10 sposobów na supergrillowanie
W końcu można rozpocząć sezon grillowania! Zazwyczaj Polacy kładą na ruszcie kiełbaski, udka kurczaka i karkówkę, ale może warto urozmaicić nasze menu? Oto dziesięć propozycji, które sprawią, że przyjęcie przy grillu będzie niezapomniane.
1. Grillowane kalmary
Składniki są powszechnie dostępne: mrożone kalmary w tubach, oliwa z oliwek, oliwki i chlebek pita (gotowy kupimy w hipermarkecie). Do sosu potrzebujemy z kolei: sok z połówki cytryny, 6 łyżek oliwy extra vergine, koper, sól i pieprz. Kalmary rozmrażamy i osuszamy. Smarujemy oliwą i grillujemy przez 10 minut z każdej strony. Składniki sosu mieszamy, miksujemy na gładką masę. Usmażonego kalmara nacinamy w paseczki i smarujemy sosem. Podajemy z podgrzanymi chlebkami pita.
2. Kurze nóżki w curry
Potrzebujemy: 12 nóżek kurzych, 4 ząbki czosnku, po łyżeczce słodkiej mielonej papryki i curry, trzy łyżki oliwy i sosu sojowego oraz sól. Czosnek siekamy bardzo drobno, mieszamy z oliwą, papryką, curry, sosem sojowym i szczyptą soli. Nacieramy mieszanką udka i zostawiamy na kilka godzin (co najmniej dwie). Pieczemy na grillu pół godziny.
3. Banany z grilla
Do tej potrawy potrzebne nam będą banany, wiśnie koktajlowe, siekane orzechy laskowe, cytryna, ¼ kostki masła, łyżka miodu i "chlust" brandy.
Banany obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na aluminiowej folii. Masło rozpuszczamy w rondelku, łączymy z miodem i brandy. Smarujemy tym banany i grillujemy 15 minut. Gorące banany posypujemy posiekanymi wiśniami i orzechami.
4. Żeberka z jeżynami
Najpierw przygotowujemy glazurę, do której potrzebujemy: dwie szklanki jeżyn, pół szklanki keczupu, pół szklanki brązowego cukru, łyżeczkę tartego imbiru, łyżeczkę sosu chilli i szczyptę pieprzu. Składniki glazury miksujemy, przelewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy mieszając 3 minuty. Żeberka umyć, osuszyć, przyprawić solą. Piec na mocno rozgrzanym grillu 10 minut, odwrócić i opieczoną stronę posmarować przygotowanym sosem. Po 10 minutach ponownie obrócić i opieczoną stronę posmarować sosem. Piec w sumie 40 do 50 minut powtarzając cyklicznie czynność smarowania sosem. Podawać natychmiast po przyrządzeniu pokrojone na porcje.
5. Pieczarki z grilla
Kapelusze pieczarek moczymy przez kilkanaście minut w zaprawie przygotowanej z 1 szklanki oliwy, ¼ szklanki octu balsamicznego, ¼ szklanki sosu sojowego, czterech posiekanych ząbków czosnku i jednej posiekanej szalotki. Pieczemy około 10 minut. To prawdziwy przysmak!
6. Pieczone nowocześnie ziemniaki
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Pieczarki starte na grubych oczkach smażymy, dodajemy tarty ser i tartą cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy kilka minut. Muszą być ugotowane, ale nie mogą się rozpadać. Po ugotowaniu każdy ziemniak kroimy na pół. Łyżeczką wydrążamy środek każdej połówki, wkładamy nadzienie. Składamy połówki razem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu około godziny
7. Skrzydełka kurczaka inaczej
Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy tnąc w stawach. Składniki marynaty (2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki białego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka sosu chili)
dokładnie mieszamy. Skrzydełka mieszamy z marynatą w plastikowym worku. Tak przygotowane skrzydełka umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę. Pieczemy około 15 minut na dobrze nagrzanym grillu co jakiś czas odwracając i smarując marynatą.
8. Sandacz dla rybożerców
Sandacza podzielić na pół, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić na 30 min. Chrzan (dwie łyżki) wymieszać z cukrem, posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny oraz surowymi żółtkami. Farszem tym posmarować połówki sandacza i złożyć razem, owinąć plasterkami słoniny, obwiązać nitką. Piec około pół godziny.
9. Wiśniowa kaczka
Umyte i osuszone piersi z kaczki (ze skórą) przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W małym rondlu wymieszać składniki sosu wiśniowego (½ szklanki pozbawionych pestek wiśni, ½ szklanki octu balsamicznego, ½ szklanki konfitur wiśniowych, sól, pieprz) i ustawić rondel na grillu. Piersi z kaczki posmarować olejem, piec na grillu kilkakrotnie obracając i smarując olejem. W momencie, gdy wypływający płyn będzie klarowny i bezbarwny, skończyć pieczenie. Podawać z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.
10. Ćevapčići
Nie musimy trzymać się sztywno oryginalnego bałkańskiego przepisu, bo w różnych regionach przyrządza się go z różnych mięs. My mielimy mięso wołowe (nie może być za tłuste, więc gotowe mięso mielone się zdecydowanie nie nadaje) z cebulą i czosnkiem, dodajemy przyprawy (łyżeczka natki pietruszki, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki oregano, łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka ostrej papryki). Mięso razem z przyprawami dokładnie mieszamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Formujemy rodzaj płaskich kiełbasek. Smarujemy oliwą i pieczemy na grilu po około 5 minut z każdej strony.
AD/mmch