muszą być ugotowane, ale nie mogą się rozpadać. Po ugotowaniu każdy ziemniak kroimy na pół. Łyżeczką wydrążamy środek każdej połówki, wkładamy nadzienie. Składamy połówki razem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu około godziny

7. Skrzydełka kurczaka inaczej

Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy tnąc w stawach. Składniki marynaty (2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki białego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka sosu chili)
dokładnie mieszamy. Skrzydełka mieszamy z marynatą w plastikowym worku. Tak przygotowane skrzydełka umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę. Pieczemy około 15 minut na dobrze nagrzanym grillu co jakiś czas odwracając i smarując marynatą.

8. Sandacz dla rybożerców

Sandacza podzielić na pół, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić na 30 min. Chrzan (dwie łyżki) wymieszać z cukrem, posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny oraz surowymi żółtkami. Farszem tym posmarować połówki sandacza i złożyć razem, owinąć plasterkami słoniny, obwiązać nitką. Piec około pół godziny.

9. Wiśniowa kaczka

Umyte i osuszone piersi z kaczki (ze skórą) przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W małym rondlu wymieszać składniki sosu wiśniowego (½ szklanki pozbawionych pestek wiśni, ½ szklanki octu balsamicznego, ½ szklanki konfitur wiśniowych, sól, pieprz) i ustawić rondel na grillu. Piersi z kaczki posmarować olejem, piec na grillu kilkakrotnie obracając i smarując olejem. W momencie, gdy wypływający płyn będzie klarowny i bezbarwny, skończyć pieczenie. Podawać z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.

10. Ćevapčići

Nie musimy trzymać się sztywno oryginalnego bałkańskiego przepisu, bo w różnych regionach przyrządza się go z różnych mięs. My mielimy mięso wołowe (nie może być za tłuste, więc gotowe mięso mielone się zdecydowanie nie nadaje) z cebulą i czosnkiem, dodajemy przyprawy (łyżeczka natki pietruszki, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki oregano, łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka ostrej papryki). Mięso razem z przyprawami dokładnie mieszamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Formujemy rodzaj płaskich kiełbasek. Smarujemy oliwą i pieczemy na grilu po około 5 minut z każdej strony.

AD/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów